Indtast dit søgeord

Svangerskabsforgiftning er en tilstand, hvor den gravide har forhøjet blodtryk samt proteiner i urinen, og sengeleje anbefales resten af graviditeten.

Svangerskabsforgiftning er en tilstand, hvor den gravide har forhøjet blodtryk samt proteiner i urinen, og sengeleje anbefales resten af graviditeten.

Svangerskabsforgiftning (præeklampsi). Hvad er det? Hvorfor opstår det?

Gravide har en risiko for at få forhøjet blodtryk og udskillel af æggehvidestof i urinen. Denne tilstand kaldes svangerskabsforgiftning (præeklampsi). Det eer sjældent at gravide kvinder får svangerskabsforgiftning. Symptomerne kommer oftest sidst i graviditeten. 

Reklame:

En lang række faktorer menes at være årsag til at sygdommen udvikler sig. En af dem er at kroppens immunsystem opfatter fosteret og moderkagen som noget fremmed, som ikke bør være i kroppen og som bør fjernes. 

Hvad er svangerskabsforgiftning, og hvorfor får man sygdommen? 

Når en kvinde er gravid, dannes der nyt væv og moderkage inde i kvindens krop. Når der dannes væv i menneskets krop, vil kroppens naturlige reaktion være at frastøde det nye væv, men graviditeten er en undtagelse. Hos enkelte kvinder reagerer kroppen dog anderledes, og de kan derfor få komplikationer i forbindelse med graviditeten, som f.eks. svangerskabsforgiftning.  

Svangerskabsforgiftning forsvinder ikke så længe man er gravid. Men så snart man har født vil sygdommen forsvinde, typisk inden for en uges tid. Skulle man opdage sygdommen inden at kvindens blodtryk er blevet for højt, og barnet endnu ikke er påvirket af sygdommen, er risikoen for yderligere komplikationer meget lille. 

Svangerskabsforgiftning er noget alle gravide kvinder kan få. Skulle sygdommen opstå, er de første symptomer oftest forhøjet blodtryk og væske i kroppen. Barnet kan ligeledes påvirkes af en svangerskabsforgiftning ved ikke at tage på som det bør. 

Svangerskabsforgiftning rammer ca. 3 % af alle gravide kvinder. De fleste får dog sygdommen i en mild grad. En fødsel finder normalt sted imellem 38. og 42. graviditetsuge. Hvis man har fået konstateret svangerskabsforgiftning, kan man dog risikere at blive sat i gang tidligere, eventuelt i uge 37 eller tidligere, afhængig af hvordan sygdommen udvikler sig. 

Symptomer på svangerskabsforgiftning

De mest almindelige symptomer på svangerskabsforgiftning er forhøjet blodtryk og æggehvidestoffer (protein) i urinen. Oftest mærker den gravide kvinde ikke symptomerne, men bliver gjort opmærksom på det i forbindelse med rutine undersøgelser. Andre symptomer kan være væske i kroppen eller ualmindelig vægtstigning. Både væskeophobning og vægtstigning er to helt normale symptomer i en graviditet, og derfor kan det være svært at afgøre om der er tale om svangerskabsforgiftning. 

Hvis man har meget hovedpine i graviditeten og det samtidig flimrer for øjnene, bør man blive undersøgt for svangerskabsforgiftning. Andre kendte symptomer er at svulme op i ansigtet og føle sig meget utilpas. 

Behandling

Der findes kun en form for behandling af svangerskabsforgiftning, og det er at selve fødslen bliver sat igang så hurtigt som muligt. At sænke blodtrykket ved at hvile så meget som muligt, kan også lindre lidt på sygdommen. Alle kvinder der bliver ramt af sygdommen bliver oftest sygemeldt fra arbejdet, og bør undgå for mange gøremål i hjemmet. I de alvorligste tilfælde indlægges den gravide kvinde på sygehuset og observeres døgnet rundt. Dette er for at sikre både kvindens og barnets helbred. 

Man foretager daglige undersøgelser for at sikre at barnet tager på i vægt som det bør. Denne form for behandling kan være hård for den gravide kvinde, idet det er nødvendigt at ligge ned hele dagen, helst i et mørkt rum. Desuden bør den gravide ikke have besøgende på stuen. Dette er alt sammen for at forhindre at tilstanden forværres.  

Der findes desværre ingen kur mod svangerskabsforgiftning. Det bedste man kan gøre for at hjælpe kvinden, er at lade hende hvile og udføre de nødvendige kontrolundersøgelser af både mor og barn. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: