Indtast dit søgeord

Vokseværk viser sig som smerter i benene, der ofte kommer om aftenen eller natten hos børn mellem fire og ti år.

Vokseværk viser sig som smerter i benene, der ofte kommer om aftenen eller natten hos børn mellem fire og ti år.

Vokseværk, hvad er det og kan det behandles

Reklame:

Der er ikke nogen, som kender årsagen til vokseværk, men lidelsen rammer først og fremmest børn i førskolealderen og kommer om aftenen og natten. Om dagen mærker man ikke til vokseværk. Der er teorier om, at det kan skyldes dehydrering eller mineral- og vitaminmangel, men det er ikke videnskabeligt bevist.

Generelt om vokseværk

Når børn kommer i førskolealderen, kan de begynde at få ømme underben, lår og knæ, når de skal i seng om aftenen. De kan falde i søvn om aftenen og så vågne et par timer senere med store smerter i benene. Denne smerte kaldes vokseværk og kommer kun om aftenen og om natten. Smerten kan være i det ene eller i begge ben. Heldigvis lider ikke alle børn af vokseværk, og det er kun få som oplever det hver nat. Smerten kan være en udfordring, fordi søvnen bliver forstyrret for både barnet og den voksne. Det kan være alt fra en mild smerte til ekstrem smerte i benene.

Nogle mener, at man ikke skal belaste benene, og at det er grunden til at smerten kommer, men det er ikke på grund af anstrengelse eller fysisk aktivitet. Vokseværk kan begynde så tidligt, som når barnet er 4 år og kan fortsætte, til barnet er omkring 10 år. Det er ikke bevist at det kommer, fordi barnet vokser for hurtigt.    

Hvad kan du selv gøre?

Det er altid en god ide med varme. Du kan bruge lange og tykke sokker. Man kan lægge benene op på en pude og hæve dem, så bliver smerten mindre generende. Hvis man masserer dem, hjælper det kortvarigt og tager fokus væk fra smerten. Benvarmere kan også hjælpe. Giv barnet varm mælk – dette er også søvndyssende. Pak det ind I varme tæpper og trøst det. Det viser, at du tager barnet alvorligt og giver det opmærksomhed. Afkølende creme kan også bruges til afslapning for muskler, og det øger blodcirkulationen.

Medicin

Der findes receptpligtig medicin til børn, som lider meget og ikke kan hjælpes af varme og massage. Man kan give paracetamol eller aspirin med ibuprofen, men man skal læse indlægssedlen meget nøje og aldrig give mere end angivet! Husk at tage hensyn til vægt og alder for at give den bedste effekt. 

Hvornår skal man kontakte lægen?

Hvis barnet får smerter i benene om dagen, bør man straks kontakte lægen. Så er det sikkert ikke vokseværk. Det samme gælder hvis smerten varer ved, og barnet lider af utilpashed eller feber forbundet med smerterne i benene. Vokseværk giver ingen hævelser, så hvis der kommer hævelser, skal lægen også kontaktes!  

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: