Indtast dit søgeord

Rystende hænder kan have flere årsager, bl.a. sclerose, Parkinsons syge og alkoholabstinenser.

Rystende hænder kan have flere årsager, bl.a. sclerose, Parkinsons syge og alkoholabstinenser.

Rysten på hænder (essentiel tremor) Hvorfor ryster man? Hvad kan der gøres?

Rystende hænder kan være et tegn på tremor, som bl.a. optræder i forbindelse med Parkinsons syge, sclerose, forhøjet stofskifte (thyreotoxicose) eller abstinenser på grund af alkoholafhængighed.

Reklame:

Tremor er rystelser der forårsages af, at man har ufrivillige muskelsammentrækninger – typisk i hænderne, men også andre kropsdele kan blive ramt.

Forskellige typer rystende hænder

Der findes flere varianter af rystende hænder. Den type der forekommer ved Parkinsons syge, er en såkaldt hviletremor. Den indtræffer når musklerne er i hvile, eksempelvis når hænderne ligger på ens knæ. Intentionstremor er når en person forsøgr ate gøre en bevægelse, såsom at sætte sine pegefingre sammen. Denne variant optræder når der er sket skader på hjernen, eksempelvis ved multipel sclerose. Postural tremor er knyttet til en persons kropsholdning, og forekommer når en person forsøger at løfte hænderne og sprede fingrene frem for sig. Denne type tremor kaldes også essentiel tremor. Årsagen til denne sygdom er ukendt, men sygdommen optræder også i forbindelse med alkoholabstinenser. Psykogen tremor kan optræde ved en såkaldt dissociativ forstyrrelse.

Essentiel tremor

Ved essentiel tremor, som er en arvelig neurologisk forstyrrelse, påvirkes kroppen af rytmiske rystelser. Almindeligvis er det hænderne der rammes, men også hoved, ryg, skuldre, stemme og ben kan blive påvirket. En person med essentiel tremor kan have vanskeligt ved at gennemføre helt almindelige handlinger og kan på grund af sygdommens symptomer blive socialt handicappede. Det vides ikke helt, hvordan og hvorfor essentiel tremor opstår, men sygdommen skyldes med al sandsynlighed en voksende ubalance i nervesystemet. Dette øges med alderen, og derfor ses sygdommen oftest hos ældre personer i form af rysten på hænderne.

Rysten på hænder grundet essentiel tremor er almindeligt forekommende og rammer både unge og gamle. Symptomerne er rytmiske rystelser, der bliver værre som tiden går. Sygdommen diagnosticeres ved at observere hvordan hænderne begynder at ryste, når man aktiverer en kropsdel – eksempelvis ved at løfte et glas vand. Man kortlægger også hvorvidt andre familiemedlemmer har lidt eller lider af rysten på hænderne. Et andet kriterium er at se om rystelserne på hænderne mindskes efter indtagelse af alkohol.

Behandling af rystende hænder

Der findes særskilte behandlinger for personer med Parkinsons syge og multipel sclerose, men i begge tilfælde behandles grundsygdommen. Det er ikke muligt at kurere Parkinsons syge eller sclerose, men man kan forsøge at lindre symptomerne på forskellig vis med medicin og forskellige behandlinger. Når det kommer til rysten på hænderne grundet essentiel tremor, hvor der ikke er en kendt grundsygdom at behandle, er det muligt at behandle med betablokerende medicin som eksempelvis Inderal, der sænker blodtrykket. Dette hjælper til at mindske rystelserne på hænderne i de tilfælde, hvor de skyldes stress. En anden mere definitiv behandling er DBS (Deep Brain Stimulation), der indebærer, at man indfører elektroder visse steder i hjernen og dæmper de signaler, der sendes til hjernen. Det er også set at alkohol kan have en dæmpende effekt på rystende hænder ved essentiel tremor, og det har medført at mange selvmedicinerer sig med alkohol. Også vitamin B-kompleks kombineret med dopamin har vist sig at have en positiv effekt.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: