Indtast dit søgeord

Vokspropper i øregangen kan give ubehag og nedsat hørelse. Foto: Shutterstock

Vokspropper i øregangen kan give ubehag og nedsat hørelse. Foto: Shutterstock

Ørevoks – en voksprop kan give ubehag

At have voks i ørerne er ikke unormalt; det dannes af små kirtler i øregangen. Ørevoksens formål er at håndtere urenheder, der kan komme ind i øret, og at sørge for, at der ikke opstår irritation eller infektion. Får man derimod problemer med for meget ørevoks, bliver man nødt til at gøre noget ved det. 

Reklame:

Ørevoks er en naturlig del af vores krop og hjælper med at holde snavs og bakterier væk fra ørerne. Risikoen for at få problemer med voks i ørerne kan øges, hvis man ofte bruger ørepropper eller bærer et høreapparat, men selvfølgelig kan alle, både børn og voksne, få propper af ørevoks.

Vokspropper kan medføre ubehag

Når en prop af ørevoks opstår i øregangen, kan den forårsage ubehag, smerter og hørenedsættelse. Mange af de nerver, der findes i øregangen, er også knyttet til halsen, og når klumpen af voks irriterer, kan man faktisk begynde at hoste, en bivirkning af ørevoks som ikke alle kender.

Hos både børn og voksne kan hørenedsættelse være et symptom på for meget voks i øregangen. Hvis man selv oplever eller kender nogen, der pludselig oplever hørenedsættelse, er det en god idé at få det tjekket.

Kig ind i øret

Man kan se, om man har en prop af ørevoks ved at kigge ind i øret og tjekke, om det ser hævet eller irriteret ud, eller det klør.

Hvis man er bekymret for den nedsatte hørelse, er det en god idé at konsultere sin læge for at få klarlagt årsagen. Har man ørevoks, findes der nogle nemme måder at forebygge og behandle det på i derhjemme.

Opløsning af ørevokspropper

Opløsning af proppen er oftest den bedste løsning og til formålet findes en række midler, som kan fås i håndkøb. Der findes også særlige sprays, hvor man blot sprøjter indholdet ind i øret – det virker med det samme, uden at du eller dit barn skal vente, og det er helt sikkert en fordel.

Du kan tørre eventuel overskydende spray af uden på øret – men du skal altid undgå at rode i øret med for eksempel en vatpind, da det kan øge mængden af voks og danne en lille voksklump, der senere kan udvikle sig til en voksprop. .

Bliv gode venner med din ørevoks

Der er mange fordomme og myter om ørevoks. Mange forbinder ørevoks med dårlig hygiejne og mener, at man er nødt til at fjerne den synlige voks og at vaske sine ører ordentligt Voks er dog også til gavn!

Ørevoksen er nyttig mod bakterier og bringer urenheder med sig på sin vej ud gennem øregangen. Hvis ørevoksen bliver et problem, eller man vil undgå de risici, der er forbundet med vand i øret, er det bedre at søge andre løsninger end at grave i øret med en vatpind. Det kan nemlig gøre tingene værre.

Pas på dine ører

For voksne kan symptomerne på en ørevoksprop give anledning til flere problemer og mere ubehag, end det egentlig behøver. For børn er hørelsen en vigtig del, når de lærer at lytte og kommunikere. Det er derfor godt at være opmærksom på hørelsen, irritation i øregangen eller kløe og ubehag i ørerne. Hvis man oplever alvorlige problemer såsom smerter eller sivning fra øret, bør man kontakte sin læge (vigtigt både for børn og voksne).

Hvis man behandler tidligt og således forebygger vokspropper og vand i ørerne, bliver symptomerne ikke så alvorlige.

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: