Indtast dit søgeord

EHEC-bakterie

EHEC-bakterie

EHEC. Smitte og symptomer

EHEC (entero e. coli-infektion) giver blodig diarré og kan i nogle tilfalde være så alvorlig, at patienten dør. Mange af de symptomer man oplever, skyldes at EHEC producerer et giftstof der påvirker kroppen.

Reklame:

EHEC er meget smitsom, og derfor er Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen meget opsat på at begrænse smittespredning.

For at afgøre om du er smittet med EHEC, kan du svare på de følgende spørgsmål:

 • Har du kraftig og pludselig diarré?
 • Har du blodig diarré?
 • Har du smerter i underlivet?

Hvis du kan svare ja på disse spørgsmål, bør du straks søge læge. Søg også læge, hvis du har andre bekymrende symptomer.


Udbruddet i Tyskland menes at skyldes bakterier i grøntsager.

Vigtige foranstaltninger for at undgå spredning af EHEC:

Ligesom i forbindelse med svine- og fugleinfluenza er god hygiejne en nøglefaktor ved EHEC. 

Mange familier smittes fordi man bor og færdes tæt sammen. På grund af den store smittefare, bør du tage flg. forholdsregler:

 • Vask hænderne grundigt efter toiletbesøg (generel god håndhygiejne)
 • Generel god hygiejne (se nedenstående anbefalinger)
 • Spis kun frugt og grønt, der er skyllet eller kogt grundigt
 • Undgå u-pasteuriseret mælk og ost
 • Spis kun kød, der er tilstrækkeligt opvarmet


Det er vigtigt at vaske hænder korrekt.

Hvordan skal man vaske sine hænder?

Det kan virke som noget basalt – men med de seneste års alvorlige influenzaepidemier har man kunnet konstatere, at forbedret håndhygiejne faktisk forbedrer folks bevidsthed og oven i købet bevirker det, at spredning af smitten formindskes betydeligt. Fra Rusland ved vi at hygiejnen er meget vigtig, og derfor giver vi dig denne instruktion i, hvordan du vasker dine hænder.

Sådan vasker du dine hænder med flydende sæbe:

 1. Fugt dine hænder med varmt vand. Lad vandet rinde.
 2. Tag en dosis af sæben og gnid dine hænder, så der skabes sæbeskum.
 3. Skyl sæben grundigt af, så der ikke er nogen sæberester.
 4. Tør hænderne i et papir-engangshåndklæde. Et stofhåndklæde kan være en kilde til smitte.
 5. Sluk for vandet med papirhåndklædet.
 6. Hvis du har tør hud, kan du anvende en håndlotion.

Symptomer og infektion

EHEC-infektion kan spredes ved kontakt med (hovedsagelig) kvæg eller deres gylle, via mad eller forurenet vand. I nogle sager har der derfor været mistanke til grøntsager, men der har også været eksempler på udbrud på steder, hvor spildevand er flydt ud, og folk har badet i vandet og har dermed fået bakterier på sig.

Normalt er man syg efter tre til fire dage efter man bliver smittet med EHEC, men det kan også tage både kortere og længere til, før det bryder ud.

Et af de vigtigste symptomer er diarré, med eller uden blod. Man kan også få mavekramper, kvalme og opkast. Det påvirker altså maveregionen, men i nogle tilfælde får patienten også feber.

Sygdommen (der ofte rammer børn) kan gå over inden for en uge, men i sjældne tilfælde kan der opstå HUS (hæmolytisk uræmisk sygdom), der skader nyrerne og kan forårsage nyresvigt, hvilket er meget alvorligt og ofte kræver intensiv pleje, behandling og dialyse.

Du kan blive ramt af svære mavekramper og diarré, kvalme og opkast. Det kan gå over efter en uges tid, men en alvorlig følgesygdom kan være HUS, som er en alvorlig tilstand der kan kræve intensiv pleje.

Diagnosen fastslås ved at tage afføringsprøver fra patienten. Hver 20. person der rammes af EHEC, rammes tilmed af HUS som er en meget alvorlig lidelse.

I sommerperioden er risikoen for EHEC størst. Varmen gør det mere kompliceret at håndtere mad på forsvarlig vis, og det stiller højere krav til hygiejnen. Det er også mest om sommeren, at risikoen for at bade i forurenet vand er størst.


Kvæg transporterer en type af EHEC, VTEC, der kan sprede sig til mennesker.

Generel rådgivning og lidt historie

 • Du kan møde forskellige betegnelser for EHEC, så her er en kort ordliste:
 • Enterhemorragisk e.coli (EHEC) bruges i Sverige som betegnelse.
 • Verotoksin-producerende e.coli (VTEC) bruges, når der er tale om dyr der har sygdommen.
 • Shigatoxin-producerende e.coli (STEC) er et andet navn, der er mere almindeligt i udlandet.

Da sygdommen er yderst smitsom, kan betydningen af god hygiejne ikke understreges nok. Vask dine hænder grundigt efter toiletbesøg og søg omgående læge, hvis du kan genkende nogle af symptomerne. Det er også vigtig at håndtere madvarer fornuftigt. Kog/steg kød, skyl grøntsager, spis pasteuriseret eller kogt mælk. VTEC (infektion fra dyr) kan smitte mennesker, så tænk over hygiejnen, når du opholder dig eller bor i nærheden af dyr (vask hænder og tøj grundigt).

 

For nogle patienter opleves sygdommen blot som meget store mavesmerter med mavekramper og blod i afføringen. For andre, der udvikler det mere alvorlige syndrom HUS, som rammer hver 20. patient, kan det være livstruende. Som ved enhver infektionssygdom er det klogt at følge de gode råd og frem for alt være velinformeret. Viden giver øget sikkerhed, især i tilfælde af EHEC.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: