Indtast dit søgeord

Når dit tandkød bløder, er det på grund af betændelse - og det kan i allersidste ende føre til at du taber tænder.

Når dit tandkød bløder, er det på grund af betændelse - og det kan i allersidste ende føre til at du taber tænder.

Blødende tandkød (gingivitis) Forebyggelse og behandling

Reklame:

Det er ikke kun tænderne, som man skal passe på i munden – dit tandkød har også brug for pleje. Hvis du bløder fra tandkødet, kan det tyde på en infektion eller være et tidligt tegn på paradentose. Det mest effektive for at forebygge lidelsen er at have en god mundhygiejne. De mest skånsomme hjælpemidler er tandbørste og tandtråd. 

Symptomer på blødende tandkød

Hvis dit tandkød bløder let når du rengører din mund, har du nok betændelse. Den mest almindelige årsag er bakterier, som har siddet for længe i tænderne eller i tandkødslommer rundt omkring i munden. Hvis du har begyndende paradentose vil dit tandkød også bløde, og en eller flere tænder kan være løse. Hvis du ryger kan du lide af det uden at tandkødet bløder, da rygning får blodkarene til at trække sig sammen. 

Hvordan kan jeg behandle det?

Du kan bruge bakteriedræbende midler i munden. De bør dog kun bruges i en begrænset tid, f.eks. efter en operation. Det helbreder ikke årsagen til blødning af tandkødet, men hjælper med at holde det fri for bakterier. 

Med den rigtige teknik til at rense med tandbørste, tandtråd og tandstikkere kan betændelsen og det blødende tandkød forsvinde i løbet af en uge. Hvis det ikke forsvinder, så skal du kontakte din tandlæge. 

Hvis man vil forhindre blødende tandkød, skal man børste tænder mindst to gange dagligt. Brug både tandbørste og tandtråd, men også gerne en mellemrumsbørste eller tandstikkere. Hvis du ikke kan nå ind overalt med tandbørsten alene, så skal du rengøre med de andre redskaber, så du mindsker risikoen for betændelse, blødende tandkød og tab af tænder.

Er du allerede blevet ramt af pardentose og blødende tandkød?

Pardentose (parodontitis) er et angreb på tanden. Blødning og hævet tandkød kan være tegn på, at du har lidt af det. Sygdommen rammer ca. 15 % af de voksne, og er du over 50, er der stor sandsynlighed for, at du har det. 13 % af alle som har passeret 65 år har ingen tænder tilbage. Hvis tandløsningen spredes, og tænderne får en lang hals og bliver løse, er der stor risiko for, at de vil falde ud. Dette kan imødegås ved operation, som en tandlæge kan anbefale. Under operationen skæres det tandkød væk som er betændt, og tandlægen rengør rundt om tanden så tandkødet igen kan blive sundt. Dette kan forhåbentlig forlænge tiden med naturlige tænder, men sygdommen kan desværre vende tilbage. Kirurgiske indgreb eller behandling kan i visse tilfælde imitere det faste tandkød som er gået tabt. Nogle gange har man gået alt for længe inden man går til tandlæge, og så må man fjerne en eller flere tænder fordi de ikke kan reddes. Så kan man sætte en bro på og bidrage til stabilisering af de andre tænder, der er blevet ramt.  

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame: