Indtast dit søgeord

Ved kolik græder barnet utrøsteligt i flere timer

Ved kolik græder barnet utrøsteligt i flere timer

Kolik hos spædbørn. Årsager og behandling

Kolik hos spædbørn definereres som anfald af gråd, hvor barnet græder utrøsteligt og voldsomt i flere timer i træk hver dag i flere uger. Omkring hvert 6. barn får lidelsen i de første levemåneder, oftest når barnet er omkring 6-8 uger.  

Reklame:

Det kan være hårdt og stressende med et barn som skriger i timevis, men der er normalt ingen grund til at bekymre sig. Alle børn græder, det er deres eneste måde at kommunikere og udtrykke deres behov på. Der findes naturligvis nogle børn som græder mere end andre, og det kan være på grund af kolik. Spædbarnskolik er ikke en sygdom, og tilstanden er på ingen måde farligt for barnet.  

Hvorfor får spædbørn det? 

Årsagen til at nogle børn får kolik, er der delte meninger om. Ordet i sig selv betyder at barnet skriger fordi at han eller hun har ondt i maven, men der er stadig uenigheder om hvorvidt det er sandt. Der er dog flere teorier der understøtter, at krampelignende sammentrækninger i maven gør at barnet græder. Nogle mener også at den umodne tarmkanal er årsagen til lidelsen. De seneste år er der forsket i børns følsomhed over for nye situationer, og det diskuteres om det kan være en årsag. 

Symptomer 

Spædbørn får sjældent kolik i de 2 første leveuger. Det første symptom på kolik er, at et ellers friskt og raskt barn skriger og græder i flere timer om dagen, hver dag i flere uger. Ofte græder barnet så meget at det bliver helt rødt i hovedet af anstrengelse. Og dette sker altså i flere timer om dagen, mindst 3 gange om ugen hvis der er tale om kolik. Anfaldene kommer i flere intervaller, og som regel ses det samme mønster hver dag. Hos de fleste spædbørn er mønsteret, at barnet græder meget sent på eftermiddagen eller først på aftenen. Man kan ofte også høre hvordan tarmene arbejder. I visse tilfælde trækker barnet benene op under maven, for derefter at strække benene helt ud igen. 

Diagnose af kolik hos spædbørn

Børn der mistænkes for at have kolik, bør tilses af en læge. Dette er vigtigt for at udelukke andre årsager til at barnet græder utrøsteligt. Øreinfektion, intolerance over for komælk, urinvejsinfektion og brok kan have lignende symptomer. En blodprøve vil ikke kunne afgøre om barnet lider af kolik. Diagnosen stilles udelukkende ved at udelukke andre sygdomme samt ved at lytte til forældrenes beretning om barnets grådanfald. 

Behandling af kolik hos spædbørn

Der findes mange forslag til hvordan kolik bør behandles og håndteres, men ikke alle metoder kan bruges på alle børn. Det er vigtigt at huske at kolik går over af sig selv, og at de fleste behandlingsmetoder er til for at lindre symptomerne hos barnet. Ammende mødre bør se på deres egen kost og eventuelt stoppe med at drikke komælk i en periode, da det kan være årsagen til at barnet har ondt. En blid mavemassage kan have en lindrende virkning på barnet. Man bør altid konsultere sin læge eller sundhedsplejerske for at få instruktioner til hvordan det bør gøres. 

Øvrigt om kolik hos spædbørn

Børn med kolik har brug for rolige og stille omgivelser, men det er lige så vigtigt at forældrene får mulighed for at hvile sig. Barnet vil tydeligt kunne mærke forældrenes stress og eventuelle frustration, hvilket kan resultere i at barnet græder endnu mere. Kontakt gerne lægen eller sundhedsplejersken for at få hjælp til at håndtere den hårde tid og til at hjælpe barnet med at lindre symptomerne. Bed eventuelt venner og familie om aflastning, hvis det er muligt. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: