Indtast dit søgeord

Man bør altid blive hjemme, hvis man er syg, men nu er det endnu vigtigere at blive hjemme ved selv det mindste symptom.  Foto: Shutterstock

Man bør altid blive hjemme, hvis man er syg, men nu er det endnu vigtigere at blive hjemme ved selv det mindste symptom. Foto: Shutterstock

Coronavirus og covid-19: Forskellen på influenza, forkølelse, allergi og covid-19 – symptomguide

Der findes visse forskelle på influenza, forkølelse og covid-19, selvom det kan være svært at skelne mellem dem. Da coronavirussen nu har muteret flere gange, ser vi, at symptomer som nysen er mere almindelige, end da pandemien startede.

Reklame:

Da forskellene kan være små, og mange måske er usikre på, hvad de er blevet ramt af, har sundhedsmyndighederne besluttet, at man ved de mindste symptomer på forkølelse og luftvejslidelser skal gå i hjemmekarantæne og absolut undgå kontakt med ældre personer og eventuelle andre i risikogrupper. Det gælder ikke kun nu, men altid, at man skal blive hjemme, hvis man er syg.

Åndenød er mere almindeligt ved covid-19

Selvom vidensniveauet er omskifteligt, er der alligevel et enigt billede af, hvordan coronavirusset covid-19 opfører sig. Dette er også bekræftet af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Til forskel fra en almindelig forkølelse er nysen mere usædvanligt ved covid-19, mens luftvejssymptomer såsom vejrtrækningsbesvær er mere almindeligt. Men med de nye mutationer er nysen blevet et mere almindeligt symptom på covid-19. De patienter, der har haft brug for intensiv pleje, har ikke sjældent haft behov for hjælp til vejrtrækningen.

Sådan kan du se forskel på influenza, forkølelse, allergi og covid-19

Der er især tre symptomer, som skiller sig ud ved covid-19 og en almindelig forkølelse, influenza og allergi; feber, tør hoste og åndenød. Især sidstnævnte er sjældent forbundet med forkølelse og influenza, men forekommer i forbindelse med allergier. Nysen, løbende næse og smerter og ømhed i kroppen er mest forbundet med influenza og forkølelse. Med de nye mutationer af coronavirussen er det dog blev mere almindeligt med et symptom som for eksempel nysen. Uanset hvad, så bør du blive hjemme ved den mindste mistanke om sygdom. Husk, at der kan være mange forskellige grunde til, at man nyser; irritation i luftvejene, overfølsomhed over for lugte eller allergi. Hvis du har covid-19, spreder du coronavirussen, når du nyser.

Vores guide er kun et fingerpeg til de symptomer, man allerede kender.

Symptomguide*

Sådan forebygger du smittespredning

Coronavirussen spredes gennem hoste og nys. Dette kaldes for dråbesmitte. For at mindske smittespredninger handler det ifølge sundhedsmyndighederne om generelt forebyggende foranstaltninger.

  • Undgå at røre ved dit ansigt.
  • Undgå tæt kontakt med syge personer.
  • Vask hænderne ofte med sæbe og varmt vand.
  • Host og nys i albuen eller i et lommetørklæde.
  • Bliv hjemme, hvis du er syg.
Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: