Indtast dit søgeord

Hvis behandlingen mod pollenallergi ikke hjælper, er det måske nødvendigt at kontakte en læge.

Hvis behandlingen mod pollenallergi ikke hjælper, er det måske nødvendigt at kontakte en læge.

Tema allergi – sådan klarer du årets pollensæson! Diagnose og behandling.

Foråret kan være træls for pollenallergikere. Det er vigtigt at begynde behandlingen i tide, have styr på pollentallene og søge hjælp ved behov. Disse forholdsregler giver bedre forudsætninger for, at man - selv hvis man lider af pollenallergi eller høfeber - kan nyde forårets smukke dage.

Reklame:

Cirka en million danskere lider af pollenallergi. Mange mennesker er så voldsomt generet af deres gener, ikke kun fysisk, at de begrænses i deres arbejds-, skole- eller fritidsliv.

Viden om allergi

Det, der i daglig tale kaldes høfeber, er en alvorlig lidelse, der hvert år rammer i 100.000-tal og som kraftigt nedsætter livskvaliteten for mange mennesker. I mange tilfælde søger de ramte ikke læge i tide. Alt for mange lider, fordi de ikke søger lægehjælp i tide. Og i dag findes der mange former for behandling, der kan afhjælpe pollenallergi. Med den rette behandling vil en stor gruppe mennesker slippe for at skulle frygte foråret og sommeren. 

Viden om pollenallergi og den rette medicinering er afgørende for, hvordan en pollenallergiker klarer sommeren. Den daglige pollenprognose er et af de vigtigste hjælpemidler for de ramte, og den udkommer på nettet og i de fleste aviser, samt på tv. 

Når du er allergisk, frigør kroppen histamin

Allergi handler om immunforsvaret. Helt forenklet kan man sige, at immunforsvaret, der skal beskytte os, bliver for overenergisk. Det begynder at forsvare kroppen, selv mod ting, der slet ikke er farlige. For eksempel pollen eller pelsdyr. Hvis man kommer i kontakt med pollen, vil kroppen frigøre stoffet histamin, der forårsager en allergisk reaktion. Symptomerne er, at øjne og næse begynder at klø og løbe i vand. Og man får nyseanfald. 

Man kan føle sig træt og slap, men man får ikke feber som ved en almindelig forkølelse. I nogle tilfælde kan man få luftvejsproblemer, astma. Hvor kraftig den allergiske reaktion er, afhænger af, hvor meget pollen man udsættes for. Dette kan variere fra dag til dag og fra år til år. Forkølelse, stress eller træthed kan gøre reaktionen stærkere. 

Behandling skal påbegyndes i tide

Pludselig begynder man at nyse, og det klør frygteligt i øjnene – foråret er her. Tænk at et år går så hurtigt. Det er let at glemme pollensæsonen, selvom den kommer på samme tid hvert år. Men hvis man påbegynder behandlingen i tide, mindsker man besværet en hel del. Eller man slipper helt for det.

Der findes former for medicin, der forebygger pollenallergier, såvel som mindsker generne, når man har det. Alt fra receptfrie tabletter, næsespray og øjendråber til alternativ medicin på recept. Hvis du har mistanke om, at du lider af pollenallergi, og de receptfrie lægemidler ikke hjælper, bør du konsultere din læge, der kan lave en allergitest. Det gælder også for dig, der har svær allergi. Selv om hovedsymptomerne ved pollenallergi er forkølelse og kløende øjne, kan man også mærke det på andre måder i kroppen. Det kan være træthed, irritation, koncentrationsbesvær og hovedpine. Nogle studier har vist, at det går dårligere for børn i skolen i maj måned, hvis de ikke er i behandling for deres allergi. 

Allergi eller forkølelse?

Forkølelse. Går over af sig selv inden for en uge. Tykkere slim, inkluderer ofte ondt i halsen, og øjnene klør normalt ikke så meget.

Pollenallergi. Besværet står på i længere tid, øjnene klør, normalt har man ikke ondt i halsen, næsen løber med tyndere slim.

Symptomer ved pollenallergi

 • næsen klør
 • man nyser meget
 • man snøfter, og næsen er blokeret
 • man har røde, kløende og sviende øjne
 • øjenlågene svulmer op
 • man føler sig træt

Man kan udvikle astma, hvis man har pollenallergi, da har man ofte en vedholdende, tør hoste. Man har svært ved at ånde, og har en pibende lyd i brystet. Det bliver værre, når man anstrenger sig.

Forebyg pollenallergi

Tænk forebyggende; undgå at have vinduerne åbne, når der er pollen i luften. Hæng ikke tøj til tørre udenfor. Hvis man har tænkt sig at jogge eller tage en cykeltur om aftenen, skal man måske lade være, hvis der er meget pollen den dag. Alternativt kan man træne inden døre i den værste pollenperiode. Vask også hænderne, når du kommer ind, så du ikke gnider pollen i øjnene.

Hold op med, at ryge. Pollenallergi bliver værre af rygning. Skyl gerne håret om aftenen og kæl ikke med dyr, der har været udendørs. Hvis man sørger for at tage disse forholdsregler, skal foråret nok blive dejligt.

Behandling ved pollenallergi

Det er en god ide at gå gennem de forskellige, passende behandlinger med sin læge. Hvis de receptfrie midler ikke er nok, kan man få udskrevet antihistaminer af sin læge. Disse gør ikke en søvnig og kan gives til børn fra 1 års alderen. Tal med din læge.

Ved let til moderat pollenallergi anbefales der som regel daglige antihistamintabletter. Effekten mærkes samme dag, og tabletterne gør dig ikke træt. Hvis medicinen gør, at du føler dig træt, må du tale med din læge.

Næste trin i behandlingen samt eventuel vaccine

Et alternativ/supplement er forebyggende medicin (natriumcromoglicat) i form af øjendråber. Den fulde effekt opnås først efter nogle dage, og det er vigtigt med regelmæssig behandling. Næste trin er receptpligtig næsespray med en kombination af kortison og antihistamin. Dette mindsker inflammationen og histamin i slimhinderne. Man kan også få en næsespray kun med kortison, nogle gange uden recept, der kun dæmper inflammation i slimhinderne.

Hvis ingenting hjælper, kan man få en type vaccination mod for eksempel birk. Man sprøjter små mængder af stoffet ind under huden. Siden øges dosis. Denne vaccination skal foretages hver anden måned på sygehuset gennem nogle år. Det tyder på, at denne vaccination kan hindre, at høfeberen forværres med astma. Er man allergisk over for græspollen, kan man få en allergivaccination med tabletter, der lægges under tungen. Dette gøres hver dag i tre år. 

Du bør søge læge hvis:

 • receptfrie lægemidler ikke hjælper
 • små børn har pollenallergi
 • man hoster, når man træner
 • kun det ene øje er irriteret
 • kun det ene næsebor er tilstoppet
 • man er generet af allergi hele året
 • man har astmasymptomer, såsom åndedrætsbesvær eller hoste

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: