Indtast dit søgeord

Nogle øjengener forekommer oftere end andre, og du kan forebygge, lindre og behandle dem. Foto: Shutterstock

Nogle øjengener forekommer oftere end andre, og du kan forebygge, lindre og behandle dem. Foto: Shutterstock

Tørre øjne, røde øjne, rindende øjne – der er hjælp at hente

Øjengener kan være meget ubehagelige og bekymrende og give en ubehagelig følelse. Nogle øjengener forekommer oftere end andre, og du kan forebygge, lindre og behandle dem.

Reklame:

Derfor får du tørre øjne

Tørre øjne føles ikke altid, som om øjnene er tørre. Symptomerne på med tørre øjne kan være røde, hævede, sviende eller rindende øjne, eller man kan have en følelse af grus eller snavs i øjet. Denne tilstand kan skyldes mange forskellige ting og opstår som udgangspunkt på grund af enten øget fordampning/afløb fra tårefilmen og/eller nedsat tåreproduktion. Mange af generne ved tørre øjne skyldes en kombination af mangel på fedtstof i tårefilmen og mangel på vand. Det medfører, at tårefilmen brister og bliver ustabil.

Fedtstoffet i tårefilmen produceres i de såkaldte meibomske kirtler, der sidder langs kanten af øverste og nederste øjenlåg. Fedtstoffet fordeles jævnt hen over øjets overflade, hver gang vi blinker. Denne belægning på øjet kaldes for tårefilmen og er en sammensætning af vand og fedtstof, som er nødvendig for at holde øjet fugtigt og beskytte det mod snavs og infektioner. Hos mange mennesker, der lider af tørre øjne, er disse kirtler tilstoppede og fungerer derfor ikke optimalt. Der produceres for små mængder fedtstof, eller fedtstoffet har for dårlig sammensætning eller kvalitet. Øjentørheden kan også skyldes nedsat produktion af tårevæske fra tårekirtlerne.

Almindelige årsager til øjentørhed

En stor del af befolkningen er ramt af øjentørhed, som er en hyppig årsag til at søge hjælp hos en øjenlæge eller optiker. Årsagen til de tørre øjne kan variere. Det kan være alt fra milde symptomer og forbigående symptomer til alvorlige og kroniske gener.

Øjentørhed beskrives som en multifaktoriel tilstand, da der er mange forskellige situationer og faktorer, som kan give tørre øjne. Både indendørs- og udendørsmiljøet kan have betydning. Symptomerne kan også komme på grund af meget skærmtid, arbejde i rum med aircondition og arbejde udendørs i blæst og træk.

Andre faktorer afhænger mere af den enkelte person. Der findes for eksempel rigtig mange lægemidler, der giver øjentørhed som en bivirkning. Det er blandt andet p-piller, midler mod svær akne, antihistaminer mod allergi og betablokkere til behandling af hjerteproblemer eller grøn stær. Nogle sygdomme kan også forårsage tørre øjne, for eksempel Sjögrens syndrom og andre autoimmune sygdomme. For dem, der er allergiske og ofte plages af røde, kløende og rindende øjne, kan problemet være en kombination af øjenallergi og tørre øjne. En høj alder er en risikofaktor i sig selv. Det gælder især for kvinder i klimakteriet på grund af de faldende hormonniveauer. Øjentørhed er også meget almindeligt efter forskellige typer øjenoperationer og den hyppigste årsag til ubehag i øjnene hos kontaktlinsebrugere.

Sådan forebygger og behandler du tørre øjne

Nøglen til at løse generne ved øjentørhed handler om at forebygge og stabilisere tårefilmen med øjendråber, der smører og lindrer.

Rent praktisk kan man forebygge tørre øjne ved at variere arbejdsdagen med hyppige små pauser fra computerskærmen, huske at blinke oftere, gå en lille tur udendørs og lufte ud i arbejdslokalet.

Alt efter årsagen kan øjentørhed kan være forbigående eller kronisk. Der er også forskellige sværhedsgrader af øjentørhed. Der findes forbigående gener, som opstår i bestemte situationer, for eksempel ved skærmarbejde eller sidst på arbejdsdagen. En anden gruppe er voksne, som har mere langvarige, konstante gener. Sidst, men ikke mindst, kan øjentørhed medføre svære, konstante gener, der kommer til udtryk i komplekse og inflammatoriske symptomer.

Det er vigtigt at klassificere øjentørheden, når du skal vælge det rigtige produkt til lindring af generne og beskyttelse af dine øjne. I dag anbefaler læger, der arbejder med øjentørhed generelt, produkter, som er helt uden konserveringsmidler, da de i sig selv kan udløse tørre øjne. Hos mange er det nok med øjendråber, der smører. Smørende øjendråber stabiliserer tårefilmen og lindrer symptomerne på øjentørhed. Er der ubalance i tårefilmen, får man symptomer som kløe og svie, eller øjne, der brænder, gnaver og løber. Det bliver en ond spiral, der holdes i gang af en stadig stigende ustabilitet, indtil man formår at bryde denne cirkel. Det er det, man forsøger at gøre på mekanisk vis med smørende og lindrende øjendråber. Spørg apotekspersonalet, øjenlægen eller optikeren om gode råd.

Hvorfor løber øjnene?

Det kan virke som et paradoks og lidt ulogisk, at rindende øjne er symptom på øjentørhed. Forklaringen er, at når øjnene løber, så skyldes det ofte en forstyrrelse eller ubalance i produktionen af fedtstof til tårefilmen. Fedtlaget, eller lipidlaget, som det også kaldes, er det yderste meget tynde lag, der skal forhindre, at tårerne fordamper. Vandet i tårefilmen fordamper eller løber væk, og saltindholdet i tårefilmen stiger. Øjet overkompenserer ofte ved at producere endnu mere tårevæske. Resultatet bliver, at tårefilmen i stedet bliver ustabil og brister. Det forårsager inflammatoriske symptomer som kløe og en sviende, brændende følelse samt øjne, der løber.

Andre årsager til øjne, der løber, kan være

  • kraftig vind eller kulde (så er det helt normalt)
  • øjets overflade irriteres af støv, røg osv.
  • tilstoppede tårekanaler

Behandling af tørre og rindende øjne

Hvis du har gener på grund af tørre og rindende øjne, kan du få vejledning på apoteket eller hos en optiker. Du skal finde de rigtige smørende øjendråber, der har en god konsistens, og som kan binde vandet og stabilisere alle tårefilmens lag. Der findes specialprodukter, som virker direkte på fedtlaget i tårefilmen – enten ved at tilføre ekstra lipider i en blanding, en såkaldt emulsion, eller ved helt enkelt at lægge et beskyttende lag på ydersiden af det naturlige lipidlag i øjet.

Anvendelse af øjenmasker, der afgiver varme, eventuelt kombineret med forsigtig massage af øjenlågene kan stimulere de meibomske kirtler til at udskille mere fedtstof til tårefilmen. Infrarød såkaldt IPL-behandling kombineret med manuel behandling af øjenlågene udføres af specialister og kan også lindre symptomerne. Det kan også hjælpe at spise omega-3-kapsler med den rigtige sammensætning for at lindre generne ved tørre øjne, forudsat at man tager dem regelmæssigt.

Du bør også undgå miljøer, hvor generne forværres. Et stort problem i dag er den udbredte brug af skærme, både på jobbet og i fritiden. Man blinker ganske enkelt for sjældent, og tårefilmen brister.

Hvis årsagen er tilstoppede tårekanaler, bør du søge hjælp hos en øjenlæge for at få tårekanalerne åbnet.

Hjælp til tørre øjne

Mange har milde og moderate gener af øjentørhed, der optræder jævnligt eller i bestemte situationer. Hos nogle forværres generne i perioder, for eksempel om vinteren, når luften er tør, eller forår og sommer, når luften er fuld af pollen. Andre har konstante og vedvarende kroniske gener.

Tørre, rindende eller røde øjne er noget, der rammer de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt i livet, og man kan lindre generne med moderne øjendråber og lægemidler.

Du bør søge hjælp hos en øjenlæge eller optiker, hvis generne er omfattende med inflammatoriske symptomer.

Reklame:

Kilder:

St Eriks ögonsjukhus, www.doktorn.com, www.1177.se, DEWS II fra 2017 og De Nordiska Riktlinjerna fra 2016.

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: