Indtast dit søgeord

Ondt i halsen er et symptom på halsbetændelse, der giver dig smerter i halsen og også gør det svært at synke på grund af smerterne og hævelsen i halsen. Foto: Shutterstock

Ondt i halsen er et symptom på halsbetændelse, der giver dig smerter i halsen og også gør det svært at synke på grund af smerterne og hævelsen i halsen. Foto: Shutterstock

Alt om ondt i halsen

I forbindelse med for eksempel forkølelse er det almindeligt at have ondt i halsen, som kan medføre smerter og synkebesvær. Ondt i halsen går ofte over af sig selv, men det kan være rart at lindre ubehaget.

Reklame:

Årsagen til ondt i halsen kan variere, så det er også vigtigt at også behandle den underliggende årsag til ondt i halsen.

Derfor får du ondt i halsen.

Årsagerne til ondt i halsen varierer, men forkølelse er den mest almindelige, og en voksen lider i gennemsnit af en til to forkølelser om året. De fleste mennesker får ondt i halsen en gang om året, mens mindre børn kan have ondt i halsen flere gange om året. Ondt i halsen er et symptom på halsbetændelse, der giver dig smerter i halsen og også gør det svært at synke på grund af smerterne og hævelsen i halsen. Ondt i halsen opstår også i forbindelse med kirtelfeber, som normalt er forårsaget af en virus kaldet Epstein Barr-virus, en meget almindelig virus, som de fleste bliver smittet med i en tidlig alder.

Andre faktorer, der kan fremkalde ondt i halsen, er tørhed, irritation og overanstrengelse af stemmen. Tør luft og rygning kan også bidrage til ondt i halsen.

Symptomer på ondt i halsen

De symptomer, der opstår ved ondt i halsen, afhænger af den underliggende årsag. Hvis du er forkølet, opstår ondt i halsen i forbindelse med forkølelsen, og hvis du har anstrengt din stemme, kan det også give ondt i halsen.

Generelle symptomer på ondt i halsen

  • smerter i hals og svælg
  • irritation i hals og svælg
  • synkebesvær

Symptomer på ondt i halsen i forbindelse med forkølelse

  • Svælget er rødt og irriteret (betændt)
  • Hæshed, der opstår som følge af infektion og irritation af stemmebåndet

Symptomer på ondt i halsen i forbindelse med halsbetændelse

  • Kraftige, røde og hævede mandler som følge af betændelse.
  • Sommetider forekomst af en halsbyld, en pusansamling omkring den ene mandel

Symptomer i forbindelse med kirtelfeber

  • Betændte og røde mandler med gråhvid belægning
  • Smerter i hals og svælg
  • Hævede lymfekirtler

Når du har ondt i halsen, kan du også opleve andre symptomer såsom feber, øresmerter, løbende næse, rød næse, hæshed og hoste. Ondt i halsen er normalt ikke alvorligt, men hvis du ikke kan sluge dit spyt og/eller hvis du har mange smerter på den ene side af halsen og har svært ved gabe, bør du med det samme kontakte din læge.

Behandling for ondt i halsen

Hvis virusinfektion eller kyssesyge er årsagen til ondt i halsen, er der ikke andet at gøre, end at vente, indtil det passerer. Det er sjældent nødvendigt med en specifik behandling til de to ovennævnte. Hvis du får konstateret halsbetændelse, kan lægen ordinere antibiotika, selvom man ved milde symptomer, normalt lader infektionen forsvinde af sig selv. Hvis du har en byld i halsen, kan en specialist hjælpe dig, hvorefter du kan få behandling med antibiotika som tabletter.

Hvis årsagen til halsbetændelse er, at du har overbelastet din stemme, er det enkle råd blot at hvile stemmen så meget som muligt og endda undgå at hviske, da det også belaster dine stemmebånd. Hvis du ryger og oplever ubehag i forbindelse med rygning, er det bedste råd at prøve at holde op med at ryge.

Lindring af ondt i halsen

For at lindre problemerne med ondt i halsen kan du drikke varm te, da det kan have en lindrende effekt i halsen. Mange oplever også, at is og yoghurt føles kølende og godt mod ondt i halsen. På apoteket kan du finde håndkøbsmedicin, der kan hjælpe med at lindre irritation og smerte i halsen, og som har en lokalbedøvende effekt. Du kan også købe halstabletter i supermarkeder eller på apoteket.

Ved meget ondt i halsen findes der også receptpligtig medicin. For langt de fleste kan håndkøbsmedicin dog normalt lindre ondt i halsen.

Gode råd ved ondt i halsen

Eftersom årsagen til ondt i halsen varierer, betyder det også, at behovet for behandling varierer. Langt de fleste får ondt i halsen mindst en gang om året, og her kan du få lindring med håndkøbsmedicin og desuden passe godt på dig selv ved at hvile dig og tage håndkøbsmedicin mod smerter og feber. Du bør undgå fysisk anstrengelse, hvis du har ondt i halsen, da tilstanden sjældent optræder alene. Lad din krop hvile sig og komme sig.

Ondt i halsen, det vil sige halsinfektioner, smitter også nemt, så undgå at hoste og nyse ud i luften, og undgå socialt samvær generelt, hvis du har ondt i halsen. Pas på dig selv og din krop, sørg for at lindre smerter og ubehag, og læg dig under dynen, så får du det helt sikkert bedre og slipper for ondt i halsen i mere end et par dage eller en uge.

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: