Indtast dit søgeord

At miste lugtesansen kan være invaliderende, da man ikke kan lugte, og også smagssansen bliver nedsat.

At miste lugtesansen kan være invaliderende, da man ikke kan lugte, og også smagssansen bliver nedsat.

Mistet lugtesans. Midlertidig og permanent

En af kroppens sanser er lugtesansen. Hvis man mister lugtesansen, kaldes det også anosmi og det er ikke ualmindeligt. Tab af lugtesans kan komme efter en forstoppelse af næsen. Ofte kan man have mistet lugtesansen under en forkølelse.

Reklame:

Mennesket har cirka 350 typer af lugtreceptorer, men vi kan skelne mellem mere end 10.000 forskellige lugte. At have mistet lugtesansen kan for mange være meget besværligt og generende. Lugtesansen hører tæt sammen med smagssansen.

Hvorfor er det besværligt at have mistet lugtesansen?

Næsten alt udsender duftstoffer. Duftstofferne kaldes duftmolekyler. I næsens slimhinder findes der millioner af nerveceller. Hver celle har en luftmodtager. I alt har vi 350 luftmodtagere i næsen, disse kaldes duftreceptorer. Duftreceptorerne genkender duftstofferne, når vi trækker vejret gennem næsen. Receptorerne aktiverer en proces, der gør at vi kan genkende lugte.

Årsager til mistet lugtesans

Der findes forskellige grunde til, at man mister lugtesansen. For eksempel kan næsepolypper, infektioner, skader på hovedet og sygdomme i det centrale nervesystem være medvirkende faktorer. Også visse lægemidler og udsendelse af visse giftige stoffer kan være årsagen.

En forstoppet næse er en af de hyppigste årsager til en nedsat lugtesans. Forstoppelsen kan skyldes langvarige forkølelser. En årsag til at man får forstoppelse kan være, at man har brugt receptfri næsedråber i mere end ti dage.

Slag mod hovedet kan også skade lugtesansen, og også rygning og medicin påvirker lugte- og smagssansen. Oftest går lidelsen over af sig selv efter noget tid, men nogle gange behøves der en undersøgelse for at finde årsagen. Med alderen svækkes også lugte- og smagssansen.

Hvad kan man selv gøre, hvis man har mistet lugtesansen?

Der findes flere forskellige ting, man kan gøre for at lindre symptomerne. For eksempel kan man prøve med antihistaminer, da disse kan hjælpe hvis årsagen skyldes en form for allergi. Man bør undgå nasale lægemidler, da de kan føre til en tilbagevendende forstoppelse. Har man helt mistet sin lugtesans, bør man forbedre sikkerheden i hjemmet ved hjælp af en røgalarm og elektriske apparater. Gas og lignende kan det være svært at genkende lugten på, og det kan blive vældig farligt, hvis noget siver ud.

Skulle man have mistet sin lugtesans når man er blevet ældre, findes der ingen behandling som kan helbrede problemet. Har man derimod mistet sansen på grund af andre årsager, kan det nogle gange gå over af sig selv.

Kan man blive helbredt?

Det kan være ret besværligt at have mistet sin lugtesans, både fordi lugte kan give en minder, men der jo også er farlige lugte, som man helst skal kunne opfatte, såsom røg ved brand eller mad, der er blevet dårligt.

Hvis man nyser kraftigt igennem længere tid, kan det også medføre en nedsat lugtesans. Det man kan gøre for at helbrede sådan et problem, er at prøve en kortisonkur. Når slimhinderne er hævede, kan det resultere i at duftstofferne ikke kommer op til luftnerverne. Nogle gange er hævede slimhinder vanskelige at behandle, men man kan altid prøve en kortisonspray og se, om det hjælper. Oplever man at ens lugte- og smagssans er blevet ringere, kan det være en god ide at kontakte en læge. Det er ikke almindeligt, men sommetider kan en nedsat lugtesans skyldes forskellige former for cancer.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: