Indtast dit søgeord

Graviditeten i korthed uge for uge

Graviditeten i korthed uge for uge

Man deler graviditeten ind i tre dele, de såkaldte trimestre. Det første trimester varer til og med uge 12, den andet trimester fra uge 13 til 24, og det sidste fra uge 25 og til barnet fødes. 

Reklame:

Første trimester af graviditeten: 

I den første del af graviditeten udvikles fosteret fra en enkelt celle til et foster, med alle kropsdelene på plads. Ubehag hos den gravide er normalt i denne periode, og det går over igen. 

Uge 1-2

Selvom de første to uger regnes med i graviditeten, er man faktisk ikke gravid. Grunden er, at man regner graviditeten fra sidste menstruations første dag. 

Uge 3

Befrugtningen sker i starten af denne graviditetsuge. 

Uge 4

Nu har det befrugtede æg sat sig fast i livmoderen. Mange ved stadig ikke at de er gravide. Nervesystemet udvikles, og begyndelsen til rygrad og hjerne bliver skabt. 

Uge 5

Alle nødvendige celler er på plads. Ugerne indtil uge 10 er vigtige, da alle organer og deres funktioner skabes i denne periode af graviditeten. Kredsløbet er endnu ikke udviklet. Hoved og overkrop ses tydeligt, og arme og ben begynder at kunne anes som små knopper. Kæben udvikles, og der findes allerede anlæg til ti små tænder.

Uge 6

Menstruationen er udeblevet i to uger, og mange ved nu at de er gravide. I denne uge af graviditeten begynder hjertet at slå. Arme og ben ligner det de er. 

Uge 7

Embryoet er ca. 1 cm langt. Alle organer findes, men skal færdigudvikles inden fødslen. 

Uge 8

Embryoet kan bevæge sig lidt. 

Uge 9

Embryoet er to til tre cm langt, og et ansigt med øjne, ører og næse kan anes. Fingre og tæer er skabt. De indre dele af kønsorganerne, æggestokke og testikler, er dannet. 

Uge 10

Embryoet kaldes nu et foster. Når ugen er slut, er de fleste organer skabt. Nu skal fosteret blot vokse sig større. 

Uge 11

Ydre kønsorganer kan ses. Æggeledere og testikler er færdigbyggede. Fosteret kan synke og gør åndedrætsbevægelser.

Uge 12

Efter denne uge er den største risiko for spontan abort ovre. Ubehag og træthed hos den gravide mindskes. Fosteret er ca. 6 cm langt, vejer omkring 15 g og kan bevæge arme og ben. 

Andet trimester uge 13-24

Uge 13

Nu hærdes fosterets bløde skelet. Hænderne åbnes og lukkes, og fosteret bøjer og strækker forsøgsvis sine albuer og knæ. Nu kommer al næring fra moderkagen. 

Uge 14

Fosteret er nu 8 cm. Det har fået hænder, fødder, fingre og tæer, som det kan sutte på. 

Uge 15

Skelettet kan anes ved røntgenscanninger. Alle organer er dannet, og det færdige foster vokser hurtigt. Kroppen hurtigere end hovedet, så proportionerne bliver rigtige. Omkring denne tid tilbydes den gravide i nogle tilfælde en fostervandsprøve. 

Uge 16

Fosteret er 16 cm. Fosterbevægelserne bliver mere sammenhængende, og musklerne stærkere. Fosteret kan høre og bevæger sig ved pludselige lyde. 

Uge 17

Fosteret får proportioner som et barn og vokser videre. Det prøver sine reflekser af og sparker, griber og sutter. 

Uge 18

I denne uge foretages den første ultralydsundersøgelse i graviditeten. Anlæggene til blivende tænder dannes. Mælketændernes små knopper er allerede udviklet. 

Uge 19

Fosterets lugtesans udvikles. Det brune underhudsfedt, som varetager varmeproduktionen, lader endnu vente på sig, og fosteret tærer på fosterfedtet. Der er anlæg til fremtidige ægceller i pigefostres æggestokke.

Uge 20

Fosteret vejer nu omtrent 350 g og er 24 cm langt. Det har fået øjenvipper og hovedhår. Fosteret kan bevæge sig frit rundt i livmoderen. Den gravide kan mærke spark forskellige steder. 

Uge 21

Fosterets syns- og høresans udvikles, og det kan høre og reagere på lyd og lys. Fosteret begynder at få vaner, og det er ofte vågent, når den gravide hviler sig. 

Uge 22

Fosteret har lukkede øjne, men kan skelne mellem lys og mørke. 

Uge 23

Fosteret bevæger sig meget. Huden er tynd og rød. 

Uge 24

Fosteret er nu 30 cm og vejer 650 g. Nu kan det sutte på tommelfinger, og indimellem hikker det. De små blodkar i lungerne er vokset meget, og det kan så småt ånde i uge 24. Der er nu chance for at fosteret kan overleve en fødsel, og chancerne øges for hver dag, det bliver i livmoderen. 

Tredje trimester uge 25-42

Nu er maven stor, og man kan mærke fosteret ofte. Der er forskel på, hvordan den gravide har det, men mange føler sig besværede og trætte, jo nærmere fødslen kommer. Det er vigtigt at hvile og tage den lidt med ro. Det er nu tid for den gravide at forberede sig på fødslen, f.EKS. ved fødselsforberedelseskurser på hospitalet. 

Uge 25

Fosteret kan nu føle smerte og reagerer på berøring. Inde i den gravide mave har det sin egen døgnrytme med søvn og vågen tilstand. Fosteret danner mere underhudsfedt. 

Uge 26

Lungerne udvikles, og fosteret øver sig i at trække vejret ved at suge fostervand ind og ud ad lungerne. Nu kan fosteret åbne og lukke øjnene og reagerer på høje lyde udefra. Huden er tynd, men den beskyttes af fosterfedtet. 

Uge 27

De fleste børn vil overleve en for tidlig fødsel i denne uge. Hver uge, endda dage, gør stor forskel. Skulle barnet fødes nu, kan tarmene fordøje modermælk. 

Uge 28

Fosterets hoved begynder at få de rette proportioner i forhold til kroppen. Fosteret vejer omkring 1200 g og er ca. 39 cm langt. Hos drengefostre er testiklerne begyndt at vandre fra bugen ned mod pungen. 

Uge 29

Underhudsfedtet begynder at lagres og anvendes som energikilde. Nu er fosteret ganske stort og sparker meget, mange kan sparke så hårdt, at den gravide faktisk bliver øm under ribbenene. 

Uge 30

Nu vokser fosteret meget, og fra nu af og til fødslen tager det 200 g på om ugen. I denne uge vejer det omkring 1600 g og er omkring 41 cm langt. 

Uge 31

Underhudsfedtet bygges langsomt op. Fødes barnet nu, skal det i kuvøse. 

Uge 32

Alle fem sanser fungerer nu. Hos førstegangsfødende har mange fostre lagt sig til rette med hovedet nedad. Hvis der er god plads, kan det dog fortsat vende sig rundt i den gravide mave. Hos flergangsfødende varer det ofte flere uger endnu, før barnet lægger sig med hovedet nedad. 

Uge 33

Fosteret vejer omkring 2200 g og er ca. 45 cm. Fødes det nu, vil det have behov for hjælp til at trække vejret, ekstra varme og hjælp til at få tilstrækkelig næring for at kunne trives. Barnet kan skelne mellem lys og mørke. 

Uge 34

Nu er fosteret modent nok til at man ikke vil forsøge at udsætte fødslen, hvis den skulle gå i gang. Fosterets fod kan tydeligt ses gennem den gravides maveskind. 

Uge 35

Fosteret er tilstrækkeligt modent til at kunne klare sig selv ved en fødsel. Det har dannet mere fedt, huden er tykkere og har fået en lys rosa farve. De fleste børn ligger med hovedet nedad. 

Uge 36

Fosteret øver sig i at trække vejret, undtagen når det sover dybt. Det har nu lange perioder med skiftevis søvn og aktivitet. Indimellem sluger det fostervand og hikker. 

Uge 37

Fosteret bevæger sig nu mindre end før. Der er trangt i livmoderen, og den gravide kan måske mærke, at hovedet tynger nedadtil. De allerfleste børn har vendt sig med hovedet nedad nu. Hos nogle gravide sidder det nu fast i bækkenet. 

Uge 38

De små hår på kroppen er borte, og huden er glat og fin. Flere gravide mærker plukveer. 

Uge 39

Barnets tarme er nu fulde af mekonium, den første afføring. Barnet er i slutningen af ugen klar til fødslen. Barnets hjerne vejer ca. 400 g. Den udvikles hele tiden og er ikke helt færdig, før barnet er omkring to år. 

Uge 40

Nu er 40 graviditetsuger gået. Men for mange gravide kan det vare nogle dage endnu før fødslen går i gang, da fødslen ofte først sker efter uge 40. 

Uge 41-42

Førstegangsfødende føder i gennemsnit 4 dage efter beregnet fødselstidspunkt. Det varierer hvornår man anbefaler igangsættelse, men det mest normale er midt i uge 42. Efter uge 40 vokser barnet ikke lige så hurtigst som før. Vægten varierer mellem 2900 og 4700 g, og længden mellem 48 og 56 cm. 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: