Indtast dit søgeord

Hjernehindebetændelse er en alvorlig tilstand, som kræver hurtig lægehjælp.

Hjernehindebetændelse er en alvorlig tilstand, som kræver hurtig lægehjælp.

Hjernehindebetændelse (meningitis). Årsager, symptomer og behandling

Hjernehindebetændelse vil sige at hinderne mellem hjernen og kraniet er betændte. Ofte er det en virus eller bakterier der er skyld i infektionen. De fleste patienter bliver friske igen efter et par uger. 

Reklame:

Det er ikke så hyppigt, at hjernehindebetændelse forårsages af bakterier, men skulle det være tilfældet skal man straks indlægges. De fleste med denne sygdom bliver helt raske, men nogle gange får man vedvarende problemer, og hjernehindebetændelse kan faktisk være dødelig. Hvis man har symptomer som hovedpine, ildebefindende og lys- og lydfølsomhed, bør man søge læge. 

Hvad er hjernehindebetændelse?

Der er et væskefyldt hulrum mellem hjernen og kraniet. Rundt om dette hulrum er der hinder. Når man får hjernehindebetændelse, er det disse hinder der angribes af inflammation, som regel pga. bakterier eller virus. Det kan dog også skyldes reumatiske sygdomme eller bivirkninger fra lægemidler. En anden årsag til meningitis er Encephalitis (TBE), en virusinfektion som flåter overfører til mennesker. 

Symptomer: 

Man får samme symptomer, uanset om man er blevet ramt af bakteriel eller virusforårsaget hjernehindebetændelse. De mest almindelige symptomer er hovedpine, ildebefindende, feber og almindelig utilpashed. Andre symptomer er nakkesmerter og lyd- og lysfølsomhed. Skulle man få meningitis forårsaget af virus, er det meget almindeligt at blive syg to gange; både når man smittes og igen et par uger efter, når man rammes af selve hjernehindebetændelsen. 

Har man fået sygdommen via bakterier, bliver man hurtigt meget syg og på kort tid. Symptomerne her er oftest mere alvorlige. Man kan fx få blå mærker uden nogen grund, føle sig ør, udmattet og endda miste bevidstheden. 

Diagnosticering af hjernehindebetændelse

Er der mistanke om meningitis, skal der foretages en lumbalpunktur hos lægen. Patienten skal da ligge helt stille eller bøje sig fremover. Lægen stikker en kanyle ind i rygmarvsvæsken og udtager en prøve. Man tager også blodprøver og dyrkning af blodet for at se om der er bakterier i blodet. 

Behandling af hjernehindebetændelse

Er det en bakteriel tilstand (dog ikke borrelia), er det meget vigtigt at man får behandling og hjælp hurtigt. Man får antibiotika direkte i blodbanen eller i drop. Er det en virusforårsaget meningitis findes der ingen behandling, da antibiotika ikke hjælper mod virus. I begge tilfælde bruger man paracetamol for at sænke feberen og afhjælpe hovedpinen. Man er sengeliggende, ofte for nedrullede gardiner. At hvile sig i et stille, mørkt rum hjælper ofte meget. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: