![Dysfagi (synkebesvær) – hvorfor har man svært ved at synke?](https://www.isundhed.dk/wp-content/uploads/2022/07/shutterstock_2011953014-870x489.jpg)
Dysfagi (synkebesvær) – hvorfor har man svært ved at synke?
Betegnelsen dysfagi betyder synkebesvær; problemer med at spise og synke. Der findes flere forskellige former for dysfagi og flere forskellige grunde til, at man har svært ved at synke.
Problemer med maven eller tarmene kan virke som et handicap og forringe livskvaliteten betydeligt. Læs artikler eller se film om forskellige former for mave- og tarmbesvær.
Betegnelsen dysfagi betyder synkebesvær; problemer med at spise og synke. Der findes flere forskellige former for dysfagi og flere forskellige grunde til, at man har svært ved at synke.
Luft i maven er helt naturligt og noget, som alle oplever ind imellem. Der er forskellige grunde til, at vi får luft i maven. Blandt andet kan maven ganske enkelt være ude af balance.
Roskildesyge er en mave-tarm-sygdom, der skyldes en virus, calicivirus, som smitter meget. Roskildesyge starter pludseligt med opkastninger, diarré og mavepine.
De fleste mennesker får af og til diarré, og selvom det som regel er ufarligt, kan det være ubehageligt for voksne og meget bekymrende for forældrene, når deres børn rammes. Hvis uheldet alligevel er ude, er der hjælp at få for hele familien, også de mindste børn.
En ferie kan blive fuldstændig ødelagt, hvis man ender med at tilbringe størstedelen af sit ophold på hotelværelset på grund af et maveonde. For mange danskere bliver udenlandsrejsen ødelagt på grund af maveproblemer, hvilket normalt kaldes turistdiarré. Men der findes nogle enkle måder, hvorpå du kan passe på dig selv.
Ulcerøs colitis er en almindelig inflammatorisk sygdom, der forårsager betændelse og sår i tyktarmen og endetarmen. Symptomerne på ulcerøs colitis udvikler sig ofte gradvist og kan forværres over tid. Tilstanden kan behandles effektivt, så det er vigtigt, at patienten fortæller sin læge om sine symptomer.
Glutenintolerance, eller cøliaki, er en arvelig, autoimmun sygdom, der rammer mange danskere. Glutenprotein sætter kroppens egen forsvarsmekanisme i gang, som ødelægger de fimrehår, der optager næring i tyndtarmen. Lægen må foretage en samlet vurdering af symptomer og blodprøvesvar for at stille diagnosen. For at blodprøverne skal vise det korrekte prøvesvar, er det vigtigt ikke at udelukke gluten fra kosten.