Indtast dit søgeord

Betændte tarmlommer forårsager ofte smerte i den nedre del af maven.

Betændte tarmlommer forårsager ofte smerte i den nedre del af maven.

Divertikulitis (betændelse af udposninger på tyktarmen) hvad er det, behandling

Betændelse i tarmlommer er en almindelig lidelse. Mange unge i 20-års alderen lider af sygdommen, og antallet af tilfælde øger med alderen. Udposninger i tyktarmen kommer på grund af en fiberfattig kost, som giver en hård afføring.

Reklame:

Den hårde afføring giver kraftige sammentrækninger i tyktarmen, det så fører til ”højtrykszoner” i tarmen. Her presses slimhinden ud gennem muskellaget, og der kan opstå betændte tarmlommer.

Hvorfor får man divertikelsygdom (Divertikulitis)

Udposninger på tarmen kommer af en fiberfattig kost, der giver en hård afføring. Divertikelsygdomme viser sig som en udbulende pose på tarmslimhinden i den nedre del af tyktarmen. Tarmudposninger er i 90 % af alle tilfælde lokaliserede til den sidste del af tyktarmen. Normalt giver divertikler ikke nogen gener og kaldes divertikulose. Men sker der en inflammation, divertikulitis, kan man få smerter i maven. Når der kommer afføring ind i divertiklerne, kan der opstå inflammation, hvis det ikke kommer ud igen. Når så tarmvæggen hæver op og bliver skadet, kan bakterier komme fra tarmen og ud i maveregionen. Oftest går betændte divertikler over af sig selv, men kan i nogle tilfælde kræve antibiotika. Når der opstår betændelse i divertiklerne på grund af afføring, der stopper til, får man akutte symptomer som en trykkende, kontinuerlig smerte i den nederste del af maven. Man kan også få forstoppelse.

Diagnose og behandling af divertikulitis

Hvis man tror at man har betændte udposninger på tarmen, foretager lægen en undersøgelse af maven og der bliver taget blodprøver for at se på, om de inflammatoriske værdier er forhøjede i forhold til normalt. Lægerne kan også lave en tomografi, hvor patienten bliver afspejlet i tre dimensioner. 

Viser det sig at man har divertikler med betændelse i, bliver man behandlet. Behandlingen er en tarmhvile og betyder, at man kun får flydende kost i et par dage, dette kan være psykisk anstrengende. Hvis inflammationstilstanden er mere kompliceret, er et sygehusbesøg nødvendigt. Her får man drop og antibiotika.

Ved svær inflammation i divertiklerne kan der opstå hul i tyktarmen, dette kan give et alvorligt sygdomsforløb med bughindeinflammation. Hvis det opstår, bliver man nødt til at lave en akut operation, hvor man tager den syge del af tarmen ud og anlægger en stomi. En stomi betyder at man laver et hul i maven, hvor kroppens affald tømmes ud. Oftest kan man fjerne den igen efter 6-12 måneder.

Symptomer på divertikulitis

Får man betændelse i udposningerne, er det oftest i den nedre del af maven man får ondt, oftest i venstre side, man kan også få feber og kvalme. Andre tegn på betændelse i tarmudposningerne kan være, at afføringen er hårdere eller blødere end normalt, og at maven føles oppustet. Hvis betændelsen sidder tæt på urinblæren, kan symptomerne også være at man bliver trængende oftere end normalt.

For at forebygge udposninger og divertikulitis, gælder det om at forebygge forstoppelse. Det gør man gennem en fiberrig kost, regelmæssig motion og probiotika, altså kost der indeholder bakterier, der hjælper til at styrke immunforsvaret i tarmen.

Hvis man er urolig for, om man har divertikler med betændelse i, kan man altid ringe til lægen for at stille spørgsmål.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: