Indtast dit søgeord

Nøddeallergi kan give alvorlige reaktioner, og hasselnødder er den nød, som de fleste er allergiske overfor.

Nøddeallergi kan give alvorlige reaktioner, og hasselnødder er den nød, som de fleste er allergiske overfor.

Nøddeallergi. Hvad er det , hvordan behandler man det? Er det farligt?

Nøddeallergi er en af de mest udbredte allergier. Det betyder helt enkelt at man ikke kan tåle nødder. Allergien kan både indebære at man ikke kan spise nødde  eller, i de mest alvorlige tilfælde, ikke kan tåle at der er nødder i nærheden.

Reklame:

Man kan være allergisk overfor en slags nød, eller overfor flere slags. I Skandinavien er hasselnøddeallergi den mest udbredte, på grund af krydsallergi og birkepollen. Nøddeallergi er mere udbredt hos børn end hos voksne.

Forskellige slags nøddeallergi

Jordnødder er slet ikke i familie med andre nødder. De er bælgplanter og klassificeres i samme familie som blandt andet sojabønner og ærter. I nøddefamilien er hasselnød, mandel, pekannød, valnød, paranød og cashewnød. Har man andre allergier, som for eksempel over for pollen eller birk, er det almindeligt at man også bliver allergisk over for nødder, dette kaldes krydsallergi. Lidelserne, som man får på grund af krydsallergi, er milde og ikke lige så svære som dem, man får ved andre allergier. Cirka 5 ud af 100 børn i alderen 4-18 år lider af en form for nøddeallergi.

Hvilke symptomer skyldes nøddeallergi?

For en person der ikke kan tåle jordnødder eller nødder, ses symptomerne på nøddeallergi i løbet af nogle minutter. Kløe i munden, rindende næse og øjne, hævelse på læberne og i halsen, udslæt, hævelse af huden, især omkring øjnene, og mavebesvær er en del af de lettere symptomer man kan få på grund af nøddeallergi. Der kan også komme en mild grad af vejrtrækningsproblemer.

En sjælden gang kan nøddeallergi føre til en tilstand, der hedder anafylaxi. Dette er en alvorlig tilstand, som udvikles hurtigt og kan være livstruende. Det medfører at personens blodtryk falder, man får svært ved at trække vejret og kan blive bevidstløs. I dette tilfælde skal man straks kontakte lægevagten på 112. Har man sin adrenalinpen med, skal man bruge den først. Der kan også opstå astmaanfald ved nøddeallergi, hvilket også kan være livstruende.

Generelt set skal man søge læge ved at ringe til vagtlægen, eller tage til den nærmeste skadestue. Især hvis det er første gang man får en allergisk reaktion overfor nødder. Selv lidt kløe på halsen kan hurtigt udvikle sig til en livstruende situation. Nogle personer får problemer med nødder selv om de ikke har spist nogen, og for disse mennesker er det nok bare at være i samme rum som nødder. Dette kaldes for luftbåren nøddeallergi. Tilstanden kræver at man altid har styr på sine omgivelser. Det kan også føre til åndedrætsbesvær, som siden kan udvikle sig til anafylaxi.

Medicinering ved nøddeallergi

Da der stadig ikke findes nogen forklaring på, hvorfor flere lider af nøddeallergi, er der heller ikke blevet udviklet nogen vaccine imod det. Der findes forskelligt medicin, som bruges for at lindre de symptomer, som skyldes denne allergi.

Hvis man har vejrtrækningsproblemer, kan man bruge disse præparater:

  • Antihistamin: Findes i pilleform. Lindrer lettere symptomer som f.eks. løbende næse
  • Luftrørsudvidende præparater: Findes i inhalatorform. Løsner krampe i luftvejene og letter vejrtrækningen
  • Adrenalin: I form af sprøjte, som virker mod kraftige allergiske reaktioner
  • Kortison: I form af vandopløsningstabletter, der kan kombineres med adrenalin. Dette bruges for at mindske vejrtrækningsproblemer.
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: