Indtast dit søgeord

For gravide øges risikoen for solstik og hedeslag på de varmeste dage om sommeren. Foto: Shutterstock

For gravide øges risikoen for solstik og hedeslag på de varmeste dage om sommeren. Foto: Shutterstock

Alt om solstik og hedeslag – lær symptomerne på solstik at kende

Find ud af, om du har fået solstik i sommervarmen. Hvis du er ramt, er det vigtigt at handle hurtigt. Læs mere om symptomer, og se, om du tilhører en potentiel risikogruppe.

Reklame:

Selvfølgelig skal du nyde solen og det vidunderlige vejr, men der er også risici. Mange mennesker undervurderer solen og især varmen.

Symptomer på solstik

Svar på nedenstående udsagn og se, om du er ramt eller i fare.

  • Jeg føler mig utilpas
  • Jeg har hovedpine
  • Jeg føler mig forvirret og ”væk”
  • Jeg tisser mindre
  • Jeg tisser en mørkere og mere gul farve
  • Jeg har 41 grader i kropstemperatur

Disse udsagn er kendte symptomer, og hvis du har svaret ja til et eller flere af udsagnene, kan det være, at du er ramt af solstik/hedeslag. Er du usikker eller har du brug for akut hjælp? Kontakt din læge eller hospitalet.

Hvad er solstik og hedeslag, og hvorfor bliver jeg ramt?

Hedeslag er solstik og opstår med eller uden solens hjælp; det kan lige så nemt skyldes selve varmen. Ud over ovenstående symptomer kan du opleve, at huden reagerer og bliver meget rød og tør. Du kan selvfølgelig også blive ramt af solstik og hedeslag på grund af eksisterende sygdomme. Har du en diagnose, du er bekymret for i varmen, bør du kontakte din læge for at få gode råd til, hvordan du håndterer varmen. Er du rask, kan du selvfølgelig også blive ramt af solstik og hedeslag, hvis du ikke passer på dig selv i varmen!

Er du i risikozonen? Kendte risikogrupper, der lettere påvirkes af hedeslag og solstik:

  • Jeg er gravid
  • Jeg er overvægtig
  • Jeg har en hjerte-/lungesygdom
  • Jeg er ældre
  • Jeg tager stærk medicin
  • Jeg drikker meget/ofte alkohol

Ved feber regulerer kroppen naturligt sin temperatur, mens solstik og hedeslag gør, at den varme, der ophobes i kroppen, ikke kan komme nogen vegne. Når der er meget høje temperaturer og stærk sol, risikerer kroppen at blive ramt af solstik og hedeslag – hvis man så også på en eller anden måde anstrenger sig fysisk, øges risiciene yderligere. At solbade for meget og blive forbrændt kan også føre til overophedning, og selvfølgelig er den gamle klassiker mangel på væske en stærkt medvirkende årsag. Det er derfor meget vigtigt at få en masse væske, når varmen er kraftig. Derimod er alkoholiske drikke mere en medvirkende årsag til solskoldning og hedeslag end forebyggende, uanset hvor meget væske, det måtte være.

Hvis jeg har haft solskoldning – hvad gør jeg så?

Først og fremmest er det vigtigt at sænke din kropstemperatur. En god måling af kropstemperaturen foretages med et termometer. Hvis temperaturen er over 39,5 grader, skal du være på vagt. De øvrige symptomer, som vi beskriver her, skal også tages i betragtning, og man skal forsøge at køle den ramte person ned så godt som muligt. At dække kroppen til med kolde fugtige håndklæder er for eksempel en god metode. Derudover massage af huden, og selvfølgelig at man forsøger at få frisk, kold luft gennem for eksempel en ventilator for at hjælpe kroppen med at køle ned. Mange af disse metoder kan bruges selv på dyr, der er ramt af overophedning, især det med at pakke dem ind i kølige, fugtige lagner og håndklæder.

For både dyr og mennesker er det vigtigt at opsøge hospital/dyrlæge, hvis du er ramt af solskoldning og hedeslag, for at sikre, at du ikke får varige skader; at du får den rigtige medicin; og at kroppen får den rette temperatur og tilstand.

Hvad kan jeg gøre for at undgå solstik og hedeslag?

Vand, vand og atter vand. Det kan ikke understreges nok, at du har brug for at få 3-5 liter saltholdig væske om dagen, fordi kroppen sveder salte og væske ud med stor hastighed. Du kan også spise noget med meget salt i for at opfylde behovet for salt. At køle kroppen ned er altid godt. Har du ikke adgang til sø eller strand, kan et par minutters brusebad i koldt vand faktisk være rigtig godt for at undgå overophedning.

Vær opmærksom på dine egne begrænsninger. Selvom alle er ude, og du bliver fristet til at gøre så meget som muligt i ferien, skal du lære dine egne kropssignaler at kende. Føles det for varmt i solen, er det sandsynligvis for varmt i solen, og det er ikke en dødssynd at søge skygge eller gå indenfor. Du behøver måske ikke at male huset om, når det er rigtig varmt, og hvis du skal, så ikke hele huset på én gang. At udsætte kroppen for overdreven fysisk aktivitet, når det er varmt udenfor, er en meget sikker måde at få solstik eller hedeslag på.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame: