Indtast dit søgeord

Påtrængende luft i maven? Lad være med at skamme dig, og gør noget ved det! Foto: Shutterstock

Påtrængende luft i maven? Lad være med at skamme dig, og gør noget ved det! Foto: Shutterstock

Luft i maven

Luft i maven er helt naturligt og noget, som alle oplever ind imellem. Der er forskellige grunde til, at vi får luft i maven. Blandt andet kan maven ganske enkelt være ude af balance. 

Reklame:

Det trykker, buldrer og trænger sig på; luft i maven er uden undtagelse noget, alle mennesker rammes af. Men vi er ikke alle enige om, hvordan og hvornår luften i maven skal komme ud af tarmen. En del har en totalt afslappet attitude, når naturen presser på, mens andre rammes af uendelig skam, hvis de kommer til at slippe en vind blandt andre mennesker, så det kan høres – eller lugtes!

Forskellige årsager til luft i maven

Der er normalt omkring halvanden liter luft i maven og tarmene. Det skyldes dels, at man sluger luft, når man spiser og drikker (specielt kulsyreholdige drikkevarer), tygger tyggegummi eller ryger. Men der dannes også gasser og luft i maven under fordøjelsen Her er der særligt tale om fødevarer som kål, løg, bønner og svampe. 

En grund til, at maven føles fuld af luft og oppustet, kan være ubalance, og at fordøjelsesenzymerne ikke fungerer, som de skal. En velfungerende fordøjelse og en velafbalanceret tarmflora bidrager til, at maven har det godt, og du undgår luft og oppustet mave. Det er derfor vigtigt, at du passer på din mave og tarmflora. Hvis du føler, at maven er ude af balance, kan du for eksempel hjælpe ved at indtage probiotika og mælkesyrebakterier for at genoprette tarmfloraen. Bredspektrede kosttilskud behandler ofte problemerne i tarmen på et bredere plan, hvilket har vist sig at være effektivt. Calcium har også vist sig at være effektivt til at få fordøjelsesenzymerne til at virke.

Det er luft i maven

Luften består af kuldioxid, kvælstof og metangas. Når luften kommer ud, kan den have en ubehagelig lugt, der stammer fra svovlforbindelser. 

Hvor meget og hvor dårligt, det lugter, kommer an på, hvad man har spist. Generelt giver animalske fødevarer mindre luft, men mere lugt, hvor det er lige omvendt for fiberholdig mad.

Hvordan kommer man af med luftgenerne?

Føler man sig ofte oppustet med rumlen i tarmene og hyppige prutter, kan det være, man skal tænke over, hvad man putter i munden. Man behøver ikke undgå kål, løg og andre grøntsager helt, hvis man godt kan lide dem. Man kan faktisk vænne tarmene til disse fødevarer ved at starte med små portioner, spise langsomt og så efterhånden øge mængden. Gør det også til en vane at tygge maden grundigt, da du derved sluger mindre luft. Et stort indtag af sukker kan også give ekstra luft i maven og gøre tarmene urolige. Prøv at skære ned på de søde sager, bagværk og desserter og erstat dem med letfordøjelige kulhydrater såsom frugt.  

Ofte skyldes for meget luft i maven en forstyrret tarmflora – dette kan afhjælpes med probiotika. Probiotika, der indeholder ”tarmvenlige” bakterier, og som kan gavne tarmfloraen. Apoteket har midler i håndkøb, der kan reducere problemer med luft i maven. Medicin, der indeholder dimetikon, forhindrer ikke dannelsen af luft, men det punkterer de skumbobler, der dannes, så luften bliver fri og kan passere gennem tarmene på normal vis. Selvom man producerer normale mængder luft, kan man have svært ved at holde på luft i maven, der vil ud. Det kan være tilfældet ved analinkontinens.

Analinkontinens skyldes en ringmuskel, der er blevet slap. Det kan være tilfældet hos ældre personer og kvinder, der har født. Særligt ”knibeøvelser” kan give en væsentlig forbedring, men problemet kan også løses ved en operation.

Ballonmave (oppustet mave)

Når man taler om oppustet eller hævet mave, kaldes det ofte for ”ballonmave”. Det er et symptom, som kan have flere forskellige årsager: Oppustet mave kan skyldes blandt andet kost og stress, men også lægemidler, der forstyrrer tarmfloraen, for eksempel antibiotika. 

Oppustet mave er i mange tilfælde et ufarligt symptom, men lider du af det i længere tid og er generet af andre maverelaterede problemer, bør du kontakte en læge for at få en undersøgelse af, hvad årsagen kan være. Mange mennesker er generet det udseende, man får med oppustet mave. Oppustet mave hænger ofte sammen med andre gener og symptomer såsom luft i maven og forstoppelse. Det kan være et tegn på, at du er laktose- og/eller glutenintolerant.

Årsager til ballonmave

 • Kosten, for eksempel rå grøntsager, syredannende frugter, kulsyreholdige drikkevarer og alkohol. 
 • Spisevaner: ballonmave og luft i maven kan undgås, hvis du tygger maden ordentligt.
 • Antibiotika
 • Stress
 • Forstoppelse 
 • Glutenintolerance
 • Laktoseintolerance 

Forstoppelse

Når man taler om forstoppelse, kan det betyde flere ting.

 • Afføringen er for hård
 • Man har afføring sjældnere end hver tredje dag
 • Det gør ondt, når man skal af med afføringen

Man skal ikke tømme tarmen hver dag på et bestemt tidspunkt for at være normal. En del mennesker har afføring flere gange om dagen, andre hver anden dag eller hver tredje.

Omkring 30 % af alle voksne rammes af forstoppelse hvert år på et eller andet tidspunkt af forskellige årsager. For eksempel på grund af udlandsrejse, forandringer i miljøet, ændrede kostvaner, visse lægemidler, stillesiddende arbejde, psykisk stress eller graviditet.

Divertikler

Får man ikke bugt med og behandlet en langvarig forstoppelse, kan der opstå udposninger på tarmen – divertikler. Divertikler forekommer sjældent før 40-års-alderen, men næsten to tredjedele af alle 80-årige har et varierende antal udposninger eller udbulinger på deres tyktarm.  Omkring en tredjedel af dem, der har udposninger på tarmen, rammes på et eller andet tidspunkt af betændelse i tarmen – divertikulitis. Dette kan være mere eller mindre alvorligt, men i værste fald kræver det en akut operation.  

Udposningerne kan i princippet opstå hvor som helst i tarmsystemet, men det mest almindelige er i enden af tyktarmen, langt nede i venstre side af maven. Det skyldes, at trykket i tarmen er størst netop der.  Man kan sagtens gå rundt med divertikler, da det ikke giver synderligt markante symptomer andet end lidt mavekneb og tunghed i maven af og til. Dog får en del ondt i nederste venstre del af maven og måske lidt feber (37,5 til 38 grader). Man kan i samme omgang også få forstoppelse eller diarré. En periode med flydende kost vil give tarmen ro, og ubehaget stilner normalt af efter et par døgn.

I en del tilfælde bliver betændelsen værre og dermed også symptomerne. Man får meget ondt i tarmen med smerter, der minder om kolik, og kan også få kvalme og opkastninger. Feberen kan stige helt op til 39,5 grader. På hospitalet kan man opdage en forhøjet blodsænkning og andre tegn på en igangværende infektion. Så må man oftest blive på hospitalet nogle dage og behandles med faste, drop med ernæring og antibiotika.

Følsom mave og tarm

Mange mennesker døjer med irritabel tyktarm. Vi har alle haft hård mave på et eller andet tidspunkt. Det samme gælder det modsatte, når man dårligt kan nå på toilettet.

Problemer med tømning af tarmen kan skyldes flere faktorer såsom kosten, visse lægemidler, en siddestillende tilværelse eller stress.  Men hvis diarréen eller forstoppelsen bliver langvarig, ofte vender tilbage og måske optræder vekslende, og man samtidig har smerter og kramper, er det tegn på, at tarmen ikke har det godt. Der kan i så fald være tale om en alvorlig sygdom, men generelt er tarmproblemer ufarlige og går i sig selv.

Et besøg hos lægen anbefales, for det gælder om at blive undersøgt for at få den rigtige diagnose.

Irritabel tarm

Colon irritabile (irritable bowel syndrome, IBS) kan omfatte hele mave-tarm-kanalen. IBS giver mavekneb og smerter og ofte vekslende forstoppelse og diarré. Mange bliver meget hæmmede, når disse symptomer topper. Tarmen kan dog fungere fint over længere perioder og ”holde sig i ro”, men pludselig bliver symptomerne værre igen.

Tidligere har man hævdet, at en ”irritabel tarm” er en psykosomatisk sygdom, altså at psykisk stress forårsager symptomerne. I dag har man en anden opfattelse, fortæller Greger Lindberg, overlæge ved Gastrocentrum Medicin på Karolinska Universitetshospital i Sverige.

– Vi ved, at problemet ikke sidder i patienternes hoveder eller sjæl, men i tarmen. Der er i allerhøjeste grad en fysisk årsag. Der er udført omfattende forskningsstudier i både Sverige og andre lande, og meget tyder på, at de ofte svære symptomer kan have flere årsager:

 • Forandret bevægelighed i tarmen. De normale sammentrækninger af tarmen, der skubber afføringen fremad, kan udløse spasmer, der forårsager smerter, diarré eller forstoppelse.
 • Øget følsomhed over for den udvidelse af tarmen, som skyldes luft under fordøjelsen af mad. Tarmen synes ikke at kunne tilpasse sig trykket og reagerer med smerter og kramper.
 • En inflammatorisk proces i tarmens nervesystem. Dette har blandt andet vist sig i studier med patienter med IBS, som er foretaget af Greger Lindbergs forskergruppe. Denne inflammation kan være opstået efter en svær maveinfektion (eksempelvis ”maveinfluenza” eller en bakterieinfektion). Infektionen starter en reaktion i tarmens immunforsvar, og så bliver betændelsen så at sige siddende i tarmvæggen og slimhinden. 

Der findes sandsynligvis også genetiske, arvelige faktorer i forbindelse med denne sygdom. Det er meget almindeligt, at IBS forekommer hos flere medlemmer af samme familie, hvilket også er tilfældet med andre sygdomme, hvor immunforsvaret er indblandet på denne måde, fortæller Greger Lindberg.

Symptomerne kan forekomme hos børn og unge, specielt piger, men starter oftest mellem de 20-30 år. Efter 65-års-alderen er førstegangstilfælde af IBS ualmindeligt.

Kan man blive helt helbredt for IBS?

Det er det for tidligt at sige noget om, fortæller Greger Lindberg Det er muligt, at vi med forskningens hjælp får adgang til medicin, der kan læge inflammationen i tarmen helt. Men en ændret livsstil kan ofte gøre meget for at lindre symptomerne. Vigtigst er det dog, at man giver sig god tid både ved spisebordet og på toilettet.

Man bliver simpelthen nødt til at tage hensyn til sin tarm og dens behov. Mange er desværre så stressede, at de ikke engang nænner sig selv en pause på toilettet, og disse personer bør revurdere deres prioriteter i livet såvel som på jobbet. Går man ikke på toilettet, når tarmen fortæller, at den vil tømmes, kan man ødelægge og afbryde det følsomme system i tyktarmen.

Tarmen har godt af, at man spiser lidt og ofte og passende mængder grøntsager.

– Tidligere fik næsten alle med IBS anbefalet at spise masser af fiberrig mad, fortæller Greger Lindberg. I dag har man dog ændret dette budskab Har man flest gener af forstoppelse, kan kostfibre have en god effekt, men er problemet diarré og smerter, kan man risikere en forværring af symptomerne.

Visse fødevarer kan periodevis forøge generne. Sommetider er det måske mælkeprodukter, sommetider frugt og ofte svært fordøjelige grøntsager med lange fibre såsom asparges, bønner og majs. Greger Lindbergs patienter får ofte det råd at spare på fedtet. Fedtrige måltider reducerer bevægeligheden i mave og tyndtarm.  Stress er altså ikke hovedårsagen til IBS, men mange kan få det bedre ved at gå ned i omdrejninger. 

– Alle tarme reagerer på følelser og stress, fortæller Greger Lindberg og fortsætter: Men en syg tarm er mere skrøbelig og tåler mindre stress.

Hypnose beroliger tarmen

Der findes flere hospitaler i Norden, der tilbyder hypnosebehandling til patienter med mave-tarm-problemer. Studier udført af lægen Henry Nyhlin og psykologen Martha Sjöberg viser, at denne form for behandling giver et meget positivt resultat i størstedelen af tilfældene. 80 % af alle patienter, der får denne form for behandling, beretter om mindst 50 procents forbedring af både antallet og styrken af perioder med tarmproblemer.
Opfølgende studier viser, at disse tal holder i mindst syv år efter afsluttet behandling.

De fleste patienter, der har prøvet hypnose mod maveproblemer, lider af IBS, irritabel tyktarm.  Behandlingen består af en medicinsk udredning (for at udelukke andre sygdomme) efterfulgt af seks til ti besøg hos psykologen.  Psykologen Martha Sjöberg arbejder i dag på Ersta Sjukhus i Stockholm. Hun fortæller:

– Hypnosebehandlingen er forskellig for den enkelte patient, men grundprincipperne er de samme; afslapning, jegstyrkende suggestion og visualisering.  Når patienten dernæst er i dyb afslapning i alle kroppens muskler, skal hun eller han placere hænderne på sin mave og mærke, hvordan varme og velbehag spreder sig til maven, og hvordan symptomerne forsvinder, efterhånden som varmefølelsen øges.  Dernæst skal patienten for eksempel visualisere en flod, der stille løber afsted, og samtidig forestille sig, at tarmen arbejder på samme rolige måde. Hvis det ikke går, kan patienten forestille sig en gade i byen med ”grøn bølge”, hvor det gælder om at holde en jævn hastighed for ikke at standse for rødt lys eller køre enormt hurtig for at nå det grønne. 

Alle patienter får en individuelt tilpasset lydfil med sig hjem, så de kan praktisere selvhypnose derhjemme. 

– De fleste patienter oplever store forbedringer og føler, at de har taget kontrollen over deres mave-tarm-system Mange, især kvinder, synes også, at de oplever langt større selvtillid og meget mindre uro og stress.

Et liv med luft i maven og ballonmave

Det kan være både fysisk og psykisk svært at have luft i maven og føle sig oppustet. Hvis du er generet af dette i lang tid, skal du kontakte en læge. Inden du gør det, kan du dog selv gøre noget. 

Du kan for eksempel udelukke bestemte fødevarer, som er forbundet med luft i maven og ballonmave. Du kan også føre dagbog over, hvad du spiser, og hvor mange gener, du har. Det kan give dig et fingerpeg om, hvorfor generne opstår. Hvis du spiser langsommere og generelt tager det mere roligt, kan det også bidrage til at berolige mave og tarme. Probiotika og mælkesyrebakterier kan bidrage til at genoprette balancen i maven og mindske eller fjerne generne. Pas på din mave, så passer den på dig!

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: