Indtast dit søgeord

En hjernerystelse skyldes et slag mod hovedet og kan forårsage kvalme.

En hjernerystelse skyldes et slag mod hovedet og kan forårsage kvalme.

Hjernerystelse (commotio cerebri) Hvad er det? Symptomer.

Reklame:

En hjernerystelse skyldes et stød eller slag mod hovedet. Man kan få kvalme og blive svimmel, og det kan ske at man får kortvarigt hukommelsestab og hovedpine.

Hvis et barn har slået hovedet hårdt, eller hvis man mistænker at man selv har fået hjernerystelse, skal lægen kontaktes. En hjernerystelse er i sig selv ikke farlig, men det kan være der er opstået en blødning i hjernen. Det er vigtigt at søge en læge ved hovedskader.

Hvorfor får man en hjernerystelse?

Et kraftigt slag mod hovedet kan gøre, at hjernen kommer i bevægelse. Nervecellerne påvirkes kortvarigt, og det betyder, at hjernefunktionen kortvarigt forsvinder. Dette kan ske i større eller mindre grad, og det afgør hvor stor og alvorlig hjernerystelsen er. Vores hjerne er omgivet af cerebrospinalvæske inde i kraniet, dette beskytter hjernen mod skader. Et kraftigt slag mod hovedet kan gøre at hjernen ‘banker’ mod kraniet, og dette kan så forårsage en hjernerystelse. 

Symptomer på hjernerystelse

Mange oplever disse symptomer når de får en hjernerystelse: Kvalme, svimmelhed, problemer med balancen, opkastning, midlertidigt hukommelsestab, forvirring og træthed. Selv visuelle symptomer som lysfølsomhed og dobbeltsyn kan forekomme. Nervecellerne skades ikke permanent ved dette. Det er ekstra vigtigt at holde øje med disse symptomer hos børn, da de ofte ikke selv kan vurdere hvor hårdt slaget har været. Et barn der har slået hovedet, skal altid holdes under opsyn. Hvis nogle af disse symptomer opstår, eller man er i tvivl, så skal lægen kontaktes.

Diagnose

Diagnosen stilles ud fra de symptomer man har. Hvis man har fået et slag i hovedet og man kan påvise et eller flere af de karakteristiske symptomer, er der stor sandsynlighed for at man har fået en hjernerystelse. Nogle gange foretager man en CT-skanning af hovedet, så man kan se om der er kommet nogle alvorlige skader. Et hårdt slag mod hovedet kan også give en blødning, som kan gøre at hjernen svulmer op. Der kan også opstå skader på kraniet. Der skal ofte et meget hårdt slag til før der opstår blødninger, men i nogle tilfælde kan selv et mindre slag have katastrofale følger, hvis slaget rammer uheldigt. Hvis en CT-skanning ikke viser noget, er der stor sandsynlighed for at man bare er sluppet med en hjernerystelse, og man får lov til at tage hjem. 

Behandling

Der findes desværre ingen direkte behandling, hjernen behøver bare tid til at komme sig. Man bør derfor undgå fysiske aktiviteter den første uge og helt undgå alkohol. Man bør også begrænse aktiviteter der kræver meget koncentration; såsom online-spil, læsning, at se TV o. lign. 

Øvrigt om hjernerystelse

Komplikationer efter en hjernerystelse er ikke ualmindeligt. Man kan opleve hovedpine, have koncentrationsbesvær, hukommelsestab, sløret syn og føle sig svækket. Dette kan vare fra et par dage og op til et par uger. Hvis symptomerne varer længere eller forværres, skal lægen kontaktes. Det kan være en god idé at kontakte lægen for at få råd og tips om, hvordan man kommer sig efter en hjernerystelse. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: