Indtast dit søgeord

Kol. Hvordan man lever med KOL

Kol. Hvordan man lever med KOL

I Danmark lider næsten ca. 436 000 mennesker af KOL. Men da mange med KOL er helt problemfrie og symptomerne nemt kan forveksles med astma, svær forkølelse eller den naturlige aldringsproces, er der mange der endnu ikke er blevet diagnosticeret. 

Reklame:

KOL betyder kronisk obstruktiv lungesygdom og er karakteriseret ved, at luftstrømmen i lungerne konstant reduceres. Udtrykket KOL indbefatter tilstanden kronisk bronkitis og emfysem. Det er mest almindeligt at have en kombination af begge. 

Hvad er årsagen til det? 

Ved KOL er der opstået en kronisk inflammation af de øvre og nedre luftveje, der er kendt som kronisk bronkitis. Kronisk bronkitis gør luftvejene indsnævrede. Betændelse har skadet det beskyttende lag der dækker slimhinderne i luftvejene, og fimrehårene som er vigtige for slim, der skal transporteres væk fra lungerne. Ved emfysem er de små alveoler beskadigede. Lungerne mister deres elasticitet og vejrtrækningen vanskeliggøres, mens passage af ilt til blodet forringes og dermed opstår iltmangel. 

Hovedårsagen til KOL er rygning. Næsten 90 procent af alle der lider af KOL, ryger eller har røget i lang tid. Har man været udsat for passiv rygning, luftforurening eller har haft gentagne svære luftvejsinfektioner som barn, risikerer man at udvikle KOL. 

Hvad er symptomerne? 

KOL starter normalt med kronisk bronkitis. Du får hvæsen og meget spyt med slim. Hovedsageligt i forbindelse med forkølelse, som igen bliver mere og mere langvarig.  Trykken for brystet kan også opleves. Emfysem udvikler sig normalt senere og har lignende symptomer. 

I de alvorlige KOL-tilfælde opstår symptomerne uafhængigt af vejret. Da kroppens iltning bliver værre, kan du få blå læber og hævede ben samt åndenød selv ved hvile. 

Hvordan er det diagnosticeret? 

Kan du genkende disse symptomer, bør du kontakte din læge og bede om at blive undersøgt. Diagnosen stilles ved at blæse i et spirometer – et apparat der måler lungefunktion. I forbindelse med undersøgelsen finder lægen ud af, hvor meget luft der kommer ind og ud af lungerne, og hvor hurtigt luften passerer. 

Hvilke behandlinger findes der? 

Der er endnu ikke nogen kur mod KOL, men symptomerne kan lindres. For dem der ryger, er den bedste medicin at stoppe rygning så hurtigt som muligt. På den måde forhindrer du, at tilstanden forværres mere end nødvendigt. For at lindre symptomerne findes der en række stoffer, der kan være meget nyttige. Nogle udvider luftvejene, mens andre virker slimløsende. Antibiotika til luftvejsinfektioner kan også ordineres samt iltbehandling i forskellige former. Man kan i nogle tilfælde operere emfysem med tilfredsstillende resultater. Rehabiliteringen består ofte af en ordentlig kost, motion og vejrtrækningsteknikker, hvilket forbedrer trivsel, styrke og livskvalitet. 

 Berits Hindersons historie: For nylig var vi på en sundhedsfarm … 

Det var kun Sickan Carlsson, som ikke røg i de gamle film. Jeg har selv røget i 30 år og kunne ikke gå i biografen uden en rygepause. En dag var jeg stoppet med at ryge. To måneder senere blev jeg forkølet og havde problemer med at trække vejret, så gik jeg på hospitalet. Der blev fundet emfysem og jeg fik et chok.

Den første tid efter diagnosen var jeg chokeret, men jeg fik god støtte og information fra hospitalet via en KOL-skole, som jeg tror, er tilgængelig på de fleste større lungeafdelinger i landet. Jo mere du ved om din sygdom, desto lettere er det at leve med det. Det er vigtigt ikke at isolere sig. Du kan ikke leve som før, men du kan lære at tage det roligt. 

Nu er det fem år siden jeg blev diagnosticeret, og jeg har 30 procent vejrtrækningskapacitet i venstre side. Men jeg arbejder stadig på deltid på et bibliotek. Jeg er også medlem af den lokale hjerte- og lungeforening. Det er rart at kunne møde mennesker, der ved hvad det handler om – Jeg har fået en helt ny omgangskreds. Vi dyrker motion og rejser sammen. For nylig var vi på en sundhedsfarm i Ångermanland. Luften var som fløjl. 

Sommeren er lettere end vinteren. Hvis det bliver for fugtigt og varmt, bliver det vanskeligt for mig at trække vejret. Infektioner kan også være svære. Når jeg kører med bus eller metro, sørger jeg for ikke at sidde ved siden af nogen, der er forkølede. Jeg ønsker at fortsætte med at trække vejret. Jeg kunne godt tænke mig at blive ved. Berit Hinderson, 64, Stockholm, der har lidt af lungeemfysem i flere år. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: