Indtast dit søgeord

Urinvejsinfektion (UVI) – symptomer, årsager og behandling af blærebetændelse

Urinvejsinfektion eller blærebetændelse opstår ofte på grund af en infektion i urinblæren, som skyldes tarmbakterier. Urinvejsinfektioner rammer oftere kvinder end mænd og kan både behandles og forebygges.

Reklame:

Ved en urinvejsinfektion er det normalt, at du føler dig mere tissetrængende end ellers, og at det svier, når du tisser. Det er normalt, at man behandler en urinvejsinfektion med antibiotika, men i dag kan man også få forebyggende og supplerende behandling, som kan begrænse forbruget af antibiotika. 

Hvorfor opstår en urinvejsinfektion?

Når der trænger bakterier ind i urinblæren via urinrøret, opstår der en urinvejsinfektion. Som regel er det tarmbakterier, vi mennesker har. Hvis bakterierne fortsætter længere op i kroppen, fra urinblæren og op til nyrerne, kan der opstå nyrebækkenbetændelse, som er en mere alvorlig form for urinvejsinfektion.

Kvinder rammes oftere end mænd af urinvejsinfektioner. Det skyldes, at kvindens urinrør er kortere. Når mænd får det, er prostatakirtlen som regel også inficeret. Når kvinder kommer i overgangsalderen, stiger risikoen for at få urinvejsinfektioner. Det skyldes, at niveauet af det kvindelige kønshormon østrogen falder, og det giver skrøbelige slimhinder. Urinvejene bliver derefter nemmere irriterede, og der kan opstå urinvejsinfektioner. Läkemedelsverket anbefaler, at man ved tilbagevendende urinvejsinfektioner hos ældre kvinder blandt andet bruger lokal østrogenbehandling.

Er jeg blevet ramt af en urinvejsinfektion?

De fleste kan mærke, om de er blevet ramt af en urinvejsinfektion. Hyppig vandladning, hyppig tissetrang og svie, når man tisser, er blot nogle af symptomerne. Man kan også opleve, at blæren ikke tømmes helt, og at urinen er både grumset og lugter dårligt. 

Symptomer på urinvejsinfektion 

  • Man skal tisse ofte.
  • Det kan svie, når man tisser, og også lige efter.
  • Det kan gøre ondt i den nederste del af maven over urinblæren.
  • Man fryser måske lidt. 
  • Sommetider kan der være lidt blod i urinen.
  • Ældre personer kan blive forvirrede, hvis de har en infektion, herunder også en urinvejsinfektion.

Man kan også få smerter i nederste del af maven og en smule kvalme. Feber er derimod usædvanligt.

Diagnosticering af urinvejsinfektion

Det er forholdsvis nemt at stille diagnosen urinvejsinfektion. Dels baseres diagnosen på patientens egen oplevelse og redegørelse, men frem for alt bruger man en urinstix og dyrkning af urinen.

På denne måde kan det konstateres, om der er tale om en urinvejsinfektion.

Tranebærjuice til urinvejsinfektioner – en myte

I første omgang vælger mange kvinder selv at behandle urinvejsinfektionen. Der er masser af råd på nettet til, hvordan man behandler en urinvejsinfektion, og det sker ofte, at man spørger venner og bekendte. En klassiske myte er, at tranebærjuice hjælper på en urinvejsinfektion, men det er ikke videnskabeligt bevist. 

Normalt forventes det, at en ukompliceret urinvejsinfektion forsvinder inden for en uge. Derfor får mange ingen behandling bortset fra rådet om væske og smertestillende midler i håndkøb. Der er derfor mange, som forsøger på egen hånd at finde et eller andet alternativ mellem medicinsk behandling og blot at vente.

Behandling af urinvejsinfektion

Den mest almindelige medicinske behandling af urinvejsinfektioner består af antibiotika. Kombinationen urinvejsinfektion og antibiotika er dog ikke helt uproblematisk. Stadig flere bliver resistente over for antibiotika, og samtidig er urinvejsinfektioner forholdsvis almindelige og ofte tilbagevendende. I dag kan man få behandling i håndkøb, der påvirker både tarme og blære, og som tages allerede, når man mærker de første symptomer. Denne type behandling virker ved at forhindre spredningen af bakterier til blæren og kan bruges til både at behandle en igangværende urinvejsinfektion og forebygge tilbagefald. 

Man skal huske på, at det ikke er en erstatning for antibiotikabehandling, der stadig er nødvendig, alt efter hvor alvorlig eller svær urinvejsinfektionen er. Hvis du er i tvivl, eller har svære smerter eller feber, skal du altid søge læge for at få vejledning og råd.

Gode råd til kvinder 

Har du fået en urinvejsinfektion, er rådet at drikke meget væske. Det bidrager til, at du tisser oftere, så blæren bliver skyllet igennem. Husk også at tømme blæren helt, når du tisser, så nedsætter du risikoen for infektion. Vask dig kun én gang om dagen i underlivet med vand og meget mild intimsæbe, og vask altid forfra og bagud for at mindske risikoen for, at der kommer bakterier ind i urinrøret.

De fleste rammes på et eller andet tidspunkt af en urinvejsinfektion, men i dag findes der gode behandlingsmuligheder – både med og uden antibiotika – som både kan forebygge og behandle. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: