Indtast dit søgeord

Øjenbetændelse (konjunktivitis) Behandling.

Øjenbetændelse (konjunktivitis) Behandling.

Ved øjenbetændelse bliver det hvide i øjnene rødt og irriteret, og der vil begynde at løbe en klæbrig væske fra øjet. Om morgenen kan øjnene virke smattede og sammenklistrede. Den mest almindelige årsag til lidelsen er en infektion i bindehinden forårsaget af bakterier eller vira.

Reklame:

Sådan opstår det

Årsagen til øjenbetændelse er en irritation i øjets bindehinde (conjunctiva), dvs. den gennemsigtige hinde der dækker øjeæblet og indersiden af øjenlåget.

Der findes en række forskellige årsager til lidelsen: bakterie, virus, allergi eller fremmedlegemer i øjet. Stærkt sollys eller vind kan også irritere og udtørre bindehinden, hvorved øjet bliver irriteret og rødmende.

Symptomer på øjenbetændelse

  • Det hvide i øjet bliver rødt, specielt i kanterne.
  • En klar, klistret væske løber fra øjet.
  • Øjet er tilklistret om morgenen.
  • Øjet er ømt og kløende.
  • Øjet bliver overfølsomt over for lys.

Behandling af øjenbetændelse

Skyldes øjenbetændelse en virus vil dette gå over af sig selv. Tager det langt tid om at hele er årsagen ofte en bakterieinfektion, og det kan anbefales at vaske det hyppigt med almindeligt vand. Anvend eventuelt et stykke vat og vask øjet fra øjenkrogen mod næsen.Går øjenbetændelsen ikke over efter nogle dage, kan man købe øjendråber eller salve med antibiotika på apoteket. Ved allergifremkaldte symptomer kan man købe allergidæmpende dråber, ligeledes på apoteket.

Har man fået fremmedlegemer i øjet, er det vigtigt at vaske det med rent vand. Hjælper det ikke, bør man kontakte sin læge.

Øjenbetændelse kan være smitsom

Øjenbetændelse er almindeligt hos børn og ses ofte i forbindelse med forkølelse. Øjnene vil blive røde og irriterede, og der vil løbe en gullig klistret væske derfra. Øjet kan også synes opsvulmet. For det meste heler det af sig selv inden for en uges tid.

Øjenbetændelse smitter let. For at forebygge dette er det godt at holde hygiejnen i top, så man undgår spredning. 

Søg læge

  • hvis øjet ikke er helet efter en uge.
  • hvis der er kommet fremmedlegemer i øjet, der ikke kan fjernes ved skylning.
  • hvis kun det ene øje er betændt.
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: