Indtast dit søgeord

Når man har autisme påvirkes udviklingen af tale, adfærd og sociale interaktioner.

Når man har autisme påvirkes udviklingen af tale, adfærd og sociale interaktioner.

Autisme. Hvordan opdages det?

Reklame:

Autisme er et medfødt handicap, som ofte er karakteriseret af vanskeligheder med kommunikation, adfærd og interesser. Folk med dette handicap har generelt en manglende opfattelse af social adfærd og interaktion, og samspillet med andre mennesker. 

Hvad er symptomerne på autisme? 

Symptomerne varierer fra person til person. Generelt har folk med autisme en gennemgribende udviklingsforstyrrelse. Tale, adfærd og sociale interaktioner påvirkes i forskellige grader af forskellige mennesker. Nogle mennesker med autisme kan næsten ikke udtrykke sig, mens andre kan tale forholdsvis normalt. Der er også aspekter af koncentrationsbesvær, behov for rutiner, kraftige reaktioner på ændringer og gentagelse af informationer. Overaktivitet kan hænde, men kan også betyde, at personen har ADHD.

Spisevaner kan også variere hos personer med autisme. For nogle kan det være nødvendigt med helt faste rutiner, der involverer den samme mad hver dag. En ændring i dette, kan medføre et raserianfald på den person, som bryder det. 

Hvad er årsagen til autisme? 

Trods mange undersøgelser og forskning, har man ikke klarlagt årsagen til autisme. Hvordan hjernen udvikler sig, og bearbejder informationer fra omgivelserne påvirkes af vores gener. Autisme, der viser sig som begrænsninger i adfærd, må derfor formodes at være forårsaget af biologiske og genetiske faktorer. 

Diagnose

For at diagnosen skal kunne stilles, kræver det at der er symptomer på begrænsninger indenfor de tre kerneområder: Gensidig social interaktion, kommunikation og adfærd. 

Disse symptomer skal opstå før 3-års-alderen. Andre relevante symptomer kan f.eks. være vanskeligheder med mad og søvn. Forældre og personale i børnehaver eller på skolen, kan være til stor hjælp, når diagnosen skal stilles. Alle voksne der tager sig af børn, opfordres til at kontakte børneinstitutionerne eller deres læge, hvis de opdager at et barn ikke udvikler sig normalt. Det vil sige, hvis barnet er forsinket i sin udvikling, eller viser mangel på empati, sociale evner og færdigheder i deres interaktion med andre. 

Autisme kan ikke helbredes, men med uddannelse og tilpasning kan mennesker med sygdommen få et enklere liv. Det er vigtigt at få en diagnose så hurtigt som muligt, så de har en bedre chance og mulighed for at tillære sig de nye færdigheder, der gør at de kan fungere i samfundet. 

At leve med autisme

Symptomerne for personer med autisme varierer meget fra person til person. Nogle mennesker har brug for pleje og særlig hjælp hele livet igennem, mens andre kan klare hverdagen på egen hånd eller med lidt hjælp. Det vigtigste er, at patienterne er diagnosticeret i god tid, og at den skræddersyede behandling kan påbegyndes. Folk der omgås personen med autisme (forældre, lærere, sundhedspersonale, venner og familie), har brug for oplysninger om diagnosen og personens behov, så den rette støtte kan gives. I voksenalderen, præcis som hos børn, har struktur og orden i hverdagen en meget stor plads for personer med autisme. Daglige rutiner, relevante aktiviteter og rekreation kan være meget vigtige for at opnå en positiv udvikling.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: