Indtast dit søgeord

Ved influenza kan du føle dig træt og fryse meget og få ondt i halsen og i musklerne. Foto: Shutterstock

Ved influenza kan du føle dig træt og fryse meget og få ondt i halsen og i musklerne. Foto: Shutterstock

Der findes ingen medicin, som kan helbrede influenza, og da det er en virussygdom, hjælper antibiotika ikke.  Foto: Shutterstock

Der findes ingen medicin, som kan helbrede influenza, og da det er en virussygdom, hjælper antibiotika ikke. Foto: Shutterstock

Vask hænderne meget grundigt og ofte. Husk også at vaske oversiden af hånden, rundt om tommelfingeren, mellem fingrene, rundt om neglene og håndleddene. Foto: Shutterstock

Vask hænderne meget grundigt og ofte. Husk også at vaske oversiden af hånden, rundt om tommelfingeren, mellem fingrene, rundt om neglene og håndleddene. Foto: Shutterstock

Influenza – symptomer, årsag og behandling

Hvert år om vinteren spredes influenzaen, og mange bliver sengeliggende med høj feber og utilpashed. Læs, hvad du kan gøre for at beskytte dig, og hvordan du kan lindre symptomerne, hvis du er blevet syg.

Reklame:

Influenza er en virussygdom, der vender tilbage hver vinter. Risikoen for at blive smittet er høj, da virussen spreder sig hurtigt gennem luften fra person til person. Oftest udbryder der en epidemi, som kan vare fra mellem seks til seksten uger. Normalt bliver cirka to til fem procent smittede i Sverige hver sæson. Da virussen skifter form hvert år og skaber nye former, er der altid en risiko for, at du bliver ramt igen, selvom du tidligere har haft influenza.

Sådan spredes influenza

Der er større risiko for at blive smittet indendørs end udendørs. Specielt busser, klasseværelser, børnehaver og arbejdspladser er udsatte steder. Virussen spredes gennem luften, hvis en smittet person hoster, nyser eller blot ånder ud. Virussen formerer sig og spredes i kroppen, hvis kroppens immunforsvar ikke kan standse den.

Normalt smitter influenzaen mest i de sidste 24 timer, før sygdommen bryder ud. Man er smittebærer i cirka fem dage, efter man er blevet syg.

Forskellige typer af influenza

Som smittet kan man ikke selv afgøre, hvilken type influenza man er ramt af. Alle typer kan give alvorlig sygdom.

  • Influenza A (H3N2) – rammer primært ældre
  • Influenza A (H1N1)pdm09 – den variant, som tidligere blev kaldt for svineinfluenza
  • Influenza B Yamagata
  • Influenza B Victoria
  • Hvad er forskellen?

Ifølge de svenske sundhedsmyndigheder forårsager influenza A normalt mere intensive epidemier. Børn rammes hver sæson, uanset om det er influenzatype A eller B.

Almindelige symptomer på influenza

Man kan føle sig træt og fryse meget og få ondt i halsen og i musklerne. Symptomerne kan variere fra person til person. Nogle bliver meget syge, mens andre får lettere symptomer, der minder om en almindelig forkølelse. Influenzaen varer normalt omkring en uge med høj feber (39-40 grader) i tre til fem dage.

Almindelige symptomer på influenza:

  • En generel sygdomsfølelse
  • Høj feber
  • Hoste
  • Snue

Som regel går influenzaen over af sig selv, men man kan godt føle sig træt i nogle uger efter. Hvis sygdommen og feberen ikke forsvinder efter en uge, kan det være tegn på en følgesygdom, for eksempel lungebetændelse eller bihulebetændelse. I det tilfælde skal lægen eller vagtlægen kontaktes.

Behandling af influenza

Der findes ingen medicin, som kan helbrede influenza, og da det er en virussygdom, hjælper antibiotika ikke. Hvis man tilhører en risikogruppe, kan der dog gives et virushæmmende middel inden for et par døgn for at bremse virussen. For ellers raske personer kan symptomerne lindres med febernedsættende midler, næsespray og halstabletter.

Det er vigtigt at hvile og drikke meget, fordi man mister væske ved feber. Selvom appetitten ikke er god, er det bedst, hvis man forsøge at spise noget. Bliv hjemme fra job og skole, så du ikke smitter andre.

Ældre og personer i risikogrupper bør vaccineres.

Influenzaen går oftest over af sig selv efter godt en uge. Men for nogle grupper kan sygdommen være farlig. Det er mest ældre personer over 65 år eller dem, der tilhører en risikogruppe, som kan blive alvorligt syge. De bør blive vaccineret mod influenza hver sæson.

Gravide og personer, som har en hjerte- eller lungesygdom, diabetes, svækket immunforsvar eller nyresygdom, eller som er svært overvægtige, regnes for at være i en risikogruppe.

Søg læge

Du bør søge læge, hvis feberen ikke er faldet efter tre til fem dage. Det gælder også, hvis feberen er faldet og derefter pludselig stiger igen. Hvis der opstår brystsmerter og vejrtrækningsbesvær, kan det være tegn på, at influenzaen har udviklet sig til en mere alvorlig sygdom. Kontakt da lægen eller lægevagten.

Hvis man tilhører en risikogruppe og ikke er vaccineret, skal man søge læge hurtigst muligt, når de første influenzasymptomer viser sig.

Sådan kan du beskytte dig mod influenza

Vask hænderne meget grundigt og ofte. Husk også at vaske oversiden af hånden, rundt om tommelfingeren, mellem fingrene, rundt om neglene og håndleddene. Undgå at røre ved din mund, øjne eller næse med hænderne. Brug håndsprit – tag en håndsprit med i tasken eller lommen.

Undgå tæt kontakt med mennesker, der allerede har influenza, og hvis du er syg, så bliv hjemme for at undgå at smitte andre. Hvis du tilhører en risikogruppe, anbefales det, at du bliver vaccineret.

Forskellen på forkølelse og influenza

En forkølelse indebærer normalt, at du føler dig træt, har kriller i halsen, hovedpine og feber og er snottet. Forkølelsen kommer snigende, mens en influenza starter mere direkte. Symptomerne ligner hinanden, men et tegn på influenza kan være en mere alvorlig og langvarig form for feber.

Influenzaen medfører normalt også en længere sygdomsperiode end forkølelsen og er i mange tilfælde kendetegnet ved pludselige smerter i hele kroppen og feber, der bryder hurtigt ud. Hvis du har symptomer gennem længere tid, bør du søge læge for at få råd og vejledning (feber i mere end en uge, langvarig hoste, hovedpine osv.).

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: