Indtast dit søgeord

Ultralyd ved graviditet. Hvorfor, hvordan og hvornår?

Ultralyd ved graviditet. Hvorfor, hvordan og hvornår?

Ultralydsundersundersøgelse udføres normalt mellem graviditetsugerne 11-13 og 18-20. Ultralyd ved graviditet bruges for at beregne den forventede terminsdato, for at se om der er flere fostre og for at opdage eventuelle misdannelser hos barnet. Svage lydbølger sendes ind i livmoderen, ekkoet sendes tilbage til et lydhoved og omdannes af en computer til bevægelige billeder, som vises på en skærm. 

Reklame:

Alle kvinder i Danmark får tilbudt to ultralydsscanninger: nakkefoldsscanning i uge 11-13 og en misdannelsesscanning i uge 18-20. Undersøgelserne er frivillige og tager 15-25 minutter.

Hvorfor foretager man en ultralydsundersøgelse under graviditeten?

  • Man kan beregne den forventede terminsdato for fødslen.
  • Opdage alvorlige misdannelser hos barnet – for eksempel alvorlig rygmarvsbrok.
  • Kontrollere at barnet vokser som det skal, og se hvordan det ligger.
  • Konstatere om det er en tvillingegraviditet.
  • Bestemme moderkagens placering.
  • Man kan normalt bestemme barnets køn, selvom det ikke er det primære formål med undersøgelsen.
  • Nakkefoldsscanning – beregner risikoen for at barnet har Downs syndrom eller visse andre kromosomafvigelser.

Hvad kan man se ved en ultralydsundersøgelse?

  • Ved en ultralydsundersøgelse måles omfanget af fosterets hoved, krop og mave samt længden på lårbensknoglen, og disse mål bruges til at beregne terminsdatoen for fødslen, og for at se at alt er som det skal være. 
  • Ved hjælp af en ultralydsundersøgelse kan man først og fremmest opdage alvorlige misdannelser hos fosteret. Det er kun nogle misdannelser som kan opdages tidligt i graviditeten, mens andre først viser sig senere i graviditeten, eller endda efter at barnet er blevet født. 
  • Ved hjælp af en ultralydsundersøgelse kan lægen eller jordmoderen bedømme, om der findes en større eller mindre risiko for kromosomafvigelse og Downs syndrom.

Sådan foregår undersøgelsen

Før uge 11 udføres ultralydsundersøgelsen via skeden, såkaldt vaginal ultralyd. En vaginalscanner føres ind i skeden. Selv fostre, som kun er nogle millimeter store, bør kunne ses på skærmen.

Efter uge 11 udføres undersøgelsen uden på maven. Den gravide kvinde ligger på ryggen, og gelé smøres på scanneren og maveskindet. Scanneren føres over maven, indtil man har fundet fosteret og moderkagen. Svage lydbølger sendes ind i livmoderen, og lydhovedet registrerer ekkoet som sendes tilbage. En computer omdanner signalerne til billeder. Kvinden kan følge undersøgelsen på en skærm. 

Risiko ved ultralyd ved graviditet

Der findes i dag ingen videnskabelige beviser for, at rutinemæssige ultralydsundersøgelser medfører en biologisk risiko for hverken mor eller foster. 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: