Indtast dit søgeord

Nedsunken livmoder opstår, når bækkenbundsmuskulaturen bliver svækket.

Nedsunken livmoder opstår, når bækkenbundsmuskulaturen bliver svækket.

Nedsynkning og fremfald af livmoder (prolaps) Symptomer, gener og behandling

Når et eller flere organer synker ned i bækkenbunden, kalder man det fremfald eller nedsynkning. Det sker når vævet i bækkenbunden bliver svækket, samtidigt med at det bliver udsat for belastning. Risikoen for fremfald øges med alderen.

Reklame:

Det er almindeligt blandt kvinder at søge læge på grund af nedsunken livmoder. Operation af nedsunken livmoder er faktisk en af de mest almindelige operationer der udføres på kvindeklinikker. Det er mest almindeligt at kvinder får denne tilstand, når de kommer i klimakteriet og derefter. Det er ikke alle der får symptomer. 

Årsager til fremfald af livmoderen

Den præcise udløsende årsag til nedsunken livmoder er ikke kendt. Man mener dog, at det er støttevævet i bækkenbunden der er nedslidt. Man kan også arve anlæg for svag bækkenbund, eller det kan opstå på grund af sygdom. Foruden bindevævet i bækkenbunden, fungerer musklerne der også som støtte til at holde organerne på plads. Hvis disse muskler bliver skadede, øges risikoen for fremfald. Udover dette har alder også betydning for bækkenbundens styrke, da vævet bliver svagere med tiden. En anden faktor er belastning af bækkenbunden. Eksempelvis kan graviditet og fødsel være afgørende faktorer, der gør at man får en nedsunken livmoder. Når man har nedsunken livmoder, er livmoderen sunket ned i skeden. Det er ikke ofte at fremfald giver fysiske problemer ved samleje, men derimod kan sexlivet forstyrres mentalt, især hvis kvinden har problemer med urinlækage. 

Symptomer på nedsunken livmoder

Mange kvinder kan have livmoderfremfald uden at have nogle symptomer eller gener. De får det først at vide ved et rutinekontrol hos gynækologen.

De mest almindelige symptomer er, at vævet kommer til syne i skedeåbningen, og at det føles tungt og ubehageligt når man bevæger sig. Det kan også være svært at tømme blæren eller tarmen. Ofte kommer problemerne gradvist, men de kan i visse tilfælde også komme hurtigt i forbindelse med anstrengelse. Kvinder med nedsunken livmoder har ofte også problemer med vandladningen. Hos nogle kan det være ubehageligt at side normalt. Hvis livmodertappen sidder uden for skedeåbningen, kan denne gnide mod undertøjet og derved forårsage blodtilblandet flåd. Man kan få nedsunken livmoder efter en fødsel, som så retter sig af sig selv efter nogle måneder, når bækkenbunden er blevet strammet op og har fået sin elasticitet tilbage igen, men ellers er det ikke normalt, at en nedsunken livmoder forsvinder af sig selv.

Behandling af nedsunken livmoder

For at mindske gener og forebygge symptomer, er det godt at lave knibeøvelser. Der findes dog ikke meget bevis for, at det faktisk kan forhindre fremfald, men derimod kun forebygge symptomer. Når man har en nedsunken livmoder, skal man så vidt muligt undgå at belaste bækkenbunden, da det kan gøre generne værre. Generne kan være værre for overvægtige kvinder, det kan derfor være en god ide at gå ned i vægt. Man bør også holde op med at ryge da rygning kan give hoste, og hoste giver et øget tryk i bugen og ned mod bækkenbunden. Hvis man har alt for store gener, kan det være aktuelt at operere. Operationen forgår normalt via skeden, og formålet er at rekonstruere det, der er nedsunket. Hvis det er livmoderen der er nedsunken, kan livmodertappen kortes af eller fjernes helt.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: