Indtast dit søgeord

Svimmelhed – almindeligt og ubehageligt, men sjældent farligt

Svimmelhed – almindeligt og ubehageligt, men sjældent farligt

Usikkerhed, det hele snurrer og svajer. Svimmelhed har mange former, og årsagerne er mange. Oftest er det ufarligt og går i mange tilfælde væk ved regelmæssig dyrkning af motion.

Reklame:

– Man skelner mellem såkaldt rotatorisk og gyratorisk svimmelhed. Ved rotatorisk svimmelhed føles det som om det hele snurrer rundt, som om man er i en karrusel. Ved gyratorisk svimmelhed føles det som om alting svajer, eller vipper som på et skib til søs, siger Charlotte Barouma, specialist i almen medicin på Västerläkarna i Göteborg. Både svimmelhed og følelsen af ubalance opstår når kroppens sansesystermer ikke samarbejder optimalt.

– Den absolut mest almindelige årsag til svimmelhed er nakkebesvær, siger Charlotte Barouma. En anspændt nakke er en folkesygdom i dag. Stress får kroppen til konstant at trække en smule på skuldrene, hvilket giver anspændthed i nakken. Heri findes små følelsesceller, der signalerer til hjernen hvor hovedet befinder sig i rummet. Er man meget anspændt i nakken, vil disse signaler blive forstyrret af musklerne og derved skabe røre i kommunikationen mellem kroppens sanser. Fejlfortolker sanserne hinanden vil det skabe forvirring i hjernen, hvilket viser sig som eksempelvis svimmelhed.

Ældre og svimmelhed

– Ældre personer bliver svimle af andre årsager, oftest af aldersrelaterede svækkelser af kroppen. Evnen til at holde balancen beror på et samarbejde mellem tanker, syn, hørelse, følelse og motorik i fødderne samt muskelstyrke – disse svækkes som følge af alderen, siger Charlotte Barouma.

– Det bedste er at turde blive ved med at træne sin balanceevne – gennem brug. Rædslen for at falde leder ofte til at man mister modet til at bevæge sig for meget, hvorved en ond cirkel dannes. Her er rollatoren et fantastisk instrument for mange ældre, fortsætter hun.

– Man bør også tjekke, at man ikke lider af B12-vitaminmangel, fortsætter Charlotte Barouma. En mangel på dette essentielle vitamin giver nedsat følelse i ben og fødder, hvilket er en meget almindelig årsag til svimmelhed hos ældre.

Sådan holder kroppen balancen

Kroppens balancesystem sammensætter den information det modtager fra overalt i kroppen, lige fra føddernes følelsesreceptorer til øjets sanseceller. Det er eksempelvis meget lettere at stå på ét ben med åbne øjne, end når de er lukkede. En dårlig blodcirkulation eller B12-vitaminmangel svækker følelsesreceptorerne i fødderne, og er en almindelig årsag til svimmelhed hos ældre. Balanceorganet sidder i inderøret og udgøres af små organer, der alle er belagt med små kalkkrystaller. Disse fungerer som en slags lod, og ved hjælp af disse og tyngdekraftens påvirkning kan kroppen registrere kroppens position og positur. 

Buegangene sidder inde i øret og registrerer hovedets retning. Højre og venstre side samarbejder i par. Hjernen fortolker siden kroppens stilling som følge af signalerne fra højre og venstre øre. Læner man sig så meget til den ene side, at man falder, vil det udløse en automatisk refleks på samme side af kroppen, der vil få kroppen til at afværge faldet. Skades en af siderne i balanceorganet, vil dette give en stærk følelse af at det hele snurrer. Jo mere man i så fald kæmper imod denne snurren, jo mere vil hjernen registrere at der er noget galt i balancesystemet, og man er på den måde i stand til midlertidigt at komme af med svimmelheden. I kroppens muskler, led og sener findes små tryk- og belastningsfølsomme receptorer, der signalerer til centralnervesystemet. Ved hjælp af disse signaler registrerer hjernen, hvordan kroppens lemmer forholder sig til hinanden. Dette er essentielt for vores bevægelsesevne.

Svimmelhed som følge af spændinger

En anspændt nakke er den mest almindelige årsag til svimmelhed. Stivhed og smerte i nakkemusklerne tolkes af hjernens balancecenter som bevægelse, vridning eller hældning. De typiske symptomer er følelsen af ubalance, og at kroppen svajer.

Nedsat blodcirkulation

Nedsat blodcirkulation kan give ubalance på flere forskellige måder, blandt andet ved nedsat følelse i fødderne. Følelsesreceptorerne i fodsålene er en vigtig del af balancesystemet, så når signaleringen herfra svækkes, snydes balancecentret for vigtig information, hvilket viser sig gennem svimmelhed.

Svimmelhed udløst af lægemidler

Lægemidler der mindsker blodtilførslen til hjernen, kan give ubalance og følelsen af at man er ved at besvime. Eksempler på sådanne lægemidler er blodtrykssænkende medicin samt nitroglycerin. Ofte findes der flere forskellige alternativer til disse lægemidler, og problemerne med svimmelhed forsvinder oftest når man udskifter disse lægemidler.

Krystalsyge

Krystalsyge er en type af svimmelhed, der oftest betegnes som godartet. Et stærkt symptom på denne sygdom er, at man vil opleve følelsen af at være i en karrusel når man lægger sig ned eller drejer hovedet til siden. Svimmelheden vil dernæst vise sig i op til 30 sekunder, og det synes meget usikkert at gå. Årsagen til dette er at nogle af de små ”sten”, der normalt indikerer kropsposituren, har løsrevet sig inde i balancecentret. Disse vil dernæst sende fejlagtige signaler til hjernen, der opfatter at kroppen befinder sig i alle andre stillinger end den aktuelle. Samtidig modtager det samme balancecenter signaler fra resten af kroppens sanseorganer, og disse modstridende signaler vil modarbejde hinanden i det, der opleves som en tur i en karrusel. Krystalsyge kan behandles meget enkelt ved, at man ”kaster” med hovedet, så disse sten falder tilbage på plads. 

Virus på balancenerven (Vestibularisneurit)

Vestibularisneurit forårsages af en virus der gør balancenerven betændt. Dette vil almindeligvis give kraftige symptomer i form af en snurrende fornemmelse, kvalme og eventuelt opkastninger. Balancen påvirkes tydeligt, og det vil være svært at gå. Den første periode vil være ubehagelig, men allerede den efterfølgende dag kan man sidde, spise og drikke igen. Derefter bliver det bedre. Det er meget vigtigt, at man forsøger at holde sig i bevægelse mest muligt, selvom man oplever denne snurrende fornemmelse. Jo mere svimmelhed, desto hurtigere forsvinder symptomerne.

Meniéres sygdom

Svimmelhedsfornemmelser, der opstår pludseligt, ensidig hørenedsættelse, susen for øret og en fornemmelse af tryk i øret. Anfaldet varer mellem en til fem timer. Årsagen menes at være en forstyrrelse i inderørets trykregulering.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: