Indtast dit søgeord

Menières sygdom er en tilstand i det indre øre, som nogle gange fører til hørenedsættelse.

Menières sygdom er en tilstand i det indre øre, som nogle gange fører til hørenedsættelse.

Menières sygdom.Hvordan man lever med sygdommen. Behandling

Menières sygdom er en kronisk tilstand i det indre øre, som forårsager hørenedsættelse, øresusen og anfald af svimmelhed. Sygdommen rammer både mænd og kvinder og opstår almindeligvis i alderen 40-60 år. Børn rammes meget sjældent af Menières sygdom.

Reklame:

Hvis der er nogen i ens familie, der har Menières sygdom, har man en større risiko for selv at få den. Træthed, stress og søvnløshed er faktorer der kan gøre, at Menières sygdom lettere bryder ud, og det er muligt at påvirke sygdomssymptomerne ved hjælp af en kontrolleret livsstil. Man regner med, at ca. 40.000 mennesker i Skandinavien lider af denne Menières sygdom, og hvert år sygemeldes omkring 4.000 nye patienter.

Hvorfor får man Menières sygdom?

Man regner med at sygdommen kommer af et for stort væsketryk i det indre øre. Dette resulterer i en form for hævelse. Det kan være at produktionen af væske i det indre øre, kaldet endolymfen, er for høj, eller at det indre øres evne til at dræne væsken måske er nedsat. Høresneglen og balanceorganet deler samme væskesystem, hvilket er grunden til at det forkerte tryk kan påvirke begge organer samtidig og give svimmelhed og høreproblemer. Menières sygdom er ufarlig. Den har også en psykosomatisk sammenhæng hvilket vil sige, at den kan udløses af perioder med uro og stress. Man mener, at følelsesmæssig stress kan være en sandsynlig udløser.

Symptomer

Lidelsen viser sig i anfald som ofte varer mellem 20 minutter og 4-5 timer. Et typisk anfald kan begynde med en følelse af tryk eller hørenedsættelse i det syge øre. Samtidig oplever man en susende lyd i øret. Dette kaldes for tinnitus. Derefter bliver man meget svimmel, og mange patienter oplever at alting drejer rundt. Svimmelheden kan medføre ildebefindende, opkast og besvær med at gå lige og at fokusere på det man ser på. Når anfaldet er overstået mindskes symptomerne eller forsvinder helt. Nogle oplever nogle mildere anfald med blot en fornemmelse af propper i det syge øre, og kortvarige perioder med fokuseringsbesvær og ustabilitet.

Diagnose

Det kan være svært at diagnosticere sygdommen, fordi mange andre sygdomme har lignende symptomer. Der foretages en vurdering baseret på patientens sygdomshistorie, og derefter foretages en generel helbredsundersøgelse samt tests af hørelse og balance. Det sker også, at en læge vælger at tage nogle tests for at kunne udelukke andre sygdomme med lignende symptomer.

Behandling

Der findes ingen kur for Menières sygdom, i stedet fokuserer man på at forsøge at lindre sygdommens påvirkning af patientens hverdag. En læge kan give oplysninger om sygdommen og give råd og vejledning om, hvad man kan gøre for at tilpasse sig den. Man kan for eksempel forsøge at modvirke stress, både i privatlivet og på arbejdspladsen, for at undgå et anfald. Det er også godt at holde sig fysisk aktiv, og skære ned på salt i den mad man spiser. Hvis intet andet virker, kan man operere det indre øre, men heller ikke det er nogen garanti for at generne mindskes. For dem der lider af denne sygdom, er generne oftest livsvarige, men hvis man tænker over sin livsstil, kan man i mange tilfælde leve relativt ubesværet med sygdommen.

Mere om Menières sygdom

Læger mener at det forhøjede væsketryk i øret slider så meget på de følsomme høreceller, at man får permanent hørenedsættelse på det syge øre. Der findes mange gode behandlinger mod den susende lyd i øret, men indtil videre findes der ingen medicin der kan bremse høreslitagen.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: