Indtast dit søgeord

Når lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk, den øvre mavemund, ikke slutter tæt kan du blive ramt af halsbrand.

Når lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk, den øvre mavemund, ikke slutter tæt kan du blive ramt af halsbrand.

Halsbrand kan føre til at den følsomme slimhinde i spiserøret beskadiges af mavesyren, hvor den kommer op i spiserøret og er stærkt ætsende.

Halsbrand kan føre til at den følsomme slimhinde i spiserøret beskadiges af mavesyren, hvor den kommer op i spiserøret og er stærkt ætsende.

Halsbrand – årsager, behandling, livsstil

De fleste har på et eller andet tidspunkt haft sure opstår eller halsbrand. For det meste er det ufarligt, men du kan opleve ubehag. Halsbrand påvirker ikke kun mavesækken, men også den meget tynde slimhinde i hals og spiserør.

Reklame:

Omkring en femtedel af den danske befolkning oplever tilbagevendende gener ved halsbrand og tager af og til medicin mod dette.

Halsbrand (refluks) – en brændende fornemmelse.

Når lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk, den øvre mavemund, ikke slutter tæt kan du blive ramt af halsbrand. Det betyder, at du kan få sure opstød eller en sviende smerte bag ved brystbenet.

Halsbrand kaldes også for ”for meget mavesyre”. Halsbrand er i de fleste tilfælde ufarligt. Der findes behandling og produkter, som kan afhjælpe og behandle besværet. Er du meget besværet er det vigtigt at komme i behandling.

Halsbrand kan føre til at den følsomme slimhinde i spiserøret beskadiges af mavesyren, hvor den kommer op i spiserøret og er stærkt ætsende. Langvarig lidelse kan føre til at spiserøret inflammeres.

Symptomer ved halsbrand:

 • Halsbrand eller svien bag brystbenet.
 • Sure opstød.
 • Ondt i den øvre del af maven.

Andre symptomer kan være at du oplever at det er svært at synke, du hoster om natten, har slim i luftrøret og i halsen, astmalignende symptomer, ondt i  den øvre del af maven eller langvarig hæshed. Man kan endda få skader på slimhinden i munden og på tænderne.

Faktorer som kan påvirke risikoen for at rammes af halsbrand:

 • Overvægt eller fedme.
 • Drikke- og madvarer med et højt syreindhold.
 • Mavekatar.
 • Graviditet.
 • Visse typer af lægemidler.

Diagnose ved halsbrand

I de tilfælde, hvor halsbrand forekommer ofte eller kræver mere regelmæssig medicinering, har lægerne behov for at foretage en grundig medicinsk undersøgelse for at afdække, og der foreligger en sygdom i forbindelse med halsbranden.

I de fleste tilfælde kan du behandle din halsbrand selv med receptfrie produkter som du fx køber på apoteket og med forebyggende effekt. 

Behandling ved halsbrand

På apoteket findes receptfrie produkter som kan hjælpe dig med din halsbrand. Hvis du ofte har ubehag skal du kontakte lægen, så du kan få noget af dette udskrevet på recept. Målet med behandlingen er at mindske ubehaget og mange af disse produkter virker hurtigt.

Ved forbigående halsbrand findes der produkter (antacida), som du kan tage når ubehaget opstår. De virker ved at neutralisere mavesyren. Produkter der indeholder alginsyre danner et beskyttende lag i mavesækken og forhindrer mavesyren i at komme op i spiserøret. For dig, som ofte rammes af halsbrand, findes der to typer af langtidsvirkende receptfrie lægemidler, som begge mindsker produktionen af mavesyre, men adskiller sig fra, hvor hurtigt de virker og hvor lang effekten er. Hvis ubehaget alligevel når de tynde slimhinder i halsen, findes der i dag produkter, som virker ved at danne en hinde, der forhindrer skader i halsen.

Du kan prøve dig frem og kombinere flere produkter for at få maksimal hjælp og effekt. Tal med personalet på apoteket, som vil hjælpe dig med at finde det rigtige.

At leve uden halsbrand

For de fleste kan halsbrand behandles. Det er både ubehageligt og generende når det opstår, men ved at være opmærksom på de føde- og drikkevarer der indtages, kan risikoen mindskes.

Hvis du alligevel har ubehag ved halsbrand findes der god hjælp. Tøv ikke med at kontakte din læge, hvis ubehaget er langvarigt, så du kan få den rette behandling. Men for de fleste er den receptfrie behandling, der findes i dag tilstrækkelig.

I følgende tilfælde bør du kontakte lægen:

 • Har brystsmerter, som øges ved fysiske anstrengelse.
 • Har svære bryst- eller mavesmerter.
 • Har hoste om natten med astmalignende åndingsbesvær.
 • Har sort eller blodblandet afføring eller opkast, som ligner kaffegrums.
 • Taber vægt eller er meget træt uden naturlig årsag.
 • Har halsbrand og mavebesvær for første gang og er over 45 år gammel.
 • Har halsbrand som gentagne gange kombineres med vanskeligheder med at synke.
 • Tager et receptpligtigt lægemiddel, som kan give halsbrand.
 • Har haft halsbrand og sure opstød dagligt i mere end 3 uger.
 • Er under 16 år gammel og har besvær med halsbrand.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: