Indtast dit søgeord

Hoste, årsager og behandling

Hoste, årsager og behandling

Hoste er en beskyttelsesrefleks, som kroppen bruger for at holde luftvejene rene. Det er kroppens naturlige måde at reagere på ved irritation i luftvejene. 

Reklame:

Der findes forskellige grunde til at vi hoster. Forkølelse er en af dem, men også andre sygdomme kan stå bag. Derudover kan cigaretrøg og luftforurening være udløsende faktorer. Det er ikke farligt at have hoste, men hvis det fortsætter i mere end to-tre uger, kan det skyldes sygdom som bør behandles med medicin.

Hvorfor opstår hoste

Hoste er et tegn på at noget, som ikke bør være der, er kommet ned i luftvejene. Årsagerne kan være mange. Forkølelse er den mest almindelige grund, men også andre sygdomme kan forårsage det. Når vores luftveje irriteres, f.eks. af cigaretrøg eller anden luftforurening, begynder vi at hoste. Hvis du får noget galt i halsen, udløses din hosterefleks med det samme. 

Forkølelse er den mest almindelig årsag til hoste hos børn, men det kan også skyldes difteri eller RS-virus. Da børn tit er forkølede de første leveår, er det normalt at de hoster. Det bør ikke dæmpes unødigt, da det er kroppens naturlige måde at reagere på ved irritation i luftvejene. 

Normale symptomer

Hoste kan have forskellig karakter alt efter årsagen. Den kan være tør, slimet, gøende eller pivende. 

Diagnose ved hoste 

Ofte går det over af sig selv, selvom det kan stå på i nogle uger. Hoste er ikke farlig, men kan skyldes en sygdom, som bør behandles med antibiotika eller anden medicin. 

For at stille en diagnose undersøger lægen næse, hals og ører, lytter til åndedrættet samt til hjertet og lungerne med et stetoskop. For at finde ud af om der er infektion, tages der nogle gange blodprøver. Røntgen kan også være en hjælp til at vise, om der er forandringer som tyder på en lungeinflammation. 

Behandling

Da hoste er et symptom og ikke en decideret sygdom, er det vigtig at finde den egentlige årsag for at kunne behandle. 

For at lindre kan man f.eks.:

  • Drikke nok, så slimen bliver mindre sejt og lettere at hoste op,
  • Tage næsedråber og ligge højt med hovedet i sengen,
  • Undgå røgfyldte miljøer,
  • Tage slimløsende midler, som gør det lettere at få slimen op,
  • Tage hostedæmpende medicin,

Søg læge

Hvis hosten ikke er blevet bedre efter to-tre uger, og man føler sig slatten og syg, bør man søge lægehjælp. Hvis man samtidig har svært ved at trække vejret, har ondt i brystet eller ryggen ved dybe åndedrag, eller hvis der kommer blod med op, skal lægen kontaktes straks.

Gode råd

  • Indtag rigeligt med varme og lune drikkevarer, men undgå mælk, da dette er slimdannende.
  • Undgå rygning og røgfyldte miljøer.
  • Lig med hoved og overkrop højt, når du sover.
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: