Testosteronmangel – problemet der ikke tales om. Hvad er det, hvordan behandles det. Symptomer

Testosteronmangel – problemet der ikke tales om. Hvad er det, hvordan behandles det. Symptomer

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Hver femte mand over 60 år har en ubalance i sit niveau af kønshormonet testosteron. Dette leder ofte til depression, træthed og mindsket sexlyst.

Tilstanden hænger ofte sammen med en sygdom, men denne ubalance kan også øge risikoen for en række alvorlige sygdomme.

Problemer med uvidenhed omkring problemet

Trods hyppigheden af dette problem er der mange, der ikke kender til det.

- Mændene søger sjældent hjælp, men accepterer blot deres situation. De ved ofte heller ikke, hvor de skal søge hjælp, og det er en dårlig vane hos mænd, at de er langt mindre villige til at søge hjælp end kvinder. Uvidenheden omkring testosteronmangel er desværre stor, og der burde laves oplysningskampagner for problemet. For der er masser af hjælp at hente, siger Patrik Andius, overlæge i urologi og andrologi på Andiusklinikken i Göteborg, Sverige.

De mest almindelige symptomer på testosteronmangel er:

  • træthed
  • energimangel
  • søvnproblemer
  • mindsket sexlyst
  • abdominal fedme (”ølmave”)
  • øget aggressivitet
  • depression

De patienter jeg møder siger, at de ikke længere føler sig som sig selv. De er mere trætte end før, og deres gnist synes slukket. Det er svært at beskrive for folk, der ikke selv har prøvet at stå i en sådan situation. Det faktum, at det netop er det mandlige kropshormon der er svækket, kan også være svært for en del mænd at tale om.

Testosteronniveauet – den mandlige sundhedsmarkør

Testosteron er vigtigt for mænds helbred og velbefindende. Det påvirker flere af kroppens organer samt biologiske funktioner. Størstedelen af testosteronlageret findes i testiklerne. Produktionen af dette intensiveres i forbindelse med puberteten og stiger indtil 20-årsalderen, hvor produktionen topper.

- Koncentrationen af testosteron varierer fra person til person. Generelt kan man dog sige, at niveauerne holder sig stabilt igennem det meste af voksenlivet, dog faldende proportionelt med alderen. Men for visse mænd falder niveauet hurtigt, og disse vil opleve symptomer på testosteronmangel. Omkring 20 % af alle mænd over 60 år lider af testosteronmangel.

Måling af testosteronniveauet i kroppen kan benyttes som en sundhedsmarkør. Testosteronmangel hænger oftest sammen med sygdom, men sygdom kan også være årsagen til testosteronmangelen. Lave niveauer gør at muskelmassen mindskes, og kroppens fedtprocent øges, hvilket øger risikoen for højt blodtryk, højt kolesterol, abdominal fedme (”ølmave”) og type 2 diabetes. Dette kan desuden lede til hjerte-/karsygdomme og hjertestop.

- Risikoen for at blive ramt af testosteronmangel er større, hvis man allerede døjer med sygdom. De seneste år har man forsket en del i sammenhængen mellem hjerte-/karsygdomme og testosteronmangel, og det viser sig, at folk med lave niveauer af testosteron, også har en tendens til at blive ramt af eksempelvis hjerte-/karsygdomme, depression, type 2 diabetes, gigt eller kroniske lungesygdomme.

Sådan undersøges testosteronmangel

For at undersøge testosteronniveauet, tages en blodprøve i forbindelse med et almindeligt lægetjek for at udrede årsagerne. At tage kontakt til sin læge er et godt initiativ og en god begyndelse. Derfra kan man få en henvisning til en specialist, der forhåbentlig kan finde årsagen.

Finder man at patienten har testosteronmangel, er der behandling at få. Målet er at få niveauet tilbage til normalen og få det stabiliseret. Mest almindeligt er det at få tilført testosteron, enten i form af en gel, der påsmøres huden hver dag, eller i form af en sprøjte hver tredje måned. Resultatet bør kunne mærkes inden for nogle måneder.

Behandling af testosteronmangel er i dag næsten risikofrit. Der findes ingen studier, der dokumenterer, at et højt testosteronniveau eller testosteronbehandling øger risikoen for prostatakræft. 

- Patienter, der behandles for testosteronmangel er går til regelmæssig kontrol; der måles blandt andet blodværdier, testosteronniveau og PSA-værdi (prostataspecifikt antigen). Mange patienter giver allerede ved første kontrol (efter 2-4 uger) udtryk for, at de føler sig friske og sig selv igen, samt sover bedre og har mere energi, afslutter Patrik Andius.