Indtast dit søgeord

"Ved blindtarmsbetændelse får du ondt i den nederste del af maven og rundt om navlen."

Blindtarmsbetændelse (appendicitis) Symptomer og behandling.

Blindtarmsbetændelse er en inflammation i blindtarmen, der som oftest helbredes ved operation. Symptomerne kan være mavesmerter, kvalme og feber. Efter operationen bliver patienten normalt helt rask.

Reklame:

Blindtarmen er den del af tarmene, der sidder mellem tyktarmen og tyndtarmen i højre side af maven. Når man får blindtarmsbetændelse, er det egentlig det lille appendiks på blindtarmen, som der bliver betændt, og denne tilstand kræver akut behandling.

Hvorfor får man blindtarmsbetændelse?

Man ved ikke helt, hvorfor visse personer får blindtarmsbetændelse, men man antage, at det skyldes, at appendikset til blindtarmen bliver fyldt enten af mad eller af afføring. Dette leder til et øget tryk der gør at appendikset hæver, og der dannes infektion og pus, hvilket efterfølgende medfører en betændelse.

De fleste patienter er mellem 10-20 år gamle, og ca. 10 % af alle personer får blindtarmsbetændelse før eller siden. Det er ikke farligt at leve uden en blindtarm. Selv om blindtarmen påvirker kroppens immunsystem, kan man sagtens leve et sundt og symptomfrit liv efter en operation. 

Symptomer på blindtarmsbetændelse

Det mest almindelige symptom på blindtarmsbetændelse er, at man får smerter i den nederste del af maven, og at man føler sig øm rundt om navlen. I visse tilfælde får man også kvalme og svært ved at spise, og på grund af inflammationen er det normalt, at patienten får feber. Smerterne tager til når man bevæger sig, og vokser i takt med, at der går længere og længere tid, uden at man bliver behandlet.

Hvis man ikke får behandling for inflammationen, kan blindtarmen sprænge. Nogle mennesker mærker i begyndelsen stort set ingen symptomer, og det er derfor vigtigt at især forældre holder øje med en eventuel blindtarmsbetændelse, hvis deres barn får uforklarlige, vedvarende mavesmerter. Hos børn kan blindtarmen nemlig sprænge tidligere end hos voksne, og det er derfor vigtigt at børn i tilfælde af en inflammation, får hurtig behandling.

Diagnosticering

Det er ret almindeligt at have ondt i maven, og det kan skyldes mange forskellige ting. Hvis man alligevel er urolig, og flere af symptomerne på blindtarmsbetændelse viser sig, skal du kontakte din læge. Så foretager lægen en undersøgelse ved at mærke på maven hvor smerten sidder, og ved at føre en finger op i endetarmen for at se, om patienten føler smerte i nærheden af blindtarmen.

Man tager også en blodprøve for at se, om patienten har en inflammation i kroppen, og det er også muligt at bruge ultralyd til at se, om der har dannet sig pus omkring blindtarmen, hvilket er et tegn på at der er opstået betændelse.

Behandling af betændt blindtarm

En betændt blindtarm skal altid behandles, og dette gøres ved at den opereres væk. Gøres dette ikke kan blindtarmen i værste fald sprænge, og så kan blindtarmsbetændelsen føre til bughindebetændelse, som er en meget alvorlig tilstand. Af denne årsag foretages operationen straks efter at diagnosen er blevet stillet, så man undgår komplikationer. Operationen varer ca. 45 minutter og foregår under fuld bedøvelse. I nogle tilfælde kan patienten behandles med antibiotika i stedet for at man gennemfører en operation, men da er der omkring 20 % risiko for at blindtarmsbetændelsen kommer igen. Ved sprængt blindtarm, eller bughindebetændelse, opereres blindtarmen væk, og efterfølgende behandles patienten med antibiotika. Efter operationen skal patienten normalt blive på hospitalet et døgns tid og derefter være sygemeldt i omkring en uge.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: