Indtast dit søgeord

De mest almindelige symptomer på forkølelsessår er væskefyldte blærer. Foto: Shutterstock

De mest almindelige symptomer på forkølelsessår er væskefyldte blærer. Foto: Shutterstock

Alt om forkølelsessår (herpes simplex) – symptomer, årsag og behandling

Forkølelsessår er meget almindeligt og skyldes en virus, der forårsager forkølelsessår og blærer på og omkring læberne. For at mindske risikoen for infektion bør forkølelsessåret behandles hurtigst muligt. 

Reklame:

I alt lider 9 procent (1 million) af befolkningen af tre eller flere forkølelsessår om året. Blærerne heler i løbet af en uges tid, men virussen bliver i kroppen og kan blomstre op igen ved for eksempel stress, infektionssygdomme, solbadning og under menstruation. 

Årsag til forkølelsessår

Virusinfektionen skyldes en infektion med herpes simplex virus (HSV). Når først du har fået virussen, forbliver den i kroppen resten af dit liv.

Symptomerne kan variere, og ikke alle får forkølelsessår, selvom de bærer virussen.

Forkølelsessår og genital herpes (herpes på kønsdelene)

Forkølelsessår forårsages af en almindelig virus kaldet herpes simplex. Virussen findes i to typer, hvoraf type 1 giver blærer omkring munden, men også herpes i underlivet. 80 % af den voksne danske befolkning har antistoffer mod HSV. Omkring 30 % af disse får udbrud i form af forkølelsessår, mens andre bærer virussen latent. Det vil sige, at virussen er i dvale, indtil den bryder ud. Type 2 forårsager hovedsageligt herpes i underlivet. Ved oralsex kan forkølelsessår overføres til underlivet og forårsage genital herpes. 

Du kan også få herpes i underlivet gennem munden, selvom det er ualmindeligt.

Herpes omkring munden forårsager ikke nødvendigvis forkølelsessår

Herpes omkring munden – eller forkølelsessår, som vi ofte kalder det – er meget smitsomt og smitter hovedsageligt gennem direkte kontakt, normalt kys. Du kan også overføre infektionen, hvis du deler bestik og læbestift med en anden. Virussen befinder sig hovedsageligt i væsken fra såret, så risikoen for at få eller overføre virus til andre er størst, når en person har forkølelsessår med blærer. Forkølelsessåret smitter, indtil det er helt tørt uden revner.

Men en herpesinfektion behøver ikke give forkølelsessår, og derfor ved mange ikke, at de er bærere af herpesvirussen. Så længe du ikke får forkølelsessår, er herpesvirus ikke noget, man lægger mærke til. Du kan også have forkølelsessår, uden at det behøver at skyldes herpes. 

Inkubationstiden, altså tiden fra smitten til udbruddet, kan være fra blot et par dage og helt op til 3 uger. Der findes ingen kur, men derimod lægemidler, der kan dæmpe symptomerne.

Symptomer på herpes omkring munden

De almindeligste symptomer er smertende mundsår og små, væskefyldte blærer omkring munden. Normalt starter symptomerne som en prikken og kløen, hvorefter blærerne opstår. Disse blærer vil dernæst revne og tørre ind, hvorved der dannes en sårskorpe. Sårskorpen falder af efter et stykke tid.

Førstegangssymptomerne kan være svære, da kroppen endnu ikke har opbygget noget forsvar imod dette virus Disse symptomer kan være feber, ondt i halsen og hævede lymfekirtler på halsen Herefter vil virussen findes i kroppen og kan bryde ud igen i forbindelse med forkølelse, stress, stærk sol eller anden påvirkning af kroppen.

Behandling af forkølelsessår

Når du først er blevet smittet med forkølelsessår, forbliver virussen i kroppen resten af livet. Der findes ingen behandling, der fjerner virussen, men forkølelsessårene heler af sig selv.

Det er vigtigt, når du har forkølelsessår, at holde sårene rene og tørre. Vask dine hænder grundigt, hvis du rører ved forkølelsessåret, da virussen er meget smitsom. Til behandling af forkølelsessår kan du bruge en antiviral creme, der hæmmer virussens evne til at formere sig og forkorter helingsprocessen. Der er flere håndkøbsmuligheder på apoteket. Bemærk, at kun antivirale lægemidler har denne effekt. Salver til forkølelsessår uden disse antivirale stoffer (såkaldte urteprodukter) har ikke samme effekt. Behandling med antivirale lægemidler bør anvendes allerede ved de første tegn på forkølelsessår. Bemærk, at håndhygiejnen også er vigtig, når du påfører antivirale cremer.

… …

Til dig, der har svære symptomer og problemer med tilbagevendende udbrud, findes der receptpligtig medicin i form af tabletter. De lindrer symptomerne og forhindrer spredning. Som med håndkøbsprodukter bør behandlingen starte tidligt for at give den bedste effekt.

Du bør søge behandling, hvis …

  • Såret ikke heler af sig selv inden for 2 uger
  • Du oplever svære symptomer
  • Du er gravid og oplever førstegangssymptomer

Undgå at kysse, hvis du har forkølelsessår

Det trist, men sandt, at du bør undgå at kysse (også oralsex), hvis du har forkølelsessår, da infektionen nemt kan overføres. Vær også påpasselig med ting, der berører munden, såsom bestik, læbepomade, glas og kopper, og hold dem så vidt muligt adskilt fra andre ting, mens du har forkølelsessår. Husk også, at stadiet med rødme, hævelse og knopper/blærer er smitsomt.

Du bør heller ikke klø eller punktere blærerne, da det bremser helingsprocessen og kan få infektionen til at sprede sig til andre steder på kroppen. Hvis du har rørt ved dit forkølelsessår, så vask dine hænder grundigt bagefter.

To personer, der allerede har forkølelsessår, kan dog kysse hinanden uden at skulle bekymre sig om at overføre forkølelsessåret til den anden. 

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: