Indtast dit søgeord

"Forhudsforsnævring kan forårsage smerte og infektioner."

Forhudsforsnævring (fimosis) alder, årsag og behandling

Forhudsforsnævring betyder, at det ikke er muligt at trække forhuden tilbage over penishovedet. Dette kan have flere årsager. De fleste der har snæver forhud, får ingen gener af det.

Reklame:

Generelt om forhudsforsnævring

Nyfødte drengebørn har en snæver forhud, og indtil de kommer i skolealderen, er forhuden for stram til, at den kan trækkes tilbage. Dette er helt normalt og skyldes, at forhuden er vokset sammen med penishovedet. Det er vigtigt at man ikke forsøger at trække forhuden tilbage, inden den af sig selv har løsnet sig fra penishovedet, da der ellers kan opstå revner, som fører til ardannelse. En gang imellem sker det, at sammenvoksningen i en vis udstrækning varer ved, inden til drengen kommer i puberteten, uden at der er noget galt med det. Ofte løsner sammenvoksningen sig, når drengen får erektion, eller ved at de selv forsøger at trække forhuden tilbage. Dette kan være smertefuldt, men ikke farligt.

Årsager til forhudsforsnævring

Forhudsforsnævring kan have flere forskellige årsager. Det kan skyldes ar i forhuden, sammenvoksninger mellem penishoved og forhud, der ikke har løsnet sug, eller at man har haft infektioner under forhuden, der har medført revner eller ar. En rigtig forhudsforsnævring indebærer at forhuden er ufleksibel, fordi der er opstået revner under forhuden, som siden er blevet til ar, hvorved forhudens åbning er blevet hård.

Symptomer

Man kan se om drenge har for snæver forhud når de skal urinere. Urinen samler sig inden for selve forhuden, for siden at sive ud gennem den trange åbning. Dette er ikke noget at blive urolig over, og man behøver ingen behandling. Men hvis man har trukket forhuden tilbage, og den sætter sig fast bag penishovedet, skal man straks søge lægehjælp. Når forhuden strammer bag ved penishovedet, standser det blodtilførslen, hvilket medfører at penishovedet svulmer op, og det bliver endnu vanskeligere at føre forhuden tilbage på egen hånd. Indimellem kan det være nødvendigt med en operation for at få forhuden på plads, men ofte kan lægen selv løse problemet.

Hvornår skal man søge hjælp på grund af forhudsforsnævring?

Når drenge bliver ældre og begynder at være seksuelt aktive, kan en forhudsforsnævring begynde at blive problematisk. Penis er blevet større, og det kan være smertefuldt, hvis man ikke kan trække forhuden tilbage over penishovedet. Ved at kontakte lægen kan man vurdere, om det er nødvendigt at foretage en operation, således at forhudsforsnævringen mindskes, og det bliver muligt at trække forhuden tilbage på normal vis. Indimellem kan der opstå infektioner under forhuden, og hvis det ser ud som om forhuden er lyserød eller rød i selve åbningen, og der kommer pus, skal man søge lægehjælp. Drenge med forhudsforsnævring kan også få urinvejsinfektion, fordi der samles bakterier inde under forhuden, men dette sker sjældent.

Operation ved forhudsforsnævring

Hvis der er behov for en operation mod forhudsforsnævring, bliver man bedøvet, og lægen skærer det øverste stykke af forhuden af. De tilbageværende kanter bliver syet sammen. Operationen plejer at vare en halv times tid og medfører ingen men for drengen, som vil kunne få et helt normalt sexliv.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: