Indtast dit søgeord

"Testikelvridning kræver hurtig behandling, men er let at afhjælpe gennem en operation."

Testikelvridning (torsio testis) hurtig behandling nødvendig

Testikelvridning medfører, at strengen, der løber fra bughulen til testiklen, bliver forvredet og dermed kvæles. Testiklerne sidder sammen med blodkar, der løber fra bughulen til pungen sammen med nerver og sædlederen. Når en eller begge forvrides, blokeres blodtilførslen til testiklerne, som risikerer at tage skade. Testikelvridning kan opleves som en pludselig, kraftig smerte i pungen.

Reklame:

Testikelvridning sker sjældent og rammer oftest drenge mellem 10 og 15 år. Det kan også forekomme hos voksne mænd og små børn.

Symptomer på testikelvridning

Hvis man har testikelvridning, gør det pludseligt ondt i pungen, den bliver rød, og den ene testikel føles øm og hævet når man trykker på den. Indimellem er smerten uregelmæssig, eller føles bare som et ubehag. Andre symptomer kan være kvalme og opkast på grund af smerten, eller at man får ondt i maven.

Testikelvridning har samme, eller lignende, symptomer som bitestikelvridning og visse former for brok. Dog bør man altid hurtigt opsøge det nærmeste sygehus med en akutkirurgisk afdeling, hvis man har mistanke om testikelforvridning, da behandlingen er kirurgisk. Det er nødvendigt med hurtig behandling, hvis ikke testiklen skal tage skade, og jo længere tid testiklen er forvredet, desto større er risikoen for, at den tager permanent skade.

Behandling

Lægen kontrollerer testiklen med hånden, og i tvivlstilfælde foretages også en ultralydsundersøgelse. Er man blevet diagnosticeret med testikelforvridning, skal operationen ske så hurtigt som muligt og helst højst et par timer efter, man har mærket de første symptomer. Når man er blevet bedøvet, lægger lægen et snit i pungen og undersøger testiklen og blodkarrene. Hvis der er sket en testikelvridning, vrider lægen testiklen tilbage på plads og fæstner den, så den ikke flytter sig igen. Samtidig bliver også den anden testikel syet fast, da der er risiko for, at den også har løsrevet sig. Kan operationen ikke gennemføres med det samme, kan lægen forsøge at vride testiklen på plads udefra, men det gøres kun i nødstilfælde.

Hvis blodtilførslen har været blokeret for længe, kan det blive nødvendigt helt at fjerne testiklen. Dette påvirker ikke forplantningsevne eller puberteten – her er en testikel tilstrækkeligt. Operationen for testikelvridning er enkel, og patienten bliver som regel udskrevet igen samme dag eller dagen efter.

Hvis testikelsmerterne skyldes bitestikelvridning, hvilket er mere almindeligt, vælger man som regel ikke at operere. En bitestikelvridning er ikke farlig, og smerten fortager sig normalt i løbet af et par dage. Bitestiklen har ingen funktion, og man får ingen men af hændelsen.

Hvornår skal man søge hjælp ved testikelvridning?

En testikelvridning kan vise sig ved at:

 

  • Man pludseligt får ondt i pungen, og det ikke går over efter et par minutter.
  • Der er smerter i den nedre del af maven.
  • Pungen bliver hævet og rød.
  • En testikel bliver øm.
  • Smerten udløser kvalme og opkastninger.

 

Hvis det er bitestiklen, der er blevet forvredet, plejer det eneste symptom at være smerter i pungen. Husk at en testikelvridning skal behandles hurtigt, og at man straks skal søge lægehjælp, hvis man har mistanke om, at det er det der er tale om. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: