Indtast dit søgeord

For pollenallergikere er det vigtigt at starte behandlingen tidligt på foråret, når de første symptomer viser sig. Foto: Shutterstock

For pollenallergikere er det vigtigt at starte behandlingen tidligt på foråret, når de første symptomer viser sig. Foto: Shutterstock

En kendt bivirkning er, at mange mennesker kan opleve døsighed af allergitabletter. I dag er der dog alternativer, der ikke giver denne døsighed. Spørg på dit apotek. Foto: Shutterstock

En kendt bivirkning er, at mange mennesker kan opleve døsighed af allergitabletter. I dag er der dog alternativer, der ikke giver denne døsighed. Spørg på dit apotek. Foto: Shutterstock

I modsætning til andre allergener, såsom støv og pelsdyr, er det svært at undgå pollen, da det er i luften overalt i pollensæsonen. Foto: Shutterstock

I modsætning til andre allergener, såsom støv og pelsdyr, er det svært at undgå pollen, da det er i luften overalt i pollensæsonen. Foto: Shutterstock

Alt om pollenallergi (høfeber) – årsag, symptomer, behandling og vaccination

Med foråret og sommeren går mange allergikere den sværeste periode på året i møde med allergisymptomer som løbende næse, tilstoppet næse, nysen og kløende øjne, der løber i vand. Det er vigtigt at huske at starte behandlingen tidligt for at mindske symptomerne. I dag er der også mulighed for vaccination.

Reklame:

Allergi er en af vores store folkesygdomme, og det stadig mildere vejr betyder, at naturen vågner tidligere på året, hvilket fører til en længere allergisæson. Omkring 1 million danskere lider af en eller anden form for pollenallergi (eller allergisk rhinitis).

Heraf har mere end hver fjerde så alvorlige problemer, at deres livskvalitet og evne til at passe job og studier påvirkes. Astma og allergier er sygdomme, der som oftest optræder tidligt i livet og forbliver livslange lidelser. Der forskes derfor meget på området, og der findes i dag receptfri og receptpligtig behandling og også vaccination i injektions- eller tabletform.

Derfor får vi pollenallergi

Vi kender ikke alle de faktorer, som medvirker til, at man rammes af pollenallergi. Der er dog en vis arvelighed, men også miljø og livsstilsfaktorer såsom rygning, luftforurening og hygiejne kan have betydning. Allergi indebærer, at dit immunforsvar overreagerer, fordi det opfatter et ellers harmløst stof, for eksempel pollen, som skadeligt. Årsagen er, at der første gang immunsystemet reagerede blev produceret IgE-antistoffer som beskyttelse. Allergiantistofferne lægger sig i særlige celler i blandt andet slimhinder i næse, luftrør og øjne. Dermed er de blevet sensibiliserede; det vil sige overfølsomme over for pollen. Det betyder, at IgE-antistofferne forbliver i din krop, så næste gang du kommer i kontakt med det allergifremkaldende stof (allergenet), kan der opstå en allergisk reaktion. Når man så kommer i kontakt med pollen, der flyver rundt i luften, bliver de genkendt, og kroppen reagerer ved at frigive stoffet histamin. Det er histamin, der udløser symptomer som snue og øjne, der klør og løber i vand.

Ved hjælp af blodprøver kan man måle koncentrationen af IgE i blodet. Ig står for immunglobulin, som er et protein, der bruges af kroppens immunsystem til at opdage og identificere fremmede stoffer såsom vira, bakterier eller parasitter.

Almindelige symptomer på pollenallergi

Symptomerne varierer, alt efter hvilken type allergi du har, hvor følsom du er, og hvor meget du er udsat for det irriterende stof, allergenet. Symptomerne kommer ofte hurtigt – inden for 10 til 20 minutter efter den første kontakt med pollen.

Nogle almindelige symptomer på pollenallergi er:

 • kløe i halsen
 • løbende næse
 • voldsom nysen
 • tilstoppet næse
 • røde og kløende øjne

Som pollenallergiker er det også almindeligt, at du føler dig træt, har hovedpine og oplever koncentrationsbesvær, når pollenproblemerne er værst. Søvnen kan også være meget påvirket af allergiproblemer, hvilket igen har negativ indflydelse på hverdagen. Det er vigtigt at vide, at uanset hvor alvorlig allergien er, behøver man med den rette behandling ikke at føle sig begrænset i skolen eller på jobbet.

Hvis du, der er allergisk over for pollen, også lider af hoste og irritationer i luftrøret, er det ekstra vigtigt at behandle disse symptomer for at undgå at udvikle astmasymptomer. Astmasymptomer kan være langvarige, og man risikerer desuden at blive mere følsom i luftrør og næse, så man reagerer kraftigt på lugte, røg, udstødningsgasser og kulde.

De mest almindelige er allergi over for birk, hassel, el, grå bynke og græs. For mange mennesker, der lider af pollenallergi, kan foråret og sommeren være en hård tid med konstant kløende øjne, løbende næse og astmatiske gener, og det er derfor vigtigt at søge hjælp for at forbedre livskvaliteten.

Pollenallergi skal behandles i tide

Mange allergikere er generet af både træ (oftest birk, hassel og el) og græspollen, hvilket betyder, at allergien kan strække sig over en meget lang periode. Symptomerne og ubehaget ved pollenallergi kan variere meget fra person til person. Nogle slipper med let løbende næse, mens andre knap kan bevæge sig udenfor. Der kan gå en uges tid, før du får den fulde effekt af behandlingen, og derfor er det ekstremt vigtigt at starte behandlingen i god tid før pollensæsonen.

Hvis du har pollenallergi, kan du overveje følgende:

 • Start din medicin tidligt på sæsonen – så snart du mærker de første symptomer.
 • Brug medicin såsom tabletter eller næsespray eller, ved ubehag i øjnene, øjendråber.
 • Undgå andre allergener såsom stærke parfumer og vaskemidler samt pelsdyr, og tag ikke birkekviste ind i allergiperioden.

Den mest almindelige medicin mod allergi er såkaldte antihistaminer og/eller steroider såsom kortison. Der findes mange håndkøbsvarianter af antihistaminer på apoteket, og de fungerer som effektiv hjælp for de fleste mennesker med pollenallergi. Nogle kan blive lidt døsige af medicinen, men i dag findes der mere moderne varianter. Spørg på dit apotek.

Kombinationsbehandling er nu tilgængelig uden recept i form af en næsespray, der kombinerer antihistamin og kortison. Dette lægemiddel forebygger symptomer forårsaget af histaminet og behandler også symptomer forårsaget af den inflammatoriske reaktion. Lindringen indtræder allerede inden for 15 minutter.

Mere effektiv behandling af pollenallergi

I de tilfælde, hvor du allerede har prøvet håndkøbsmedicin mod allergi uden at få bugt med problemerne, kan det være en god idé at bestille en tid hos lægen. Fortæl lægen om dine symptomer og hvilken håndkøbsmedicin, du allerede har prøvet, så lægen kan vurdere, om du har behov for mere effektiv, receptpligtig medicin. Ved meget svære symptomer kan lægen ordinere kortisontabletter, men på grund af risikoen for bivirkninger gives de normalt kun i korte forløb. Kortisontabletter påvirker hele kroppen, og derfor foretrækkes lokal behandling i første omgang.

Vaccination mod pollenallergi

Ved svær allergi, eller når du på trods af symptomdæmpende medicin stadig har generende symptomer, kan du blive vaccineret mod allergi. Dette kaldes immunterapi (tidligere kaldet hyposensibilisering), hvor man ”lærer” kroppen at tåle et bestemt allergen ved først at give det i små og derefter stigende mængder. Vaccination begyndes normalt et par måneder før pollensæsonen og fortsætter i tre år. Virkningen holder normalt mange år efter endt behandling.

Kan jeg blive vaccineret mod pollenallergi?

 • Jeg har gener trods igangværende behandling med symptomatisk medicin.
 • Jeg begynder at få problemer med lungerne med hoste og tæthed i brystet.
 • Jeg oplever allergisymptomerne som generende, selvom jeg tager min ordinerede medicin.
 • Jeg oplever, at jeg i en længere periode er blevet afhængig af mine symptomdæmpende lægemidler.
 • Jeg får bivirkninger af min symptomdæmpende medicin.
 • Jeg har høfeber og begynder at få problemer med mine lunger såsom hoste og tæthed i brystet.

Hvis du har svaret ja til et eller flere udsagn ovenfor, bør du kunne blive vaccineret mod allergi. Spørg din læge til råds. Behandlingen fås enten i tabletform, der tages dagligt i 3 år, eller som injektioner (omkring 40 injektioner), også i 3 år. Ved begge former for allergivaccination fremstilles det aktive stof af naturens eget stof, såsom birkepollen, og virker ved at påvirke immunforsvaret. Den ændring, der sker i immunforsvaret, nedsætter kroppens reaktion på det stof, du er allergisk overfor. Behandling med allergivaccine kan også reducere eller forhindre forekomsten af symptomer i for eksempel øjne, næse eller lunger. Efter allergivaccination bliver nogle helt symptomfrie, og andre oplever færre symptomer og reduceret behov for medicin.

Pollenallergi eller forkølelse

Det er ikke helt let at skelne mellem allergi og almindelig forkølelse med løbende næse og nysen. En hovedregel er dog, at en almindelig forkølelse går over inden for en uge, producerer tykkere slim og ofte omfatter ondt i halsen. En allergi derimod varer ofte længere tid, øjnene kan klø, næsen løber, men med tyndere slim.

Lider du af allergi, er det muligt at få foretaget en allergitest, dels gennem blodprøver eller med en såkaldt priktest, hvor man drypper forskellige allergifremkaldende stoffer (normalt birk, timoté, hest, hund, kat, mider og tre forskellige typer skimmel) på armen for at se, hvad huden reagerer på. Nogle gange laver man også en lungefunktionstest for at se, om der er et element af astma. Kontakt din læge for yderligere information.

Et liv med pollenallergi

I modsætning til allergener fra for eksempel pelsdyr er det svært at undgå pollen, da det i pollensæsonen findes de fleste steder i luften – både indendørs og udendørs. Man har set, at nogle pollenallergikere får det bedre i ungdomsårene, og at nogle undgår problemerne som voksne. Nogle gange kan allergikere føle mindre ubehag og opleve det, som om allergien er aftaget. Det kan dog sommetider skyldes, at den aktuelle pollensæson er mildere og derfor giver mildere symptomer. I nogle tilfælde kan allergi være latent i barndommen og ungdommen for senere at bryde ud i voksenalderen. Hvorfor det bryder ud, vides ikke med sikkerhed, men der er mistanke om, at det kan skyldes mange forskellige miljøfaktorer (såsom stress eller anden sygdom), der i sidste ende udløser den allergiske reaktion i kroppen.

Selvom du er allergisk over for pollen, så giv ikke op – der findes en effektiv behandling, der gør, at du kan leve som normalt. Hvis du ikke er helt fri for problemer med din medicin, er det et tegn på, at din allergi ikke er velbehandlet, og så skal du prøve noget andet. Tal med din læge om, hvad der kunne være det næste skridt i din behandling. Sørg også for at starte medicineringen tidligt på sæsonen – så snart du mærker de mindste symptomer!

Hold øje med pollentallet

Gennem forskellige målestationer kan du holde øje med, hvor højt pollenniveauet er i luften på et bestemt tidspunkt. Du kan få mere information om pollenindholdet via for eksempel DMI

Se film om pollenallergi herunder.

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: