Indtast dit søgeord

Hvad er krystalsyge eller karruselsyge?

Hvad er krystalsyge eller karruselsyge?

Krystalsyge, benign positionel vertigo, kan ramme alle personer og opstår først og fremmest som svimmelhed ved tilstandsændringer i det indre øre, fordi der er sket en forandring i balanceorganet i det indre øre. Der opstår små krystallignende sten inde i øret, som flytter sig når vi bevæger hovedet og så bliver vi svimle.

Reklame:

Krystalsyge, godartet positionel vertigo, eller såkaldt karruselsyge opstår ved, at de små øresten, ”krystallerne”, har revet sig fri fra deres sædvanlige plads og er havnet i en af buegangene i øret. Krystallernes opgaver er at opdage tilstandsændringer når kroppen bevæger sig. Hvis krystallerne i stedet er havnet i buegangene, kan man føle svimmelhed og ildebefindende. 

Hvordan opstår krystalsyge?

Normalvis opstår krystalsyge efter en hjerneskade eller hvis man har fået en virus på balancenerven.  Ofte findes der ingen direkte forklaring på, hvorfor man rammes af krystalsyge og heller ikke på, hvorfor kvinder rammes oftere end mænd. Kvinder rammes oftest efter 40-års alderen.

Symptomer ved krystalsyge

De symptomer man kender til, er den svimmelhed, der varer op til 15 sekunder, oftest når man lægger sig ned, vender sig i sengen, eller rejser sig op. Bevægelserne behøver ikke at være hurtige for, at man kan mærke svimmelheden, men kan mærkes ved bare forsigtigt at bøje hovedet frem og tilbage i bevægelser der er helt almindelige.

Det kan også opstå, når man vågner i sengen og bevæger sig for at slukke vækkeuret om morgenen. Når svimmelhedsfølelsen kommer, har man ofte problemer med balancen, svært ved at gå lige, samt problemer med at fokusere sit blik.

Behandler man krystalsyge?

For de fleste der rammes, går sygdommen over af sig selv efter et par uger, men har tendens til, at vende tilbage. En del af patienterne oplever tilbagevendende svimmelhed. For at blive af med sin svimmelhed må man gennemgå en behandling kaldet Epleys manøvre, hvilket hjælper mere end 85% af de ramte.

Hvordan virker Epleys manøvre?

Som patient er det først og fremmest vigtigt, at vide, hvilket af balanceorganerne der er skadet. Sammen med den læge der behandler en, i de fleste tilfælde en ørelæge, laver man en række kombinerede hovedøvelser, så man kan flytte krystallerne tilbage fra buegangen til der hvor de hører til. Det er ikke som sådan farligt, men man bør lave øvelserne med en, der har kendskab til sygdommen og som viser hvordan man skal lave dem. 

Hvis krystalsygen vender tilbage, eller hvis man ikke bliver helt fri for svimmelheden, må man ind imellem færdiggøre behandlingen på egen hånd. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: