Indtast dit søgeord

Hvis du lider af høfeber, kan forårsperioden være hård.

Hvis du lider af høfeber, kan forårsperioden være hård.

Høfeber (allergisk rhinitis) Hjælp og behandling.

I løbet af forårs- og sommersæsonen lider mange af høfeber, også kaldet allergisk rhinitis.

Reklame:

Høfeber er en almindelig allergisygdom, og antallet af ramte stiger støt i vores del af verden, blandt andet på grund af ændringer i vores omgivelser. Selvom det kendetegnes ved en løbende næse, er det ikke usædvanligt, at man også oplever irriterede øjne og symptomer i munden og halsen. 

Græs- og birkepollen

Allergi opstår når immunforsvaret overreagerer ved kontakt med visse stoffer. Når slimhinden i næsen bliver betændt opstår høfeber. Den hyppigste årsag er birkepollen og græspollen. For dem der er ramt, kan det være en hård sæson at komme igennem, som varer fra slutningen af vinteren til først på sommeren, og for nogle endnu længere. 

Det er dog ikke alle former for høfeber, som er sæsonbetingede. Perennial høfeber er hel-årig og skyldes at slimhinderne er overfølsomme over for visse ting, for eksempel støvmider og pels. 

Symptomer

De fleste er bekendte med billedet af en nysende allergiker med løbende næse. Ganske rigtigt er nysen og løbende næse de primære symptomer forbundet med allergisk rhinitis. Man bør også være opmærksom på, at det kan være forbundet med astma.

Almindelige symptomer er: 

  • Kløe.
  • Løbende næse.
  • Tilstoppet næse.
  • Irriterede øjne.
  • Øjne, der løber i vand.
  • Kløe i munden.
  • Kløe i halsen.
  • Træthed.

Mange oplever symptomerne som ubehagelige og besværlige. Ofte rammes midaldrende, ældre og gravide, men alle kan få det og det er vigtigt at blive behandlet. 

Diagnose

Diagnosering af høfeber kan være noget af et detektivarbejde. Lægen vil vurdere dine symptomer, hvordan dit hjem og arbejdsmiljø er, om du har kæledyr og hvornår på året du får symptomerne. Ud fra alt dette forsøger lægen at afgøre hvilken type høfeber der er tale om. Man kan også udføre en allergitest med prøver på huden og/eller blodprøver. 

Det er vigtigt at behandle tidligt for at mindske risikoen for at det udvikler sig til astma. 

Behandling af høfeber

En del af behandlingen af består i at minimere årsagen til symptomerne, for eksempel ved undgå eksponering for pollen.

  • Ved milde symptomer kan man skylle næsen med saltvandsopløsning og tage antihistamin fra håndkøb (følg anvisningerne på pakken).
  • Ved moderat eller svær høfeber kan det være gavnligt at behandle med nasale steroider, som lindrer alle symptomer forbundet med høfeber. De tages i form af en næsespray, og det er vigtigt at anvisningerne følges nøje, som for eksempel hvilken spray-teknik der benyttes, for at få den mest effektive behandling. Nasale steroider er den lokalebehandling som mest effektivt kan fjerne betændelsestilstanden ved høfeber. Der er i øvrigt tegn på at nasale steroider kan forbedre astma hos personer som lider af høfeber, og effektivt lindre irriterede øjne. 

Højere livskvalitet

Hvis du lider af høfeber, vil du mange gange opleve svære perioder som kan vare op til seks måneder. Behandlingen sigter mod at gøre dig symptomsfri, og undgå at høfeberen ødelægger din hverdag. Derfor kan det være en god idé at kontakte din læge og planlægge behandling allerede inden sæsonen starter. Man kan i nogen grad undgå symptomerne, ved at omlægge sin hverdag så man undgår eksponering for allergener, men livsstilsændringer kan sjældent fjerne symptomerne helt og derfor er det vigtigt at få behandling. 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: