Indtast dit søgeord

Hovedpine (Cephalalgia)

Hovedpine (Cephalalgia)

Hovedpine er en almindelig lidelse. Årsager til at det opstår kan findes i stress, muskelspændinger, forkølelse, alkohol, spisevaner og søvnvaner. Som regel går smerterne over af sig selv eller ved hjælp af smertestillende tabletter, men i visse tilfælde kan det dog være et tegn på alvorlig sygdom. Ved svære smerter i hovedet skal man henvende sig på skadestuen. 

Reklame:

Hvorfor får man hovedpine

Den mest almindelige form for hovedpine er spændingshovedpine. Den kan opstå fordi man skærer tænder eller spænder i kæberne mens man sover. Infektioner, virusser eller bakterier kan også være årsager til, at nogle mennesker får ondt i hovedet.  

Hovedpine kan også skyldes hormonforandringer. Dette gør sig især gældende for kvinder og kan hænge sammen med deres menstruationscyklus.  

Andre årsager til smerter i hovedet kan findes i spisevaner, ligesom alkohol, rygning og visse former for medicin kan være udløsende faktorer. Stress og søvnbesvær er også en almindelig årsag til smerterne. 

Symptomer ved hovedpine

Smerternes karakter kan variere alt efter årsagen til hovedpinen.  

Diagnose ved hovedpine

Ofte er en samtale og en hurtig undersøgelse af kroppens funktioner nok til, at en læge kan stille en diagnose. I visse tilfælde er der brug for røntgenundersøgelse eller blodprøver for at kontrollere blodværdi, blodsukker og kropstemperatur.

Behandling ved hovedpine 

Oftest kræver det ikke egentlig behandling, og man kan lindre tilstanden ved almindelig smertestillende håndkøbsmedicin fra apoteket. Ved spændingshovedpine kan det hjælpe med regelmæssig afspænding, afslapning eller anden stresshåndtering. 

Søg lægehjælp

At have ondt i hovedet er som sådan ikke farligt. I visse tilfælde kan det dog være tegn på alvorlig sygdom, såsom hjerneblødning, hjernehindebetændelse eller hjernetumor. Man bør søge lægehjælp, hvis smerterne har varet længere end en uge, hvis man har tykt, grønt snot eller tager smertestillende medicin flere gange ugentligt.

Man skal straks ringe 112, hvis:

  • Man meget pludseligt får ondt i hovedet, smerterne hurtigt bliver intense, og man bliver sløv eller besvimer.
  • Man sammen med hovedpine får høj feber, problemer med at bøje hovedet fremover eller får prikker på huden. 
  • Man pludselig får smerter i hovedet og samtidig har svært ved at tale, mister følelsen et sted i kroppen eller får kramper.

Gode råd

For at forebygge ondt i hovedet, er det vigtigt at:

  • Spise tilstrækkeligt og regelmæssigt 
  • Få nok søvn 
  • Drikke vand, især hvis man har drukket alkohol
  • Have en god belysning, når man læser og arbejder
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: