Indtast dit søgeord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mundhygiejne, tandsten, paradentose

Regelmæssige tandlægebesøg er en god hjælp til at bibeholde en god mundhygiejne.

Reklame:

Tandimplantater

Tandimplantater er en kunstig rod, en skrue af titanium, som opereres ind i kæbebenet for at erstatte en eller flere manglende tænder. Skruen fungerer som en fast støtte i kæben og på den pågældende skrue påsættes en opbygning, som stikker op af tandkødet, hvorpå man sætter en krone. Et tandimplantat kan tilbydes til alle, som mangler en eller flere tænder. Der findes dog begrænsninger og man vælger derfor altid at bedømme hver patient individuelt.

Skæren tænder og tandpres

At skære tænder, også kaldet Bruxisme, er en gnidning af underkæbens tænder imod overkæbens, hvorved der opstår en gnidende og til tider støjende lyd. Det sker oftest i søvne, eller når man føler sig anspændt. Ca. 10 % af alle voksne mennesker skærer tænder om natten, nogle mere end andre. At skære tænder gør ingen forskel for mundhygiejnen hos den enkelte, men selvom mundhygiejnen ikke påvirkes, kan det i visse tilfælde lede til kronisk træthed, da søvnen bliver betydeligt påvirket af det. Mange børn i 5-7 års alderen skærer tænder, hvilket er helt normalt, men kan have betydning for tandskiftet og kæbens vækst. De fleste børn vokser dog fra problemet. Hos nogle børn kan en skinne afhjælpe problemet og mindske eventuelle skader.

Tandpres er, at man bider kæberne hårdt sammen. Man kan presse tænder, både når man er vågen, og når man sover. De fleste som presser tænder, gør det dog i søvne om natten. For de der presser tænder om dagen, er det ofte relateret til stress. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor nogle mennesker presser tænder eller skærer tænder i søvne om natten. Forstyrrelse af søvnen kan være en årsag til fænomenet. Stress, alkohol, visse sygdomme og lægemidler kan være årsager til, at søvnen forstyrres.

Tandsten og mundhygiejne

Tandsten opstår som regel på grund af en dårlig mundhygiejne, og fordi tænderne ikke bliver renset tilstrækkeligt. Bakterier, madrester og mineralsalte forkalkes af kalk i spyttet, hvorved der dannes tandsten, oftest langs tandkødet. Tandsten er lyse i farven og kan dannes på 2-3 dage. Et af de mest almindelige steder tandsten opstår, er bag de forreste tænder i underkæben. Hvis tandsten dannes under tandkødsranden, kan der være tale om tandkødsbetændelse eller paradentose. Denne form for tandsten er hård og mørk i farven. Din tandlæge vil kunne fortælle, om der er tale om tandkødsbetændelse. Det er vigtigt at fjerne tandsten når man er blevet opmærksom på problemet, for at undgå at det udvikler sig til tandkødsbetændelse eller parodontose. Det er vigtigt at vedligeholde en god mundhygiejne for at forebygge tandsten. Benyt eventuelt bakteriedræbende mundskyl som Listerine for at bevare en god mundhygiejne. Visse kosttilskud i tabletform har også vist sig at kunne forebygge plak og tandsten og derved hjælpe på mundhygiejnen.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame: