Indtast dit søgeord

Alt om mider. Deres livsbetingelser og vores allergi

Alt om mider. Deres livsbetingelser og vores allergi

Man kan finde et af de ældste levende dyr i din seng, og det lever af hudrester. Fugt, varme og mørke er et ideelt miljø for deres overlevelse. Vi taler naturligvis om mider.

Reklame:

Mider har eksisteret i omkring 400 millioner år, og det menes at de flyttede ind i vores hjem for mere end 10.000 år siden. Man kan ikke se dem med det blotte øje, men de findes i vores senge. Fordi deres ben er forsynet med sugekopper og modhager, kan de nemt og bekvemt komme rundt mellem madrasser, tæpper og polstring i møbler.

Da mider findes over hele verden, er de vanskelige at undgå. Den eneste undtagelse er på Nordpolen og i ørkener. Som om det ikke var nok, findes der desuden millioner af forskellige arter af disse edderkoppebeslægtede mider.

Sengemider er kilde til støvmideallergi

Ud af de millioner af midearter der eksisterer, er der kun enkelte af arterne, der kan forårsage allergi – og nogle af dem findes i vores hjem. De kaldes for sengemider, og som navnet indikerer, trives de bedst i vores senge. Desuden er det dem der er årsagen til støvmideallergi.

Folk bruger ofte udtrykket “husstøvallergi” i forbindelse med støvmideallergi. Det er helt forkert: Mideallergi har intet at gøre med enten støv eller rengøring. Faktum er at mider ikke engang kan overleve i støvet.

Faktisk er det et enzym i fordøjelseskanalen og ikke miden, som forårsager allergiske reaktioner. Hver mide producerer omkring 20 afføringspartikler hver dag, og midernes afføring indeholder enzymer der er meget allergene.

En madras der indeholder mider, kan bære millioner af allergifremkaldende partikler. For de mest følsomme allergikere er dette antal udfordrende, når man ved at et lille antal partikler i luftvejene kan være nok til at forårsage problemer.

Har brug for fugt, varme og mørke

Sengemider har ingen øjne, og de ånder gennem deres hud. Fugtighed er afgørende for dem for at opretholde en tilstrækkelig vandbalance. Denne fugt er, sammen med varme og mørke, også en forudsætning for midernes reproduktionsevne. De overlever imidlertid i lav fugtighed eller temperatur, men kan ikke forplante sig. Midernes overlevelsesstrategi er at de samler sig, således at de kan beskytte hinanden og overleve. Det er kun ved meget kolde eller tørre miljøer, at de dør.

Sengemiderne er altædende, men deres vigtigste kost er hudrester, som findes overalt i sengen. Et par gram hud er nok til at fodre millioner af husstøvmider. Derfor er sengen deres optimale habitat – og dermed også den største kilde til allergier i hjemmet.

Sengemiderne lever ikke mere end et par måneder, men kræver ikke meget andet end føde og fugt for at overleve. I deres korte liv lægger hunnerne mellem 30 og 100 æg. Hvis fugt, varme og føden er ideel for dem, formerer miderne sig og bliver til flere millioner på bare et år.

Modstanddygtige skabninger

Mider er meget tilpasningsdygtige væsener, hvilket betyder at de kan modstå store variationer i fugtighed, varme og fødevarer. Lange dehydreringsperioder er ikke et problem, og de kan overleve selv hvis de mister 50 procent af deres kropsvægt.

Miderne forplanter sig hurtigt når luftfugtigheden er på 70-80 procent, men de trives også ved en luftfugtighed helt ned til 50 procent. En relativ luftfugtighed på 35-45 procent vil sandsynligvis gøre, at de stopper med at reproducere sig. Temperaturen er grunden til at sengermider trives så godt i en seng. Det er nok at luftfugtigheden er høj i et par timer, for eksempel under vores nattesøvn, til at garantere deres overlevelse. Så betyder det ikke noget, hvis luftfugtigheden er på 10-15 procent resten af dagen.

Årsager til høj luftfugtighed i boligen er først og fremmest manglende ventilation og tøj på vasketøjsstativ indendørs. Derfor er det vigtigt at få luftet sin bolig ud for at formindske allergirisiko. Desuden kan allergivenligt sengetøj hjælpe med at reducere risikoen for allergi.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: