Indtast dit søgeord

Allergenerne findes først og fremmest i kattens spyt, urin og talgkirtler.

Allergenerne findes først og fremmest i kattens spyt, urin og talgkirtler.

Allergi overfor kat

Allergi overfor katte er ret almindeligt og begynder oftest i barndommen eller de tidlige teenageår. Miljøfaktorer kan være årsag til, at allergien udvikles senere i livet. Ca. en tiendedel af befolkningen er katteallergikere. 

Reklame:

Lider man af katteallergi, kan det være svært at undgå allergiske reaktioner, da allergenerne findes næsten overalt. Allergimedicin kan lindre reaktionerne. 

Aggressiv allergi

Katteallergi er den mest almindelige form for pelsdyrsallergi, ligesom den også er den mest aggressive, eftersom allergenpartiklerne kan være luftbårne længe og stadig kan forefindes selv efter grundig rengøring. Katteejere kan også bære allergener med sig til arbejdspladser, skoler og andre offentlige lokaler. Du kan derfor få en allergisk reaktion, selvom der ikke er en kat i nærheden.

Symptom på katteallergi

Allergenerne findes i kattens spyt, urin og talgkirtler. Da katten slikker sig ofte, samles der mængder af allergenpartikler i pelsen. Når disse tørrer, dannes et fint støv som let spredes i luften. Når allergenerne indåndes eller kommer i kontakt med øjne og slimhinder, opbygges histaminer som giver en allergisk reaktion.

Symptom

  • Blokeret næse.
  • Løbende næse.
  • Nys.
  • Røde og kløende øjne.
  • Nældefeber og kløe.
  • Astma.

Diagnose ved allergi overfor kat

Katteallergi kan oftest diagnosticeres ud fra symptomerne, men ofte laver man en priktest og/eller en blodprøve for at kontrollere, om reaktionerne skyldes allergi. 

Ved astmalignende reaktioner tager lægen en lungefunktionstest. 

Behandling af katteallergi

Lettere allergi kan oftest afhjælpes med receptfrie antihistaminer og næsespray med kortison.  Ved astmatisk reaktion er der brug for inhalator og luftvejsudvidende medicin. 

Ved kraftig reaktion kan man få en allergivaccination.

At leve med allergi overfor kat

Katteallergener kan som sagt være svære at undgå, men ved du at du skal besøge nogen med kat, eller være i lokaler hvor der findes allergener, kan du forebygge ved at tage antihistaminer og eventuel astmamedicin et par timer forinden. Har du allergi bør du ikke have kat. 

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: