Indtast dit søgeord

Kvinder rammes især under graviditeten på grund af forandringer i hormonbalancen.

Kvinder rammes især under graviditeten på grund af forandringer i hormonbalancen.

Halsbrand og graviditet Hvorfor får man halsbrand?

Halsbrand forårsages af fysiologiske og hormonelle forandringer i kroppen, eksempelvis under en graviditet eller ved stress.

Reklame:

Undersøgelser har vist, at så mange som 8 ud af 10 kvinder rammes af halsbrand og sure opstød flere gange under graviditeten. Mange almindelige lægemidler mod halsbrand må ikke ordineres til gravide kvinder, men der findes heldigvis nogle der er godkendte. 

Der er mange gode råd man kan følge for at undgå halsbrand. Man kan for eksempel tænke over ikke at spise store måltider, for stærk eller krydret mand og ikke drikke for meget væske i løbet af et måltid. Listen over råd, tips og ting man bør undgå, er uendelig, men i mange tilfælde er små forandringer afgørende.

Halsbrand og graviditet- Årsager

Kvinder rammes især under graviditeten på grund af forandringer i hormonbalancen. De mellemmåltider som mange spiser, bidrager oftere til at fremkalde ikke bare halsbrand, men også tandkødsproblemer og huller i tænderne.

At fostret trykker på maven, kan også fremprovokere halsbrand, og det er især i den anden halvdel af graviditeten, at det kan opleves. 

Behandling af halsbrand ved graviditet

Gravide kvinder beskriver, at de under graviditeten bliver ekstra følsomme over for smag og lugt, og at de bliver mere forsigtige omkring hvad de putter i munden, også når det gælder medicin. Der kan også være en bekymring, om fostret bliver påvirket og derfor vælger man at lade være med at tage medicin, der kunne lindre symptomerne. 

Visse lægemidler såsom H2-blokkere (f.eks. Pepcid Duo, Inside og Zantac) eller syrepumpehæmmer –PPI –  (Losec, Omeprazol, Lanzo og Pantoloc) mod halsbrand kan indeholde stoffer, som er uegnede under graviditeten, såsom natrium og aluminium.

Mælk og yoghurt er naturlige produkter der kan lindre halsbrand, men hvis de ikke har nogle positive effekter, findes der antacida (f.eks. Novalucol), et godt og receptfrit lægemiddel. 

Smagen af sorbitol og xylitol føles ofte forfriskende når man har sure opstød, og desuden har de en hurtig effekt.

En lille ting som kan være god at vide, og som adskiller Novalucol fra visse andre lægemidler, er at dennes syreneutraliserende effekt ikke påvirker nogen mekanismer i kroppen. Den syrebindende effekt kommer efter blot et par minutter.

Hvordan genkender man halsbrand?

Som navnet afslører, kommer der en brændende fornemmelse i halsen og i maven, når mavesyren kommer op fra mavesækken. Eftersom ubehaget kan vare flere timer, er der mange som er tilbageholdende med at spise og nogle gange med at drikke for at undgå de ubehagelige sure opstød. Mere end hver tredje voksen har besvær med halsbrand, og at spise eller som nogle prøver, at sove ubehaget væk, fører sjældent til bedring. 

Gravide kvinder lider som tidligere nævnt oftere af halsbrand end andre.

De almindelige helseråd om at ikke ryge eller drikke, undgå de kulsyreholdige drikkevarer og citrusfrugter kan bidrage til en bedre mave. Selv små ting der kan virke ubetydelige, såsom ikke at bruge for stramt tøj, kan påvirke trivslen under graviditeten.

Varer problemet ved efter graviditeten, vil sundhedsplejersken kunne anbefale f.eks. antacida (eks. Novalucol), da der ikke er nogen kendt risici ved amning.

At leve med halsbrand

Endelig kan man konstatere, at det at tage vare på sig selv under og efter graviditeten kan være mildest sagt en udfordring. Så det er rart at vide at man kan undgå noget ubehag som halsbrand og sure opstød uden at være bange for bivirkninger.

Det bliver helt enkelt et godt supplement til en bedre hverdag, og det gælder selvfølgelig alle som har besvær med sure opstod, ikke bare gravide kvinder. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: