Indtast dit søgeord

At undgå stress, opbygge regelmæssige vaner og få rigelig motion er de bedste forudsætninger for et godt mavehelbred.

At undgå stress, opbygge regelmæssige vaner og få rigelig motion er de bedste forudsætninger for et godt mavehelbred.

Forstoppelse. Pas på en sund livsstil

Det er ikke usædvanligt at lide af forstoppelse. Mangel på motion, fibre og andre faktorer, som eksempelvis stress og uregelmæssige spisevaner kan forøge risikoen - men der er hjælp at hente. 

Reklame:

Mavebesvær er slet ikke ualmindeligt og det kan påvirke din generelle sundhed. Ofte kan man føle sig psykisk påvirket af problemer med maven, men maveonde kan også skyldes psykiske problemer som stress, og det kan skabe en ond cirkel. Det er vigtigt at tage sig af sin mave, for når maven er i balance, er det lettere at have det godt.

Årsager til forstoppelse (hård mave).

Man regner med at cirka halvdelen af kvinder og en fjerdedel af mænd af og til lider af forstoppelse. Årsagen er ofte livsstilsrelateret: 

 • Mangel på motion – Stillesiddende arbejde og/eller generel mangel på motion medfører
 • Mangel på stimulering af mavemusklerne, hvilket kan give problemer med hård mave.
 • Uregelmæssige spisevaner – At spise for hurtigt eller uregelmæssigt, kan give maven dårlige forudsætninger for at bearbejde det du spiser. Maven har brug for rutiner og rigelig tid til at fordøje maden. 
 • For lidt fiber og væske. For få kostfibre kan være grund til forstoppelse. Kroppen skal bruge rigelig væske, for at fibrene kan svulme op og maven kan få glæde af dem.  
 • Uregelmæssige toiletvaner. Hvis du “holder inde” med tarmtømning eller har uregelmæssige toiletvaner og ikke tager dig tid til at stille din krops behov, kan det give forstoppelse og ubehag. 
 • Stress. Stress kan gøre det sværere at have regelmæssige vaner, og man ved at stress påvirker maven negativt. Derfor er det ekstra vigtigt at du passer på dig selv og er bevidst om dine vaner, når du er stresset. 
 • Menstruation. Det er ikke usædvanligt at man som kvinde oplever forstoppelse sidst på menstruationen, hvor tarmfunktionen kan være påvirket. 
 • Graviditet. På grund af hormonelle forandringer ved graviditet mindskes tarmbevægelserne. Derfor er forstoppelse meget almindeligt hos gravide.
 • Lægemidler. Visse typer medicin kan give forstoppelse. Hvis du mærker til hård mave i forbindelse med ændring i din medicin, kan du tale med din læge om justering af den behandling, som giver bivirkninger. 

 

Symptomer på forstoppelse

Lidt afhængig af symptomerne, vil man opdage mavebesvær ret hurtigt. Hvis du kan svare ja til et eller flere af disse spørgsmål, kan det være at du er ramt af forstoppelse.

 • Jeg har afføring sjældnere end to gange om ugen.
 • Min afføring føles hård. 
 • Min afføring føles svær at få ud.
 • Det gør ondt/er svært at gå på toilettet.
 • Min mave føles oppustet.

Da disse symptomer kan være tegn på forstoppelse, men også på andre mere alvorlige sygdomme, er det vigtigt at kontakte sin læge, for at finde årsagen til mavebesværet.

Hvis du rammes af svære smerter i maven, pludseligt vægttab, hvis der er blod eller slim i afføringen eller hvis du har været forstoppet længe, bør du kontakte lægen med det 

samme. 

Diagnose og behandling

Hos lægen er det vigtigt, at du er så præcis og specifik som muligt, når du beskriver dine spise- og toiletvaner. Det hjælper lægen til at danne sig et billede af dit mavebesvær og stille den rigtige diagnose. 

Ved undersøgelsen kan også tages blodprøver, og eventuelt kan tyktarmen undersøges ved en koloskopi eller rektoskopi. Begge typer undersøgelse foregår som regel uden bedøvelse, men du kan få smertestillende eller afslappende medicin efter behov.

Den mest almindelige behandling mod forstoppelse er en form for laksativ medicin. Der findes en række forskellige typer, som har til fælles at de gør det lettere for maden at passere gennem fordøjelsessystemet. Enten ved at påvirke tarmbevægelserne, ved at virke som “smøremiddel” i tarmene eller ved at udløse selve afføringsrefleksen. 

Fordi laksativer skal sætte gang i maven, kan det i begyndelsen føles mærkeligt ubehageligt, og nogle kan også føle at laksativerne irriterer maven. Tal med lægen, hvis du oplever ubehag ved behandlingen. 

Billedtekst: Abrikoser er rige på fibre.

Forstoppelse – Selvhjælp.

Forstoppelse er i nogen grad livsstilsrelateret. At have mere regelmæssige spise- og toiletvaner og at undgå stress, kan hjælpe til lindring af forstoppelse. En god måde at hjælpe sin mave af med forstoppelsen er at spise nok fibre. Ved at spise meget frugt og grønt hver dag, kan man få tilstrækkeligt med fibre, hvilket er godt for fordøjelsen. En fiberrig kost hjælper maven og tarmenes arbejde, og giver indholdet af maven en mere ensartet og blødere konsistens. Sørg også for at tygge maden grundigt for at undgå oppustethed og luft i maven. 

Eksempler på fiberrig kost:

 • Rå grøntsager.
 • Svesker.
 • Figner.
 • Abrikoser.
 • Groft brød.
 • Grove gryn, hvedeklid, hørfrø, psyliumfrø, f.eks. som müsli.
 • Yoghurt.
 • Fuldkornspasta.

På apoteket og i helsekostforretninger kan du finde receptfri naturlægemidler, som kan hjælpe dig med mavebesvær. Midlerne, som blandt andet kan fås i form af terninger, er lavet til at lindre hård mave, ved at kombinere forskellige ingredienser som er gode for maven. De virker blidt, hurtigt og kan sammen med sund mad og bedre toiletvaner hjælpe dig af med problemet. 

Forstoppelse, et livsstilsspørgsmål.

Selvom graviditet, forskellig medicin eller sygdomme kan forårsage forstoppelse, skyldes det ofte livsstil eller spisevaner. Derfor er det vigtigt at passe godt på sig selv. 

Udover at være bevidst om sin livssituation (herunder stress) og sine spise- og toiletvaner, er det en god idé at få motion. Motion og bevægelse kan afhjælpe forstoppelse. Desuden kan motion, for eksempel en halv times gåtur, hjælpe til at stresse ned. 

At undgå stress, opbygge regelmæssige vaner og få rigeligt motion, giver dig de bedste forudsætninger for et godt mavehelbred.

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: