Indtast dit søgeord

Bygkorn. Behandling.

Bygkorn. Behandling.

Reklame:

Bygkorn er en forstoppelse og/eller betændelse i en eller flere tårekirtler, eller i en eller flere af øjenvippernes hårsække. Bygkornet kan trykke på øjenæblet og irritere. Som regel går det over i løbet af et par dage, uden at det er nødvendigt med behandling.

Hvad forårsager det? 

På kanten af øjenlåget sidder talgkirtler og hårsække. Hvis der går betændelse i en eller flere af disse, opstår der et bygkorn, som kan sætte sig i både det øvre eller nedre øjenlåg. 

Almindelige symptomer 

Et bygkorn er synlig som en rød hævelse eller lille byld på et af øjenlågene. Det kan variere i størrelse fra knap at være synligt til en størrelse på omkring en centimeter. I midten er der ofte en gul prik. Det trykker mod øjet og irriterer. Betændelsen varer som regel i nogle dage og forsvinder derefter, men det kan tage op til ti dage før symptomerne er helt væk. I enkelte tilfælde indkapsles bygkornet og danner en knude som ikke er øm. Hvis den ikke er forsvundet efter 3-6 måneder kan den fjernes kirurgisk, men den er hel uskadelig. 

Behandling 

  • Et bygkorn brister som regel af sig selv efter et par dage og der kommer lidt blod. Rens med rent vand og efter kort tid vil det forsvinde af sig selv. 
  • Er det meget stor og betændt kan en bakteriedræbende salve anvendes. 
  • Forsvinder det ikke skal man kontakte sin læge. 

Godt råd 

Nogle mennesker får ofte bygkorn, f.eks. hvis de har tørre øjenlåg. I sådanne tilfælde kan man smøre øjenlågene med fugtighedscreme, som kan købes på apoteket. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: