Indtast dit søgeord

“Årsager til impotens kan være stress, præstationsangst og uro”.

“Årsager til impotens kan være stress, præstationsangst og uro”.

Impotens – der findes behandling

Impotens (erektionsproblemer) er som oftest enkelt at behandle, da årsagen hyppigt er en anden fysisk skavank. Har man haft impotens i en længere periode, er patientens personlige forhold også relevant at inddrage både for at finde årsagen, men også kuren.

Reklame:

Impotens har ikke kun noget med penis at gøre. Sex kræver stimulans både lokalt, men også gennem de andre sanser – og psykisk. Erektionen starter allerede i hjernen, når man bliver påvirket af en stimulans – ydre som indre; et blik, en berøring, en duft eller et minde kan stimulere hjernen. Der sendes dernæst signaler gennem særskilte nervebaner, der får blodåren i penis til at slappe af og derved udvide sig, hvorved blodtilførslen øges og penis erigeres. De der rammes af impotens, altså har svært ved at få og holde erektion, kan risikere at stoppe deres sexliv helt af frygt for, at samlejet ikke vil kunne gennemføres, hvilket skaber en ond cirkel.

Symptomer på impotens

Mænd i alle aldre rammes af impotens, dog hyppigst ældre mænd. Der synes at være en tendens til, at risikoen stiger nærmest proportionelt med alderen. De mest almindelige symptomer er:

  • Penis er ikke tilstrækkeligt hård til at gennemføre samleje.
  • Erektionen er ikke lige så hård som tidligere.
  • Penis peger ikke helt stift opad.
  • Erektionen udebliver helt.

Impotens kan skyldes problemer i kærlighedslivet

Generelle årsager til impotens er stress, præstationsangst, uro, rygning, alkohol og ofte en anden fysisk skavank eller sygdom, synlig som usynlig. Mænd med diabetes har 4 gange større risiko for at rammes af impotens end gennemsnitsmanden. Der foreligger også studier der peger på, at mænd der døjer med impotens, ofte også har for højt blodtryk, kolesteroltal eller anden karlidelse. Både diabetes og hjerte-/karsygdomme kan føre til at pulsåren i penis skades, hvilket øger risikoen for impotens. Manglende erektion kan derfor også være et tidligt varslingssignal for både diabetes og hjerte-/karproblemer. 

Negativt samspil mellem impotens og forstørret prostata

Halvdelen af midaldrende mænd rammes af en forstørret prostata. Det vides endnu ikke hvorfor dette sker men resultatet er, at prostata vokser og trykker på urinrøret. Dette medfører problemer med vandladningen. 

Mænd der rammes af en godartet forstørret prostata, oplever som regel ingen smerter og heller ikke ydre symptomer som hævelse. Det er derimod normalt, at selve strålen under vandladningen formindskes, hvorved der kræves et større tryk for at tømme blæren. Andre normale symptomer er afbrydelser i urinstrålen, efterdryp samt følelsen af ikke at være færdig. De der rammes, må konsekvent urinere oftere, hvilket kan gå ud over nattesøvnen. Det er dog muligt at behandle medicinsk. Oplever man nogle af disse symptomer, konsulter da lægen.

Behandling af impotens

Behandlingen af impotens består oftest af seksualrådgivning og medicin. I sværere tilfælde implantat og operation af blodkarret i penis. Det er vigtigt, at patienten undersøges i flere aspekter af sit liv samt for relaterede sygdomme, da dette potentielt kan helbrede patienten uden ovenstående behandlingsmetoder.

Den mest almindelige behandling er medicin i pilleform. Eftersom både personer og lægemidler er forskellige fra hinanden, anbefales det at man tager en afklarende snak med sin læge omkring et specifikt behandlingsforløb. Pillerne fungerer ved at svulmelegemerne i penis afslappes. Dette lindrer presset på blodåren i penis, hvorved blodtilstrømningen kan øges, og en erektion er mulig. At pillerne virker i flere timer, betyder dog ikke, at man render rundt med en uafbrudt erektion under hele virkningen, hvilket mange fejlagtigt tror – de letter blot en ønsket erektion. Andre misforståelser går f.eks. på, at man får øget sexlyst eller øger muligheden for flere på hinanden følgende erektioner; sexlysten berøres på ingen måde, og man vil ikke kunne opnå flere erektioner end før impotens blev et problem. Pillerne muliggør blot en ellers umulig erektion ved seksuel ophidselse; bliver man ikke ophidset sker der intet, og man har blot spildt en pille.

Når erektionen fungerer igen

For de fleste mænd er det en stor lettelse, når erektionen fungerer normalt igen. Dette kan dog skabe usikkerhed hos patienten og partneren, for hvordan skal man nu gøre efter så lang tids impotens og udeblevet sexliv? Det er vigtigt at gå stille til værks og i et tempo, der passer begge parter, så eventuel stress undgås. Hvor længe det så tager er forskelligt; for nogle en måned, for andre et par timer.

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: