Indtast dit søgeord

En stoppet næse forbindes ofte med en forkølelse, men kan også skyldes allergi – især, hvis du har haft stoppet næse i flere uger.  Foto: Shutterstock

En stoppet næse forbindes ofte med en forkølelse, men kan også skyldes allergi – især, hvis du har haft stoppet næse i flere uger. Foto: Shutterstock

Stoppet næse – almindelig forkølelse eller allergi?

Snottet og stoppet næse sker for alle et par gange om året i pollen- og forkølelsessæsonen. Men hvis dine symptomer ikke forsvinder, kan det blive aktuelt at søge læge for at finde ud af, om din stoppede næse kan skyldes en allergi.

Reklame:

Hvis du lider af stoppet næse, er du ikke alene om det. Mange rammes af det, og det kan være irriterende ikke at kunne trække vejret ordentligt gennem næsen. Stoppet næse er også noget, der indvirker negativt på livskvaliteten, da det forringer vejrtrækningen, forstyrrer søvnen, giver træthed og kan medføre, at du præsterer dårligere i skolen eller på jobbet.

Ved langvarige gener kan det være, du skal kontakte lægen for at blive undersøgt og finde ud af, om din stoppede næse skyldes allergi, og i givet fald hvilken allergi.

Årsager til stoppet næse

Den mest almindelige årsag til, at næsen er stoppet, er en almindelig forkølelse. Så hæver næsens slimhinder, og det kan være sværere at trække vejret. Man kan også få nyseanfald og snue og ofte skulle pudse næse. En forkølelse er irriterende, men heldigvis forbigående.

Ved en forkølelse er det normalt, at man bruger en eller anden form for næsespray for at kunne trække vejret gennem næsen. En konsekvens af for lang tids brug af næsespray kan dog være, at man i stedet får stoppet næse. Det er bedst at holde op med at bruge næsesprayen med det samme. I starten kan du føle dig endnu mere tilstoppet, men det forsvinder efter nogle dage.

Stoppet næse, men ikke forkølet

En stoppet næse forbindes ofte med en forkølelse, men kan også skyldes allergi – især, hvis du har haft stoppet næse i flere uger. Hvis du ud over stoppet næse har snue med klar væske fra næsen og nyser meget, kan det være tegn på allergisk rhinitis, også kaldet for høfeber. Røde, kløende og rindende øjne forekommer også hyppigt.

Forekomsten af allergisk rhinitis er steget kraftigt i de seneste år, og en femtedel af Sveriges befolkning er nu ramt af det. Allergisk rhinitis indebærer, at du har en betændelse, der får næsens slimhinder til at hæve op, så du føler dig tilstoppet. Symptomerne skyldes luftbårne allergener og kan give stoppet næse året rundt, selvom det er værst i pollensæsonen.

Der findes også en lidelse, som kaldes for vasomotorisk rhinitis, hvor slimhinderne i næsen er blevet ekstra følsomme. Symptomerne kan komme, når du udsættes for kraftige lugte, tobaksrøg og lignende. Årsagen kendes ikke, men det betyder, at for eksempel en pollenallergiker kan have stoppet næsen gennem lang tid om efteråret, selvom der ikke er pollen i luften.

Sådan behandles en stoppet næse

Som et første skridt i behandlingen af en stoppet næse kan du forsøge dig med håndkøbsmedicin. Apoteket har flere midler til behandling af stoppet næsen. Det gælder bare om at finde det, der passer bedst til dig.

Antihistaminer fås som tabletter, øjendråber og næsespray. Antihistaminer blokerer for den allergiske reaktion i kroppen og er gode til for eksempel behandling af allergi, som skyldes pollen, pelsdyr, mider og visse fødevarer. Antihistamintabletter virker mod kløe i næse og øjne samt snue, men ikke så godt mod stoppet næse. Antihistamintabletternes virkning kan mærkes inden for en time.

Kortison har normalt god virkning på stoppet næse og snue, da det dæmper den betændelse, der opstår på grund af allergien. En ulempe er dog, at det tager tid, inden effekten kan mærkes, og det kan være problematisk, når symptomerne er værst. Det er vigtigt med kortison, at man bruger det regelmæssigt for at få den bedste virkning.

En anden variant er at skylle næsen med saltvand. Færdigblandede saltvandsdråber og saltvandssprays kan fås på apoteket. Du kan også lave din egen saltvandsopløsning ved at koge en milliliter salt op med en deciliter vand og lade det køle af. Derefter fører du saltvandsopløsningen ind i næsen ved at bruge en særlig næseskyller eller en plastsprøjte, der fås på apoteket.

Kombinationsbehandling fås nu i håndkøb i form af en næsespray, der kombinerer antihistamin og kortison. Med et sådan receptpligtigt lægemiddel modvirker man de symptomer, der skyldes histaminet, og behandler også symptomer forårsaget af den inflammatoriske reaktion. Lindringen indtræder allerede inden for 15 minutter.

Når håndkøbsmedicin ikke hjælper

Kortison kan også gives i tabletform i en kortere periode ved meget svære symptomer. Det har en god virkning på stoppet næse. Dog påvirker kortisontabletterne hele kroppen, og derfor er lokal behandling med næsespray at foretrække i første omgang.

Sådan kan du afhjælpe en stoppet næse

  • Undgå så vidt muligt de allergener, der gør din næse tilstoppet.
  • Læg en ekstra pude under hovedet, og sov med hovedet højt for at lette trykket på slimhinden i næsen.
  • Skyl næsen med en saltvandsopløsning for at fjerne allergener i næsegangen.
  • Brug næsespray, gerne en, der indeholder både antihistamin og kortison.
  • Til kraftigere symptomer findes der kortisontabletter, som man kan prøve i en kortere periode, hvis ingen anden behandling hjælper.

En stoppet næse bør ikke ignoreres

Stoppet næse kan opstå, selvom man ellers føler sig rask, men skal alligevel ikke ignoreres. Hvilken behandling, der passer til netop dig, afhænger af, hvad du er allergisk over for, din følsomhed, og hvor ofte du udsættes for det, du ikke kan tåle.

Men en ting er sikker – der findes effektive behandlinger, så du skal ikke gå rundt og føle dig træt og snottet på grund af din allergi!

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: