Indtast dit søgeord

Der er tale om forstoppelse hos børn, når barnet har afføring mindre end 3 gange om ugen, og det er smertefuldt og ubehageligt at komme af med afføringen.

Der er tale om forstoppelse hos børn, når barnet har afføring mindre end 3 gange om ugen, og det er smertefuldt og ubehageligt at komme af med afføringen.

Forstoppelse hos børn (obstipation) Årsager og behandling.

Der er tale om forstoppelse, når en person har en hård afføring. Forstoppelse hos børn indebærer, at barnet har afføring mindre end 3 gange om ugen og har svært ved at komme af med afføringen, samt at den er hård og knoldet. Barnets alder og kost har meget at sige i forbindelse med, hvor ofte barnet har afføring. 

Reklame:

Det er yderst sjældent at et barn, der udelukkende lever af modermælk, bliver forstoppet. Hvis barnet får modermælkserstatning, kan det forekomme oftere. Det er helt normalt at et barn får forstoppelse når det starter på skemad, og overgangen til fast føde begynder. Denne form for forstoppelse hos børn går ofte over af sig selv, så snart maven har vænnet sig til den nye kost. I enkelte tilfælde kan det tage op til et år for maven at vænne sig til den nye kost. Indtil pubertetsalderen er det oftere drenge end piger der får forstoppelse. Efter pubertetsalderens er det kvinder, som er mest udsatte. 

Symptomer på forstoppelse hos børn

At tømme tarmen når man er forstoppet, kan være meget smertefuldt, netop fordi afføringen er hård og knoldet. Barnet formår oftest ikke at tømme tarmen helt under toiletbesøg, hvilket forårsager endnu mere ubehag, selv efter toiletbesøget. Børn med forstoppelse lider af mavesmerter, kvalme og kan endda kaste op, når det er rigtig slemt. I nogle tilfælde får barnet hæmorider og små sprækker i endetarmsåbningen, som kan være meget smertefuldt og bløde. I disse tilfælde vil barnet ofte undgå at gå på toilettet, hvilket kun forværrer tilstanden. Mangel på appetit, oppustet mave og en hård mave er også tegn på, at barnet er forstoppet.  

Hvad er årsagen til forstoppelse hos børn?

Hos spædbørn ses forstoppelse normalt kun iblandt de børn, der får modermælkserstatning. Det er meget sjældent at et barn, der udelukkende får modermælk, bliver forstoppet. 

Den største årsag til forstoppelse hos børn er nye madvaner og rutiner. Når barnet begynder på skemad eller bliver introduceret for nye madvarer, kan der opstå forstoppelse. Nye rutiner omkring barnet, som pottetræning, kan også føre til forstoppelse. En anden almindelig årsag til forstoppelse er, at barnet ikke får tilstrækkelig væske i løbet af dagen. Hvis barnet får en meget fiberrig kost, er det nødvendigt med meget væske for at undgå forstoppelse. Når børn når 2-årsalderen begynder de at blive mere bevidste om deres krop. Mange børn gemmer sig i et hjørne eller går ind i et andet rum, hvor de føler sig trygge, når de føler behov for at komme af med afføringen. Det ses ofte at børn der starter i børnehave, bliver forstoppede, da de venter med at komme af med afføringen indtil de er hjemme i vante omgivelser. En anden, men sjældnere årsag til forstoppelse er, hvis barnet bevæger sig for lidt, er bekymret eller stresset. 

Behandling af forstoppelse hos børn

Hos de fleste går forstoppelse over af sig selv i forbindelse med, at barnet vender sig til enten den nye mad, de nye omgivelser eller rutiner. Hvis forstoppelsen varer ved i længere tid, eller barnet er meget generet af tilstanden i form af smerter og ubehag, kan en medicinsk behandling være nødvendig og man bør derfor søge læge.  

Hos spædbørn anbefales det at man giver barnet en blid mavemassage. Nogle oplever at forstoppelsen forsvinder, hvis man giver barnet en anden modermælkserstatning. Hvis barnet er over 6 måneder, kan lidt sveske eller pæremos lindre symptomerne og virke afførende. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: