Indtast dit søgeord

Det første tegn på borrelia er et større rødmefyldt område i huden (mere end 5 cm), hvor flåten har siddet.

Det første tegn på borrelia er et større rødmefyldt område i huden (mere end 5 cm), hvor flåten har siddet.

Borrelia

Er du blevet bidt af en skovflåt og får en stor rød ring på huden, kan du være smittet med borrelia. Mellem 5.000-10.000 smittes hvert år.

Reklame:

Hvad er borrelia

Borrelia er en infektion der spredes gennem flåtbid. Når skovflåten bider sig fast i huden og begynder at suge blod, overføres borreliabakterier til mennesket, forudsat at flåten bærer på bakterierne. 

Ca. en tredjedel af alle flåter bærer smitten. Risikoen for at blive smittet med borrelia efter et flåtbid er forholdsvis lille, omkring 1 til 100. Det er dog vigtigt hurtigt at fjerne flåten fra huden, hvis man bliver bidt. Risikoen for at blive smittet med borrelia mindskes da betydeligt, eftersom det varer cirka et døgn inden bakterien overføres. 

Hvordan får man borrelia

Er du blevet bidt af en skovflåt og opdager en rødmen i huden, bør du være opmærksom. Det første tegn på smitte er et større (mere end 5 cm) rødmefyldt område i huden, hvor flåten har siddet. Rødmen begynder en til fire uger efter biddet og spreder sig i huden, samtidig med at den røde plamage bliver blegere i midten og tager form som en ring. 

Almindelige symptomer

Borrelia kan give forskellige forandringer i huden. Omkring halvdelen af dem der smittes får også andre symptomer, såsom træthed, hovedpine, let feber og ledsmerter. Lymfekirtlerne kan også hæve. Normalt opstår en rødmen i huden, som bliver større med tiden og samtidig blegner i midten. Den røde plamage vil langsomt tage form som en ring. Hudforandringen kan have forskelligt udseende og være jævnt rød, uregelmæssig eller oval. 

Andre forandringer i huden kan være en stor blårød knude (borrelia lymfocotym), som sidder på en øreflip eller en brystvorte. Lymfekirtlerne i området omkring knuden vil normalt også hæve. 

En mere langvarig variant af sygdommen kan give besvær i flere år. Hudforandringer er svagt blårøde og sidder oftest på arme og ben. Efter en tid blegner farven, og hudforandringerne ligner ar. 

En alvorlig form for borrelia (neuroborrelios) angriber nervesystemet og kan give ansigtslammelser. Dette rammer mindre end hver tiende der smittes, og viser sig en til to måneder efter biddet. Tiden kan dog variere fra et par uger og op til et halvt år. 

Diagnose

De karakteristiske hudændringer bør være nok til, at lægen kan stille en diagnose. Er der tvivl, kan man tage en blodprøve senere. Antistoffer kan normalt ikke ses i blodet før seks uger efter, at symptomerne har vist sig. 

Er der mistanke om borrelia i nervesystemet, tager man en prøve af rygmarvsvæsken. 

Behandling

Penicillin virker godt mod borrelia. En 10-dages kur bør være nok. Hvis infektionen har spredt sig, kan det være nødvendigt med en anden type antibiotika. 

Til tider kan det være nødvendigt at indlægge patienten for at give antibiotika-drop direkte i blodet. 

Hvordan kan man beskytte sig

  • Opholder man sig i områder hvor der er flåter, bør man tjekke sin krop for flåter hver dag.
  • Kontrollér nøje den tynde hud i knæhaser, lysken og navle.
  • Fjern hurtigt flåter, der har bidt sig fast – på apoteket kan man købe pincetter. 
  • Går man i højt græs, kan man beskytte sig med en langærmet bluse og lange bukser, som puttes ned i støvlerne. 
  • Vær altid opmærksom på symptomer og hudforandringer.

Kontakt læge hvis du er i tvivl, eller tror du er blevet bidt og er usikker på, hvordan du skal håndtere det. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: